Annonce
Ugeavisen Varde

Svend og Kristian styrer ombygningen af Varde Centret

Byggeleder Kristian Hasselstrøm og Svend Sørensen ved det interimistiske møde- og skrivebord, der rykker rundt i centret i takt med, at arbejder skrider frem. De inspirerer og supplerer hinanden godt, synes de. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Varde Centret undergår i disse måneder sin femte ombygning på de 50 år, centret har eksisteret. Svend Sørensen og Kristian Hasselstrøm er i den forbindelse to af hovedpersonerne.
Annonce

Varde: 14. maj 1970 slog Varde Centret dørene op for første gang. Det var med blandt andet købmand, møntvaskeri, skobutik, bank, blomsterbutik og frisør. I alt 17 forretninger, der lå rundt om et centertorv.

I dag er der 7 lejemål tilbage, og centertorvet er pt. omdannet til byggeplads, for centret er under sin femte større ombygning, siden det blev bygget.

Det er det Horsens-baserede firma SEBO, der er hovedentreprenør med tømrer Kristian Hasselstrøm som byggeleder med en masse lokale håndværkere som underleverandører. Og så er der manden med det store forkromede overblik. Det er Svend Sørensen, der om nogen kender Varde Centret. Han var nemlig entreprenør og en af ophavsmændene bag byggeriet i sin tid, så han kender hver en limtræsbjælke på stedet - og dem er der mange af.

Sammen har de et glimrende samarbejde, Kristian og Svend, selvom det er åbenlyst, at det er et af de mere usædvanlige af slagsen.

- Da vi byggede centret, byggede vi med vilje, så det var let at bygge om. Vi vidste jo godt, forbrugsmønstret ville udvikle sig, for sådan har det alle dage været.

Svend Sørensen

Annonce

Et skridt foran

Svend Sørensen er nemlig 92 år, og med sine 32 år er Kristian Hasselstrøm i sammenligning et regulært kid, omend han allerede er en ganske erfaren herre indenfor sit felt. Men det gode samarbejde er åbenlyst, som de går rundt og taler om, hvad der skal ske og i hvilken rækkefølge.

- Det kunne jo være rart at få flyttet den der, siger Svend Sørensen og peger på en grå bjælke.

- Den er bærende, siger tømrer og byggeleder Kristian Hasselstrøm.

- Men du kunne jo tage en snak med ham, der har sagt, den skulle være der i sin tid, tilføjer han drillende, da Svend Sørensen udtrykker sin irritation over, at bygningsdelen står lige der, hvor han gerne vil ændre lidt for at gøre en kommende ny lejer tilfreds.

Det forlyder, at en frisør fra midtbyen er på vej til at åbne salon i Varde Centret, og der skal gøres plads til en vaskesøjle og noget inventar. Svend Sørensen sætter sig omgående til tegningerne og opdaterer med de nye ønsker.

- Det gælder for mig om at være et skridt foran Kristian, så han ikke skal vente, forklarer Svend Sørensen, mens Kristian Hasselstrøm er rendt med en af håndværkerne for at svare på et spørgsmål.

Annonce

God arbejdsfordeling

Efter Svend Sørensens plan skal ombygningen af Varde Centret stå færdig til august. Men Kristian Hasselstrøm er mere glad for at lande den på september. Byggepladsen rykker gradvist rundt i centret, hvor butikkerne stadig holder åbent.

- Vi plejer ikke at lave så store ombygninger, mens der stadig skal færdes kunder og være åben forretninger. Det er spændende, og det kræver planlægning. Her er Svend god, og han tager rigtig meget af papirarbejdet og den slags planlægning, så jeg kan koncentrere mig om håndværkerne og byggeriet, siger Kristian Hasselstrøm.

- Det er vigtigt, jeg hele tiden er et skridt foran Kristian, så han og håndværkerne ikke skal vente, men hele tiden kan komme videre, siger Svend Sørensen, som ikke har spor ondt ved at se et af sine store byggerier blive ændret radikalt.

- Da vi byggede det, lagde vi vægt på, at alt skulle kunne ændres, for vi vidste jo godt, at tiderne ville skifte. Sådan har det jo alle dage været. Ånden i huset har altid været, at det skulle kunne ændres og følge med tiden, siger Svend Sørensen.

- Det er også de løsninger, vi går efter nu. For eksempel når vi trækker føringer eller griber ind i det eksisterende. Vi sørger hele tiden for at gøre det sådan, så tingene kan ændres, understreger Kristian Hasselstrøm.

For det bliver jo nok ikke sidste gang, Varde Centret skal bygges om. Og når det sker igen, er begge de herrer Sørensen og Hasselstrøm klar på opgaven.

Kristian Hasselstrøm og Svend Sørensen mødes stort set dagligt i denne tid. Lamperne i loftet er de originale, og de bevares, men flyttes ud i det nye indgangsparti. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Eftersom Svend Sørensen i sin tid byggede Varde Centret, så ved han, hvordan huset er skruet sammen. Det har et par gange været en fordel for Kristian Hasselstrøm og håndværkerne, at de har kunnet få opklaret, hvordan tingene har været skruet sammen, inden de tog fat i det store værktøj. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

25 års jubilæum

Annonce