Annonce
 I køkkenet hos Sanne Steffensen er der plads til alt - også kage og søde sager, så det netop ikke bliver alt eller intet. Hendes ønske er nemlig at vise, at hvis man lærer sin børn at spise en masse forskelligt og vælge grønt og det grove, så giver man dem en gave for livet. Foto: Line Guldager Hansen
Ugeavisen Varde

Sådan fik Sanne sine børn til at vælge grøntsager frem for fredagsslik: - De har fået en gave for livet

Intet er forbudt, og fredagsslik må man også gerne få om søndagen. Det er nemlig vigtigt, at Sanne Steffensens børn ved, at sukker ikke er forbudt, og at rosenkål faktisk kan gøre en forskel på fodboldbanen.
Annonce
  •  I køkkenet hos Sanne Steffensen er der plads til alt - også kage og søde sager, så det netop ikke bliver alt eller intet. Hendes ønske er nemlig at vise, at hvis man lærer sin børn at spise en masse forskelligt og vælge grønt og det grove, så giver man dem en gave for livet. Foto: Line Guldager Hansen
  • Et bud på en tallerken, som Sanne Steffensen serverer for sine sønner en weekendmorgen. Her er der både æg, skyr, frugt og grøntsager og plads til en nutellamad. Privatfoto
  • Skru ned for ambitionsniveauet. Sådan lyder et af Sanne Steffensens gode råd, for hun har erfaring med, at høje forventninger kan ende med at blive en hæmsko og resultere i stor skuffelse frem for at motivere. Ved at sætte ambitionsniveauet lavere, vil man oftere opleve succes - og hvis det så går bedre end forventet, så er det jo bare endnu bedre, understreger Sanne. Ét af de områder, hvor hun ofte oplever, at folk har sat ambitionerne for højt, er når det gælder selve madlavningen. - Hvis man tror, at alt skal laves helt fra bunden, så kan det hurtigt gå galt, og man giver måske hurtigt op, de dage hvor man ikke magter det eller tiden er knap, siger hun og anbefaler så: - Frosne grøntsager er så gode. Det er jeg kæmpe fan af, og de frosne har faktisk ofte flere vitaminer, fordi de er høstet og tilberedt straks efter. Desuden er der er kommet så mange lækre varianter i køledisken, så det ikke længere kun er broccoli, der skal koges slatten, siger hun og forklarer, at hun for eksempel altid bruger en grøntsagsblanding til mexicansk mad, kødsovs og boller i karry. Sanne er ligeledes meget begejstret for de færdige salater, coleslaw og snittede grøntsager, som fås i supermarkederne. Når det gælder om at skrue ned for ambitionerne, så handler det også om at se mulighederne i et nemme valg. For eksempel at servere rugbrød til aftensmad. Det behøver ikke være kedelige leverpostejsmadder, pointerer Sanne.Hun laver ofte rugbrødstoast med gnavegrønt til, og det tager ikke engang lige så lang tid som at varme en frysepizza i ovnen - og så ved man som forælder, at man giver sine børn et godt og nærende måltid.
  • Sanne Steffensen er stor fan af at lave sådan nogle bowls, hvor hvert familiemedlem selv blander for eksempel kød, grøntsager og æg. Ofte er det en løsning, når der er mange rester i køleskabet, og hun helst vil undgå madspild. En sådan nem løsning er særlig vigtig for vedholdenheden, hvis man skal lykkes med en sundere livsstil. Som med alle vaner tager det tid at lave ændringer. Det sker ikke natten over, og det tager måske også mere end en måned.Hun opfordrer derfor til at give det tid og at holde ud, for først når man giver det en reel chance, kan man begynde at mærke forandringer, og så skal motivationen også nok få et boost.- Det gælder om at finde en god vane og rutine, og man må acceptere, at det tager tid. Det skal indarbejdes, og det gælder uanset, om det er for at tabe sig eller for at få mere energi og overskud, siger hun og afslutter:- Min personlige erfaring er, at det giver en gladere familie, og det er min motivation for at holde ved - og så skal man huske, at små ændringer altid er bedre end ingen ændringer.
  • Sanne Steffensens bedste tip til at få sine børn til at spise mere frugt og grønt handler ligesom med så meget andet om tilgængelighed. For eksempel ved at servere det foran dem, når de spiller computer eller ser tv.- Jeg laver mange fade med en masse grønt på. Jeg skærer det i skiver og anretter, så de nemt kan gribe ud efter et stykke, og faktisk er mine drenge lige så begejstrede for det grønne fad som for fredagsslik, fortæller hun og pointerer så:- De vil også gerne have slikket, og i weekenderne tilbyder jeg dem gerne et fad med begge dele, eller også serverer jeg først frugt og grønt, og så kommer jeg med slikskålen bagefter, når de har spist sig mætte i det sunde.Ved at servere frugt og grønt for børnene, mens de er optagede af spil eller tv, kan man udnytte, at de er uopmærksomme på maden. Sanne forklarer, at man normalt ønsker det modsat - nemlig at børn og voksne skal være opmærksomme, når de spiser, for at kunne lytte til mæthedssignalet, men når det gælder om at få sine børn til at spise noget, som de måske ikke er helt så begejstrede for endnu, kan man udnytte, at de er optagede og altså ikke tænker så meget over, hvad de kommer i munden.- Server det, mens de er underholdt, og sæt det bare ved siden af dem uden at kommentere på eller opfordre dem til at spise det. Bare gør det helt naturligt og uden stor ståhej og lad dem spise det, mens de er lidt distraherede. Så har de pludselig spist en skål grøntsøger og måske endda nogle nye grøntsager. Privatfoto
  • Et bud på havregrød, som Sanne Steffensen her har toppet med skyr, bærkompot, kiwi, kokos og poppede quinoa. Privatfoto
  • Tilgængelighed er et af Sanne Steffensens gode råd til at lykkes med at opretholde en sund kost. Det begynder derfor med indkøbslisten, og hun anbefaler, at man altid har de samme gode basisvarer øverst på listen, så de altid er tilgængelige i køleskabet.Hos Sanne selv betyder det, at der altid er masser frugt og grønt og især i fryseren, hvor hun fylder op med frosne grøntsagsblandinger. Hun har desuden også altid frossen kylling - både fileter, strimler og kebab på lager.I køkkenskuffen er rugbrød, havregryn og knækbrød fast inventar. Desuden har hun altid proteinpulver og æg til rådighed, da hun bruger det i sin havregrød. Hun oplever nemlig, at grøden så mætter mere. Et tip er at lade børnene selv toppe deres havregrød med alt fra kanel, frisk frugt og bær, nødder, sirup samt en smørklat eller en smule peanutbutter. På den måde bliver havregrøden meget sjovere både at tilberede og spise.I køleskabet har Sanne også altid gerne flere slags oste såsom en skæreost, revet ost og hytteost. Hun tror, at mange kategoriserer ost som usund, men der er gode proteiner i ost, så derfor er ost altid velkommen i køleskabet.Hun har også altid mælk, skyr og smør på lager samt aioli, mayonnaise og ketchup. Sanne opfordrer her til, at man ikke skal være bange for fedtstof, så hjemme hos hende spiser de altid remoulade til torskerognen og mayonnaise til rejerne. Det handler om mængder, siger Sanne, og om mæthed, for hvis grøntsagerne fylder og giver mæthed, så kan man bedre spise det andet ved siden af. Privatfoto
  • Sanne Steffensen serverer ofte sådan et fad med bland-selv-salat til aftensmad, for så kan børn og voksne helt selv bestemme, hvad de gerne vil spise. På den måde oplever hun, at sønnerne spiser flere grøntsager, end hvis hun havde serveret en færdigblandet salat. Privatfoto
  • Hvis man gerne vil i gang med en sundere livstil, så er planlægning og forberedelse nøgleordene, mener Sanne Steffensen.- Vi kan ikke spise grøntsagerne, hvis de ikke er i køleskabet, eller vælge rugbrødet frem for de hvide boller, hvis de ikke i skuffen. For mange kunne det derfor være en god ide at lave en madplan for ugen og handle det hele ind på én gang. Så slipper man også for at skulle tage en beslutning 30 minutter inden spisetid, mens maven rumler, siger hun og opfordrer samtidig til at lave aftensmad til flere dage ad gangen.- Det kan for eksempel være en stor portion kødsovs, og mens man så er i gang med det hakkede kød, kan man for eksempel lave fyldte peberfrugter eller farsbrød på samme tid. Når man så kommer sent hjem fra fritidsaktiviteter eller arbejde, så er det bare at varme det.Desuden råder Sanne også til at snitte og skære grøntsager til flere dage og opbevare dem i bøtter i køleskabet, for hvis gulerødderne allerede er snittet og ligger klar, så er man langt mere tilbøjelig til også at få dem spist, pointerer hun.Sanne Steffensen laver ofte disse bananvafler, som er lavet på en simpel dej at moste bananer, havregryn og æg. Dejen kan også bruges til pandekager og muffins, og den kan sagtens holde sig på køl i et par dage, mens de færdige vafler, pandekager og muffins kan fryses ned.
Ugeavisen Varde

Dagbog fra Borgen: En lokal mand rykker ind

Annonce
Ugeavisen Varde

Joan og Marianne udgiver kort med helt særlige væsner på

Annonce
Ugeavisen Varde

Fri ældresektor er et længe ventet ønske

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Tre kammerater har brugt bunker af timer og penge på campingplads – bare for byens skyld

Ugeavisen Varde

Derfor rykkede brandvæsen til butikscentrum: Der var røg i en smøge

Ugeavisen Varde

Edith er stadig på Primo - men på deltidsefterløn

Ugeavisen Varde

Børnene elsker ham: Maarten med uldsokkerne vinder fornem pris

Ugeavisen Varde

Idrætstalentlinjen er en vej til sundhed og udvikling for Varde Kommunes elever

Ugeavisen Varde

Politikerne i Varde kommune bør kæmpe for Uber-vækst

Ugeavisen Varde

Lisbeth har mistet sin nære veninde: - Jeg vil komme til at savne Else meget

Ugeavisen Varde

Hvad sker der på Strandhotellet i Vejers – i nattens mulm og mørke?

Ugeavisen Varde

Tre dages intensiv konkurrence kulminerede med en medalje: Camilla er den bedste til sit fag

Ugeavisen Varde

Se de mange billeder fra galla her: Unge mennesker i jakkesæt og kjoler - og fede biler

Annonce