Annonce
Ugeavisen Varde

Tredje generation sælger familiens perle i Varde

Huset er i tre etager inklusive en kælder. PR-foto: Nybolig
Hvis de havde boet tættere på end London og Paris, var huset ikke sat til salg, så det er ikke uden vemod, familien Theilgaards hus gennem årtier nu skal have nye ejere.
Annonce

Varde: Efter Anja Theilgaard og hendes bror mistede deres far Esko Theilgaard i april, skal familiens hjem gennem to generationer sælges, for Anja bor i London, mens hendes bror Ejner har slået sig ned lidt uden for Paris.

- Som min bror sagde, hvis han boede i området, så var det nok ikke sat til salg. Det er ikke særlig rart at skulle sælge det, siger Anja Theilgaard.

Det var hendes bedsteforældre Aili og Ejner, der købte huset på Bastrupsvej 7 i 1947.

- Da mine bedsteforældre købte det af grosserer Lange, var havestuen allerede bygget. Bedstefar var øre-næse-hals-læge i byen, men han havde også en aftale med Ribe Amt om at bruge sygehuset, hvor han også arbejdede, til operationer, fortæller Anja Theilgaard.

Bedstefaren var aktiv i lokalsamfundet og blandt andet medejer af Orten Plantage.

Bastrupsvej 7

Er bygget i år 1904 og renoveret i 1976.

Der er 223 kvadratmeter bolig i to etager plus 80 kvadratmeter kælder.

Grunden er 915 kvadratmeter.

Byggestilen er historicisme, som Gyldendals Den Store Danske bland andet beskriver således: "Historicisme, inden for arkitektur overordnet betegnelse for brugen af fortidige stilarter og elementer. Begrebet kan også beskrive arkitekturen mellem 1820 og ca. 1900, da der blev gjort brug af historiske stilarter fx nygotik, nyrenæssance og nationalromantik. 1800-t.s nye herskende klasse, borgerskabet, ønskede at manifestere sin magt også i arkitekturen, men uden tradition for egne symboler søgte man dem andetsteds."

Det er til salg via Nybolig.

Annonce

Kapellanens hus

Der er lidt usikkerhed om, præcist hvilket år huset er bygget, men det er noteret som 1904.

- Det skulle være det første hus på Bastrupsvej, og derfor hørte selve vejen til huset helt frem til 1980'erne, hvor mine forældre overgav den til kommunen, som allerede passede vejen, fortæller Anja Theilgaard, der er vokset op med fortællinger om barndomshjemmet.

- Den historie, jeg har fået, er, at dengang, det blev bygget, var præsten i Sct. Jacobi Kirke grundtvigianer, mens kapellanen (kapellan var frem til 1981 titlen på en hjælpepræst red.) var indre missionsk. De indre missionske mente, at deres præst også havde brug for en præsentabel bolig, siger Anja Theilgaard og tilføjer:

- Ifølge min onkel blev det oprindeligt kaldt kapellan-boligen, det er også grunden til nogle af husets finurligheder. Blandt andet er der ved hovedindgangen et par "trin" ved siden af døren bag en lille mur, hvis folk skulle tale med kapellanen, kunne de sidde der og vente. Der er også et indbygget pengeskab i stuen, så han kunne opbevare sine kirkebøger der.

Annonce

Forældrene overtager

Anjas far, Esko, var fem år, da familien flyttede ind i huset på Bastrupsvej første gang. På statsskolen i Esbjerg mødte han Elinor, der senere blev hans kone. De flyttede til København for at studere, og de fik deres to børn, inden de i 1972 flyttede tilbage til Varde. De købte huset i 1976 af Eskos forældre, som byggede nyt hus skråt over for.

Esko og Elinor renoverede huset, flyttede nogle vægge, så der blev kontor, gæstebadeværelse i stueetagen og køkkenet blev rykket ind, hvor der tidligere var spisestue.

Elinor underviste i geografi og historie på det nybyggede Varde Gymnasium, mens Esko underviste på teknikum i Esbjerg. Både Anja og Ejner gik begge i deres fars fodspor og blev ingeniører.

I forbindelse med, at de skal sælge huset, er Anja og Ejner ved at rydde op i alle papirerne.

- Vi har fundet en masse fotografier, ikke kun fra vore forældres liv, men også fra bedsteforældrenes tid, blandt andet fra da bedstefar var frivillig med den danske ambulance under Vinterkrigen i Finland, siger Anja Theilgaard, og fortæller, at Varde Lokalhistoriske Arkiv har billeder fra, da huset blev bygget.

Havestuen er bygget i 1943. PR-foto: Nybolig
Anja Theilgaard i haven foran en af sin mors elskede rododendroner. Privatfoto
I 1976 blev huset renoveret og køkkenet her bygget med tidstypisk indretning. PR-foto: Nybolig
Entreen emmer af nostalgi med det blomstrede tapet samt udskårne døre og karme. PR-foto: Nybolig
Kontoret har både en reol, der er bygget til væggen, og helt til venstre kan man se, at der er et indbygget pengeskab. PR-foto: Nybolig
Anjas mummu Aili og bedstefar Ejner Theilgaard. Mummu er det finske ord for bedstemor. Det er på grund af bedstemorens baggrund, husets saunaovn er importeret fra Finland. Privatfoto
På førstesalen er badeværelset beklædt med træ - bag jalousidøren er der wc og bidet. Til højre der er sauna - med en ovn fra Finland. PR-foto: Nybolig
Huset denne sommer - hvor rhododendronen blomstrer. Det var Anjas mor, Ellinor, der var vild med stauden, som hun også selv tog skud fra til nye planter. Privatfoto
Billedet her er fra 1981, dengang var der et drivhus, som i dag er fjernet, men bunden står der med planter. Privatfoto
Som læge var Anjas bedstefar frivillig i Finland under Vinterkrigen i 1939. Privatfoto
Vinterkrigen i 1939 i Finland, hvor læge Theilgaard arbejde som frivillig. Privatfoto
Læge Theilgaard var frivillig i Finland under Vinterkrigen i 1939. Privatfoto
Havestuen er en integeret del af boligen og har egen pejs. PR-foto: Nybolig
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Seje piger og seje drenge!

Annonce