Annonce
Ugeavisen Varde

Udviklingskonsulent i ældresektoren Varde Kommune:  Min demente farmor satte gården i brand

Karina Berg er udviklingskonsulent på ældreområdet. Hun har selv haft en farmor, der var dement. For hende er det ud over arbejdet i Varde Kommune også en hjertesag at nedbryde det tabu, der er omkring sygdommen. Foto: Malene Wonsbek
For Karina Berg, der er udviklingskonsulent på ældreområdet i Varde Kommune er demens både et fagområde og en hjertesag. Hendes farmor var dement. Hun kender til tabuet. Farmor fik hjælp, kom på plejehjem og afrundede livet som en glad dame.

Varde: Tabu. Skam og nervøsitet. Pinlighed. Uvidenhed. Demens er en sygdom, der er blevet mere synlig, blandt andet fordi vi lever længere. Tilbage i tiden var der måske en anden accept af ældre, der begyndte at opføre sig anderledes. Ældre, der ikke kunne genkende familien. Ældre, der sagde underlige ting. Ældre, der højest sandsynlig havde en demenssygdom.


Både som pårørende og ægtefælle kan det være svært at tage fat på emnet, men tal med demenskonsulenterne, de er her for at hjælpe. De har tavshedspligt.

Karina Berg, udviklingskonsulent på ældreområdet i Varde Kommune


Annonce

- I dag er demens stadig et tabu. Såvel den demente som pårørende kan bruge rigtig mange kræfter på at "skjule" demens i familien. Det er en skam, for hvis demente får hjælp i tide, bekræfter forskningsresultater, at man kan forhale udviklingen af demens. Demens er en sygdom, som kendetegnes ved svækkelse af mentale funktioner, fortæller 45-årige Karina Berg.

I sin egen verden

Karinas farmor var 63 år, da hun blev diagnostiseret dement. Hun ændrede sig fra at være en handlekraftig sygeplejerske, der kunne alt og gjorde alt. Samlede familien, bagte kage og var en sej kvinde med et stort overskud. Da hun blev enke, boede hun alene på gården. Demensen kom snigende. Hun ændrede gradvis adfærd. Blev vred, sur og glemsom. Havde til sidst svært ved at genkende familien. Først den dag da farmor tog gløderne fra brændeovnen og af lutter glemsomhed smed dem ud i halmstakken, blev familien for alvor klar over, hvor slemt det stod til.

Bøger og film

Karina Berg anbefaler, at man eksempelvis ser filmene ”Still Alice” eller ”The Notebook”. To stærke film om demens. Bogen ”Lidt af far”, skrevet af Frederik Lindhardt, giver også et fantastisk billede af, hvordan hele familien påvirkes af sygdommen, og hvordan man sagtens kan få et godt liv med demens, når vi blot hjælpes ad.

- Gården brændte ned. Der skete heldigvis ikke farmor noget. Hun kom på plejehjem, og det var det bedste, der kunne ske. Hun blev igen en glad dame. Hun blev tryg. Vi blev trygge. Farmor blev en del af et fællesskab og en hverdag med sang og musik. Ofte var hun i sin egen verden, men hun havde også få klare øjeblikke, hvor hun pludselig kunne sige ”Er det dig Rinapige…?”

Annonce

Til kamp mod uvidenhed

Karina Berg bliver rørt over at fortælle om farmors demens, der også i hendes familie var forbundet med tabu og vidt forskellige reaktioner. Hun håber virkelig på, at pårørende, ægtefæller og børnebørn vil bryde tabuet og søge rådgivning og hjælp. Det kommer alle til gode især den demente.

Hvad er demens

Demens er en fællesbetegnelse for en række sygdomstilstande karakteriseret ved vedvarende svækkelse af mentale funktioner. Demens er således ikke en specifik sygdom, idet mange forskellige sygdomme kan medføre demens. Demens er blandt andet karakteriseret ved svækkelse af en eller flere kognitive funktioner, herunder ofte hukommelsen. Forringelse af den praktiske funktionsevne i hverdagen.

Kilde: videnscenterfordemens.dk

- Vi har fire, snart fem, demenskonsulenter i Varde Kommune. Dem kan man trygt henvende sig til. De har tavshedspligt. De er her for at hjælpe. Flere pårørende frygter helt fejlagtig, at deres demente ægtefælle bliver "anbragt" på et plejehjem, hvis de fortæller om demensen. Men sådan er det jo slet ikke, og vi gør en stor indsats for at komme uvidenheden til livs, siger Karina Berg og hentyder til de mange muligheder, der er for demente og deres pårørende her i kommunen.

Annonce

Håber på demenspakke

Respekter mennesket bag sygdommen, vær ikke bange for at kontakte den demente. Lyt. Hav tålmodighed. Giv dem tid til at sige det, de har på hjertet, lyder et par af de råd, Karina Berg og hendes kolleger giver videre.

Hvad er en Demensven?

En Demensven er en person, der har sagt ja til mere viden om demens. At være Demensven er først og fremmest en tilkendegivelse af, at man bakker op om mennesker med demens og gerne vil være med til at nedbryde tabuer om demens. Hver Demensven bestemmer selv, hvor meget de ønsker at engagere sig, og enhver håndsrækning tæller. Det handler først og fremmest om at sætte sig ind i demens, og du får tilsendt en pakke med en Demensven-pin og en miniguide med viden og gode råd.

Kilde: demensven.dk

- Det værste man kan gøre, er at isolere den demente. De har behov for sociale, mentale og fysiske aktiviteter. Mange har sikkert hørt om kræftpakken, og alt det der sættes i værk, når en person får diagnosen kræft. Jeg håber, at vi i Varde Kommune vil være de første i landet, der kommer med en demenspakke, tilføjer Karina Berg og sender farmor en venlig tanke.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Hvorfor er Varde Gymnasiums første studenter fotograferet ved tidligere teknisk skole? Få forklaringen her

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Mød masser af raventusiaster: Klar til den sjette ravfestival i Vejers

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Lokale kokkestjerner i køkkenet i den gode sags tjeneste: Samlede penge ind til unge i uddannelse

Ugeavisen Varde

Se de flotte billeder fra kokketræf i Varde: Lokal gourmetmad på højt niveau

Ugeavisen Varde

Angela taler syv sprog og har egen virksomhed med adresse i Skovlund: - Vi skal være blandt verdens førende inden for vores felt

Ugeavisen Varde

Lokale kokkestjerner i køkkenet i den gode sags tjeneste: Samlede penge ind til unge i uddannelse

Ugeavisen Varde

Genstart fællesskabet - i lokalsamfundene

Ugeavisen Varde

Negativitet er ikke kun usundt for dit mentale helbred

Ugeavisen Varde

Brug havens sure æbler til en skøn cider

Ugeavisen Varde

Christian Bøving har kastet sig ud et nyt forretningseventyr: - Jeg er et gladere menneske, når jeg får lov til at lave flere ting

Ugeavisen Varde

Tid er (meget mere end) penge

Ugeavisen Varde

Flere kvinder i kommunalpolitik

Ugeavisen Varde

Genstart fællesskabet - sæt foreningsliv på skoleskemaet

Ugeavisen Varde

Efterårets store naturoplevelse: Sæson for krondyr i brunst

Ugeavisen Varde

Den er go´ nok – altså det der med grøntsagerne

Ugeavisen Varde

18.9: Tambours Have holder lysfest

Ugeavisen Varde

Trods færre hænder klappede Karlsgårde Dag som altid

Ugeavisen Varde

Så er det besluttet: Sådan skal du sortere dit affald i fremtiden

Ugeavisen Varde

Reception for en succes: Aldrig før har så mange brugt fritidscentret

Ugeavisen Varde

Boligmangel til de unge under 30 år - Varde Kommune vågn op

Ugeavisen Varde

Nytænkning i skolen - sådan

Ugeavisen Varde

Karlsgårde Dag er klar med både aktiviteter og 100 års fødselsdag

Ugeavisen Varde

Det døve spektakel

Annonce