Annonce
Ugeavisen Varde

Ugens klumme af Pernille Østergaard Sørensen: Tag hatten af for den gode indsats!

Pernille Østergaard opfordrer i ugens klumme til, at vi bliver bedre til at tage vores rolle som publikum alvorlig. Arkivfoto: Chresten Bergh
Annonce

I oktober måned kunne man her i Ugeavisen Varde læse Ole Gudmundsens seneste klumme. Her berettede han om en julegudstjeneste, der afsluttedes med en tilsyneladende så overraskende god, uventet og rørende musikalsk oplevelse, at samtlige tilhørere i kirken brød alle klappeetiske regler og bare lod begejstringen sejre lige der midt i det allerhelligste rum. Bifald. Sådan!

Men hvordan skal vi egentlig opføre os, når vi er en del af et publikum? Og hvor går man hen, hvis man gerne vil lære det? Det må være noget med at have en nogenlunde fornemmelse for sig selv og de mennesker, man er omgivet af i en bestemt situation. Der er steder, hvor det føles mere naturligt at levere et bifald. Til en rockkoncert kan musikkens rytme nogle gange alene forårsage steppebrænde af klapsalver. Der kan også være kulturforskelle i vores måde at udvise begejstring for andres præstationer. Fx bliver det vestjyske publikum ofte vurderet som det bedste til at afprøve ufærdigt stand up-testmateriale for, fordi vi kun griner, hvis vi oprigtigt synes, vi har hørt noget sjovt!

Selvfølgelig skal vi ikke gå rundt og klappe af alt, vi bliver præsenteret for – så kunne vi jo lige så godt lade helt være. Men når Ole Gudmundsen skriver, at det selv efter en vellykket forestilling ikke er nogen selvfølge, at man modtager publikums anerkendelse, kan jeg ikke lade være med at tænke - hvorfor egentlig ikke? Hvis nu forestillingen var vellykket, og man ikke var i tvivl om, at den blev leveret af dygtige skuespillere, der virkelig har gjort en indsats for at brillere?

I mit job er jeg vant til at skulle præstere foran et publikum, og de mest vellykkede museumsomvisninger, jeg kan huske, er netop der, hvor også publikum tog del i ansvaret for at gøre situationen til en god oplevelse for alle. Derfor vil jeg gerne opfordre til, at vi bliver bedre til at tage vores rolle som publikum alvorligt. Det er en misforståelse, at vi blot skal læne os tilbage og tage imod, når spotlighttet vender væk fra os. Tag hatten af for de mennesker, der gør en indsats for at give dig en god oplevelse – også i de tilfælde, hvor der var plads til forbedringer. Så er jeg ret sikker på, du er godt klædt på, næste gang du indtager forreste række, uanset om det er i Royal Arena eller til Moster Odas gymnastikopvisning. God fornøjelse

De mest vellykkede museumsomvisninger, jeg kan huske, er netop der, hvor også publikum tog del i ansvaret for at gøre situationen til en god oplevelse for alle.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

25 års jubilæum

Annonce