Annonce
Ugeavisen Varde

Ugens tanker: Vild med vilje eller ved et uheld

Annonce

Det er næsten for godt til at være sandt, men i denne uge lyder opfordringen: Lad haven være knap så trimmet og velholdt – så er du god ved miljøet.

Jeg kan afsløre med det samme, at jeg er en helgen i denne sammenhæng. Min forhave er virkelig vild. Faktisk så vild, at den tiltrækker sig opmærksomhed fra forbipasserende. Jeg forestiller mig ofte, hvad de tænker, fordi min helgenstatus ud i det knap så trimmede faktisk er et uheld. Jeg er ikke vild med vilje, men vild i mangel af tid og beslutsomhed. Det vidner afblomstrede valmuer og visnede frøstande af allium om – i skøn forening med alskens andre græsser og planter, der på mystisk vis har fundet ind i bedet.

Men måske skulle jeg blive vild med vilje. Merete Vigen Hansen, som er formand for Varde-afdelingen af Danmarks Naturfredningsforening, har mange gode argumenter for det. Og når jeg husker tilbage på min barndom for godt 30 år siden, så plukkede vi masser af blomster i grøftekanterne – af alle mulige slags, som jeg sjældent får øje på i dag. Det var rigtig hyggeligt og emmede af sommer, og jeg vil da gerne have lige så mange skønne grøftekantsbuketter af mine piger, som min mor fik af os.

Ved OK-tanken i Alslev er de vilde med vilje, og det har resulteret i et blomsterflor, hvor der før var trimmet græs. Det har givet opmærksomhed og positive kommentarer.

Lad døde træer stå, lad hjørner af plænen passe sig selv uden klip og glem turen på genbrugspladsen med kvas – saml det i stedet i en bunke til insekterne. Det lyder som en sensommer med paraplydrink i hånden fremfor bagen i vejret med en kultivator. Jeg gentager: Næsten for godt til at være sandt.

Der findes skilte til forhaver, hvis man vil sikre sig, at naboerne ikke skal rynke næse af den nylige dovenskab med skuffejernet. Vild med vilje-skilte. Det løb er kørt i forhold til min forhave, for der ved naboerne bedre, men tanken i sig selv er sjov. At vi synes, vi er nødt til at skilte med, at vi laver vores have lidt anderledes, lidt vildere.

Så jeg vil bakke op om idéen: Gør din have lige så vild, som du overhovedet har lyst til. Lav måske et skilt, hvor der står: Vild, fordi jeg er doven. Og glæd dig så over alle de blomster og nye vækster, der finder vej i din græsplæne sammen med mere dyreliv, mens du læner dig tilbage med god miljøsamvittighed og tager et sip af din drink.


Gør din have lige så vild, som du overhovedet har lyst til. Lav måske et skilt, hvor der står: Vild, fordi jeg er doven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

25 års jubilæum

Annonce