Annonce
Ugeavisen Varde

Varde Biblioteks demensopfordring: HUSK nu Huskedagen

Janne Clausen Hansen og Susie Kilsgaard er i fuld gang med at gøre de sidste kufferter færdige. Det er Susie, der har stået for det meste af indholdet til kufferterne. Hun er uddannet cand.pæd. i pædagogisk filosofi og har som pædagog arbejdet med sansestimulation. Nu er hun ansat på biblioteket som formidler. Foto: Malene Wonsbek
Varde Bibliotek markerer den internationale Alzheimer-dag med et inspirerende program med musik og aktiviteter. En dag, hvor man på mange niveauer får nye tilgange til at huske dem, der glemmer.
Annonce

Varde: De 21 splinternye turkise Samsonite kufferter venter kun på at komme på hjul. Det er såkaldte aktivitetskufferter – underholdning med spil, lyde, dufte, opgaver, musik og plys-bløde overraskelser. Det er sansestimulerende kufferter til demente og deres pårørende. De kan lånes i tre måneder ad gangen, for det er meningen, at der skal være god tid til at afprøve kuffertens indhold.

Varde Bibliotek støtter op om Huskedagen.

- Vi vil gerne gøre vores til, at Varde bliver Danmarks bedste demensvenlige kommune, derfor har vi hen over året store og små tiltag, der kredser om emnet demens. Aktivitetskufferterne er helt nye, og dem har vi selv udviklet ideen til, fortæller tovholder på Huskedagen, Janne Clausen Hansen.

Annonce

Formidling

Biblioteket er i dag så meget mere end "bare" et sted, man kan låne bøger, og Varde Bibliotek i særdeleshed har gennem årene vundet priser for deres evne til at nytænke denne rolle.

- Mine kolleger driller mig med, at jeg både har fået hund og kat. Jeg kan faktisk ikke lide dyr, men plysdyr er ok. De livagtige tøjdyr er blevet utrolig populære hos demente, de skaber tryghed, derfor skal de også være i vores kufferter, siger biblioteksformidleren med et stort smil. Foto: Malene Wonsbek


- Vi er formidlere, og i forbindelse med Huskedagen kan vi være bindeled mellem sundhedssektoren, demente og deres pårørende. Biblioteket er jo kendt for at være en tryg ramme.

Janne Clausen Hansen, formidler Varde Bibliotek


- Vi er formidlere og i forbindelse med Huskedagen, kan vi være bindeled mellem sundhedssektoren, demente og deres pårørende. Biblioteket er jo kendt for at være en tryg ramme. Vi har altid et program med kulturelt indhold. Her får folk en god oplevelse – også når det gælder et følsomt emne som demens, der er utrolig tabubelagt, fortæller Janne.

Hun håber især på, at mange pårørende vil benytte huskedagen til at blive kloge på den sygdom, der rammer tusindvis af mennesker.

Huskedag lørdag 19. september

Varde Bibliotek fejrer Huskedagen med følgende program:

  • Kl. 11.00 Café med kaffe og musik. Mor og datter - Marianne og Marie Cecilie Vinther optræder med danske viser.
  • Kl. 11.30 Oplæg ved Jette Reinewald fra Protac. Jette fortæller om sanseintegration og præsenterer de nye produkter, du kan låne på biblioteket: Granulatdyner, tyngdevest og knæpude.
  • Fra klokken 11.00 kan du møde miniponyen Rocko, der elsker selskab. Han er vant til at være besøgspony på et plejehjem.
  • Kl. 12.30 Mindfulness og demens. Oplæg ved Helene Rosenberg, fysioterapeut og mindfulnessinstruktør.
  • På huskedagen kan du se og afprøve indholdet i bibliotekets aktivitetskufferter til demente og deres pårørende.
  • Mulighed for at købe huskekager.
Annonce

Få en kuffert med hjem

Der er en kuffert til "fugleentusiasten", en kuffert mærket "mest for mænd", en kuffert med "lyd og musik", og i alt fire kufferter til børnebørn i forskellige aldre, med spil, opgaver og lege. I alt 21 kufferter som kan lånes med hjem i en udvidet lånetid på tre måneder.

Mor og datter - Marianne og Marie Cecilie Vinther - optræder med danske viser, på Huskedagen den 19. september på Varde Bibliotek. PR-foto

- Det er kufferter med sansestimulation, til fugleentusiasten er der både fuglebingo, plysfugle med fuglelyde, vandmalerier og puslespil. I kufferten "mest for mænd" er der dufte med dieselolie, billedlotteri med værktøj, lyd puslespil med forskellige værktøj. Demens er et stort tabu både for den demente og ofte også hos de pårørende, men vi vil gerne være med til at nedbryde denne barriere, derfor håber vi på, at rigtig mange vil deltage i aktiviteterne på lørdag, siger Janne Clausen Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce