Annonce
Ugeavisen Varde

Varde har fået en kunstgave med 18 værker: Det er jo kunsten det handler om - ikke hvad den koster…

Med de seneste 18 værker har Poul Erik Bech doneret cirka 25 kunstværker til Varde Kommune. Det er en gave fra ham til byen i håb om at Varde, vil blive kendt som Danmarks kunstby nummer et. Her står han med kunstner Jens Ingvard Hansen, der har lavet "Vindrosen". Foto: Dorthe Knudsen
Poul Erik Bech har en ambition om at gøre Varde til Danmarks kunstby nummer ét og med 18 nye værker, er der nu endnu mere at se på. Og ikke mindst tale om.
Annonce

arde: Den er blå, den ligger i Varde Å, og den hedder ”Pattedyr”. Kunstværket af Mia Edelgart vakte stor opsigt og fik megen omtale, da den sidste sommer lå i Vejle Fjord og var en del af en større udstilling. Nu har Poul Erik Bech købt den og foræret den til Varde Kommune. Kunstudvalget i Varde har sagt ja tak til den og 17 andre nye skulpturer i midtbyen.

På grund af corona var der begrænset mulighed for at deltage i arrangementet i lørdags, hvor de nye kunstværker blev præsenteret. Foto: Dorthe Knudsen

- Mia er en ung kunstner, hun reflekterer over det at amme, og derfor har skulpturen også et indbygget sprinklersystem. Ser man rigtig godt efter, vil man også kunne se et ansigt, måske skal man se på den mange gange og fra forskellige vinkler før man opdager det, men sådan er det jo med kunst, tilføjer Mette Kristensen med et smil.

Vil du have kunst i din by?

I fremtiden vil Poul Erik Bech også donere kunstværker til landsbyerne i Varde Kommune. De skal være med til at øge kendskabet til Varde som Danmarks kunstby nummer ét.

Hvis du ønsker kunst i din by, så send en mail til red.varde@ugeavisen.dk – skriv hvorfor det netop er din by, der skal have et kunstværk, og giv gerne en et forslag til, hvor kunstværket skal stå.

Mette er daglig leder af Kunsthal vARTe i Spigerborgade. Hun er uddannet cand. mag i kunsthistorie, og det var hende, der i lørdags guidede de cirka 80 inviterede gæster en tur omkring alle de nye kunstværker.

Annonce

Hvorfor al den kunst?

Kunst skaber dialog mellem mennesker, og det er lige præcis det, Poul Erik Bech vil med kunsten i Varde. Han vil skabe samtale.

Mette Kristensen er kunstnerisk leder af Kunsthal vARTe i Spigerborgade. Hun er selv cand. mag i kunsthistorie, og det var hende, der i lørdags havde 80 gæster med på en kunstrunde i byen. Foto: Dorthe Knudsen

- Det undrer mig, at folk går så meget op i, hvor mange penge kunsten koster. Kunst handler ikke om penge. De 18 nye værker er en gave til Varde Kommune og byens borgere. Poul Erik Bech ønsker, at hans fødeby er et godt sted at bo for borgerne. At det bliver mere attraktivt for tilflyttere og et større trækpunkt for turismen, som så også vil betyde, at handelslivet styrkes. Alt det kan kunsten være med til. Derfor har han en ambition om at gøre Varde til Danmarks kunstby nummer ét, fortæller Mette Kristensen.


De tre ulve på hjørnet af Østergade og Lundgade er lavet i ægte størrelser. Der er to hunner og én han. Man må gerne kravle på ulvene – de er helt fredsommelige.

Mette Kristensen, kunstnerisk leder af Kunsthal vARTe


Annonce

Jeff Koons

Poul Erik Bech har selv udvalgt de fleste kunstværker. En del har han købt, da Ølgod havde skulpturudstilling. Men et helt særligt kunstværk, den lilla ballonkanin af den verdenskendte kunstner Jeff Koons fik Mette Kristensen øje på.

Kunstner Peter Schudde fra Holland er optaget af, hvad teknikken gør ved os. Han har selv både smartphone, computer og bil, men han kalder det både for crap og bullshit, når han taler om, hvor meget teknik vi har i dag. Det handler hans kunstværk ”Artificial Intelligence” fra 2019 om. Skulpturen er placeret i Æblehaven i Varde Garten. Foto: Dorthe Knudsen

- Jeg så skulpturen i Venedig sidste år, da jeg var på bryllupsrejse. Jeg kontaktede Poul Erik og spurgte, om vi ikke også skulle have en Jeff Koons-skulptur til Varde. Det var han med på. Jeff Koons deler vandene – han er elsket og hadet. En meget kontroversiel amerikansk provokunstner. Sidste år solgte han en sølvkanin på godt en meter til 600 millioner kroner. Det satte rekord som det dyreste kunstværk, der nogensinde var blevet solgt på en auktion, af en nulevende kunstner, fortæller Mette i begejstrede vendinger.

Jeff Koons-kaninen står indenfor i Varde Garten.

I mange andre kommuner finansierer de selv deres kunst. De har ingen Poul Erik Bech, der kommer med kunstgaver.

Elsebeth Broch har boet i Varde i mange år, og hun sætter stor pris på kunsten: - Det er da spændende. Det giver også mig lyst til at gå i byen igen og kigge. Hun blev så glad, da det gule akrylværk ”Starstruck” kom på plads, for det dækker over udluftningskanaler, som generede hendes æstetiske sans. Hun synes, kunstværkerne skaber meget glæde og lys - specielt de to store i Varde Garten. Hun er kørt ned for at se dem på flere tider af døgnet. Her er hun fotograferet foran en stor krukke i ler, en anden af skulpturerne i Varde Garten. Den er hun vild med. Foto: Dorthe Knudsen

- Poul Erik henvendte sig til Varde Kommunes Kunstudvalg og spurgte, om de ville have de 18 kunstværker som en gave. Kunstrådet sagde ja tak, og så har kommunen selv finansieret opstilling og skal også finansiere vedligehold. Men sådan er det jo med alle gaver. Hvis jeg forærer dig en cykel, så bygger jeg jo heller ikke et cykelskur eller sørger for, at kæden bliver smurt, siger Mette Kristensen, der håber, at rigtig mange vil gå en tur og slutte af i Varde Garten, der også indeholder en offentlig tilgængelig kunsthave i Varde Garten, hvor alle er velkommen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

25 års jubilæum

Annonce