Annonce
Ugeavisen Varde

Varde Kommune: Færre nyfødte, men mange børn og unge

Sådan ser befolkningssammensætningen ud i januar 2021. Varde Kommunes tal er de grønne søjler, mens de blå er for hele landet, og de røde er Region Syddanmark. Som det kan ses, er Varde Kommune på niveau eller over både regionalt og nationalt niveau, når det gælder børn og unge i befolkningen. Til gengæld er det tydeligt, at der rejses fra kommunen i de år, hvor man tager uddannelse og typisk etablerer sig med i hvert fald det første barn.Det er Lisbeth Harbo fra Danmarks Statistik, der har trukket tallene ud for Ugeavisen Varde.Graf: Danmarks Statistik
Det går ikke så skidt med befolkningsudviklingen i Varde Kommune. Det siger Lisbeth Harbo fra Danmarks Statistik, som har været nede i tallene på vegne af ugeavisen.

Varde Kommune: Det kan godt være, at der i 2020 blev født 6,5 procent færre børn i Varde Kommune end året før. Nemlig 444 mod 517 året før. Men det kan sagtens blot være udtryk for et mindre udsving, der retter sig op i 2021. Måske er det også mere relevant at kigge på dels andelen af børn, der er lidt ældre end de nyfødte, samt på andelen af kvinder i den fødedygtige alder, før man konkluderer på udviklingen.


Når man kigger på de enkelte befolkningsopgørelsestal, er det vigtigt at kigge mere bredt ud, inden man konkluderer på dem.

Lisbeth Harbo, Danmarks Statistik


Annonce

Det forklarer specialkonsulent i Danmarks Statistik, Lisbeth Harbo, som er dykket lidt ned i tallene for Ugeavisen Varde.

- Når man ser på antallet af fødsler i forhold til andelen af de kvinder, der er i den fødedygtige alder, som bor i Varde Kommune, så får de faktisk flere børn end på landsplan, forklarer Lisbeth Harbo.

Den beregning kaldes den samlede fertilitetskvotient og var på landsplan på 1,7 barn pr. kvinde i den fødedygtige alder i 2020. Ser man på Varde Kommune, lå det tal på 1,9, mens det i 2019 var helt oppe op 2,2.

- Så de unge, der bor i Varde Kommune, de får altså børn, siger Lisbeth Harbo, som også har kigget på, hvor børnefamilierne bor henne.

Fødselstal i Varde Kommune de seneste 5 år:

2020: 444

2019: 517

2018: 502

2017: 484

2016: 484

Generel tendens

Det er særligt i Alslev, Næsbjerg, Sig og Billum, at der bor en stor andel børn. Altså steder, hvor der i høj grad bygges nye kvarterer og folk etablerer sig, når måske det første barn er født, og der kommer flere til.

- Tendensen på landsplan er, at der er mange børnefødsler i de større byer, hvor de unge også udgør en større andel af kommunens befolkning. Og når de så har fået barn nummer et, flytter de så ud i de omkringliggende kommuner, formentlig for at få mere plads, mens andre rykker hjem i nærheden af bedsteforældrene. Og her kunne det godt tyde på, at Varde Kommune får tilført nogle børn, for når man ser på de lidt ældre aldersgrupper i stedet for blot de nyfødte, så er Varde Kommune faktisk på linje eller en anelse over niveauet for hele Region Syddanmark, forklarer Lisbeth Harbo, som for at det ikke skal være lyv selv er fra Varde.

- Når man kigger på de enkelte befolkningsopgørelsestal, er det vigtigt at kigge mere bredt ud, inden man konkluderer på dem. Det er rigtigt, at antallet af fødsler i Varde Kommune fra 2019 til 2020 tog et ret markant dyk. Men for det første kan det sagtens være et kortvarigt udsving, og for det andet er det interessant at se, at andelen af de lidt ældre børn helt op til 17-18 års-alderen faktisk er relativt højt. Så set med de befolkningsudviklingsmæssige briller, så går det ikke så skidt i Varde, siger Lisbeth Harbo.

Gennemsnitsalder for dem, der bliver forældre i Varde Kommune

Gennemsnitsalderen for førstegangsfødende kvinder i Varde Kommune var i 2020 28,3 år.

For samtlige fødende i Varde Kommune var den på 30.

Gennemsnitsalderen for førstegangsfædre i Varde Kommune var i 2020 30,5 år.

For samtlige fædre i Varde Kommune var den på 32,5 år.

Annonce
Ugeavisen Varde

Musik- og Billedskolen inviterer til sommerkoncerter i det fri

Annonce
Ugeavisen Varde

Ny kunderådgiver i Andelskassen i Varde

Annonce
Ugeavisen Varde

Ny privatrådgiver i Ringkjøbing Landbobanks afdeling i Tarm

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Cowboy-eventyret på Torvet er slut: Nu er der muligvis nye lejere til pølsevognen i hjertet af Varde

Ugeavisen Varde

Den elektrikeruddannede musicalskuespiller Christoffer Sonnich Møller afløser Liv Stevns som leder af talentskole

Ugeavisen Varde

Mere kunst i Vardes Midtby

Ugeavisen Varde

Træn kroppen og hjertet med hjertevandring

Ugeavisen Varde

Varde Bibliotek kan fejre tredobbelt jubilæum i 2022

Ugeavisen Varde

Anette var 48 da hun fik en hjerneblødning: Mediyoga har hjulpet hende tilbage til det gode liv

Ugeavisen Varde

Naturvejleder fortæller om naturens afslappende påvirkning

Annonce