Annonce
Ugeavisen Varde

Varde Kommunes gadeteam: De ser altid personen inde bag al elendigheden

Maiken og Keld opsøger de mest udsatte borgere. De er socialrådgivere og ansat i Varde Kommunes gadeteam. De arbejder med borgere, der har mistet håbet og grebet om livet. Selv siger makkerparret, at de har verdens bedste job. Foto: Malene Wonsbek
Varde Kommunes gadeteam består af to hjertelig dedikerede socialrådgivere Keld og Maiken. De kører ud og opsøger kommunens mest udsatte borgere. De banker på døren og spørger, om der er noget, de kan hjælpe med.
Annonce

Varde: Hvorfor er der mennesker, borgere i vores kommune, der havner helt derude, hvor de for længst har mistet håbet? Forestil dig et hjem med afføring og urin på gulvet og rotter i væggene. Et tomt køleskab. Et hjem, hvor sollyset i flere år ikke er nået ind bag de nedrullede gardiner. Men det er et hjem. Et hjem for en borger, hvor håbløsheden helt har taget over. Det er blandt andet i disse hjem, at socialrådgiverne Maiken og Keld (redaktionen er bekendt med deres efternavne, som i denne artikel ikke offentliggøres) banker på og spørger, om der er noget, de kan hjælpe med. Og de vil virkelig gerne hjælpe, give borgeren en mulighed for at sige ja. Ja tak til den mad, de har med i bilen. Ja tak til en varm jakke. Ja tak til en snak. Ja tak til andre ønsker, måske til et dyrlægetjek med hunden, ja tak til flere besøg, og måske på et tidspunkt vil de atter sige ja tak til livet. Gadeteamet arbejder målrettet med at øge livskvaliteten for udsatte borgere.


Ikke nok med at vi øger det enkelte menneskes livskvalitet, så er det også en god investering for Varde Kommune. Hvis vi kan undgå, et menneske mister sit hjem, indlæggelse, ophold på herberg eller forsorgshjem, og borgeren i stedet stabiliseres og får den rette støtte i eget hjem, er vores årsløn hurtig tjent hjem.

Keld, socialrådgiver Varde Kommunes gadeteam


- Når vi kører rundt, ville vi ønske, vi kunne nå ud til flere. Vi overser så mange. Vi er nødt til at køre rundt i kommunen med skyklapper på. Når jeg kommer hjem fra arbejde, kan jeg godt lægge den enkelte borgers skæbne fra mig, men det som kan slå mig, er min egen følelse af utilstrækkelighed. Der er så mange, vi kan hjælpe. Vi har ofte kun fat i de stærkeste af de svage, siger 52-årige Keld, der i de 11 år han har været socialrådgiver, altid har været "gadens mand".

- Sammen med to kollegaer, der har en sundhedsfaglig uddannelse, deltager Maiken og jeg i et større landsdækkende projekt. Vi skal være med til at udvikle en metode til alle landets kommuner, hvor vi med intensiv støtte undersøger, hvad der giver den udsatte borger størst mulig stabilitet i hverdagen og i livet, siger Keld. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Verdens bedste job

Keld kender hver en afsides krog i Varde Kommune. Og ved at der er liv i mange de faldefærdige landsbybolige, som de fleste forbipasserende tænker, står tomme og forladte. For nylig er Varde Kommunes gadeteam blevet opgraderet fra to halvtidsstillinger, til to fuldtids. Nu er Maiken og Keld faste makkere på fuld tid. Sammen og hver for sig kører de rundt til de cirka 40 borgere, der står på deres liste. En liste hvor der hele tiden slettes og tilføjes nye navne.


Jeg har været ansat som socialrådgiver i Varde Kommune i fire år, heraf det sidste år i gadeteamet. Nu føler jeg, at jeg kan gøre en anden forskel, end da jeg sad bag skrivebordet. Jeg er ikke bare ”hende” på kommunen. Jeg er Maiken, og de borgere, vi kører rundt til, kender mig for noget godt.

Maiken, socialrådgiver Varde Kommunes gadeteam


- Vi har verdens bedste job, netop fordi vi er i stand til at hjælpe her og nu. Vi er myndighedspersoner og har beføjelse til øjeblikkelig at bevilge og yde den hjælp, der skal til for at stabilisere personen. Det kan være med mad, tøj, at hjælpe med at få afdragsordning, at få en person i misbrugsbehandling, til læge eller andet. Vi ser ikke skidtet, men det menneske, der er inde bagved, siger Maiken og fortsætter:

- Dem, vi har fat i, er ofte så langt ude, at det ikke handler om at redde dem, men at stabilisere deres liv. Der skal så lidt til, for at de får et tåleligt liv. Taknemligheden og glæden for den hjælp, vi giver dem, er enorm. Derfor er det verdens bedste job.

- Vi var sidste år med på en kanotur, som Cafe Paraplyen arrangerede. Her deltog vi med 10 af de mest udsatte borgere i Varde Kommune. Det var en fantastisk tur. Arrangementer som disse skaber både tillid, relationer og glæde. Det er ikke alle, der vil hjælpes, men alle skal have buddet, og i mange tilfælde skal der så lidt til, at de får et tåleligt liv, siger Maiken. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Mega mørketal

Der er ingen mennesker, der ønsker at leve et kummerligt liv på et sundhedsniveau, der nærmest er ikke eksisterende. Noget er gået galt. Signaler er blevet overset. Nogen er blevet svigtet.

Det er ikke ualmindeligt, at håndvasken hos de borgere, som Keld og Maiken besøger, ser så således ud. Privatfoto

- Det er mig en gåde, hvordan vi i et velfærdssamfund kan have så mange mennesker i udsatte positioner. Jeg ville ønske, at vi var en hel hær af private og organisationer i nærmiljøet, så vi kunne nå endnu længere ud med hjælpen. De, der kommer i Frivillighuset, på Center Bøgely, i Café Paraplyen eller andre steder for socialt udsatte, har de forskellige organisationer øje på. Men der er et mørketal. Og det er stort. Det er alle de, der ikke har ressourcer til at komme til os, og hvor vi så gerne ville komme til dem, siger Keld, der tænker, at alle ressourcestærke borgere kan blive bedre til at bidrage.

Annonce

Sådan kan du hjælpe

- Husk at ringe til den gamle moster/onkel, du knap nok kender, men ved er alene. Bank på døren med en flok nybagte boller til den person, der bor i huset, med de nedrullede gardiner længere nede af vejen. Eller ring til os med din bekymring, så kontakter vi vedkommende. Jeg har endnu aldrig fået en dør smækket i hovedet, siger Keld og understreger:

For nylig er Varde Kommunes gadeteam blevet opgraderet fra to halvtidsstillinger, til to fuldtids. Nu er Maiken og Keld faste makkere på fuld tid. Sammen og hver for sig kører de rundt til de cirka 40 borgere, der står på deres liste. Foto: Malene Wonsbek

Varde Kommunes gadeteam

Socialrådgiverne Maiken og Keld arbejder efter servicelovens paragraf 99 som opsøgende støttekontaktpersoner til de mest udsatte i Varde Kommune – typisk hjemløse og misbrugere. De er desuden myndighedspersoner og kan her og nu træffe afgørelse om støtte i hjemmene og misbrugsbehandling. Derudover kan de være behjælpelige med at skabe kontakten til andre relevante dele af kommunen.

Det er svært at sige entydigt, hvad der bringer et menneske i en udsat position. Det kan eksempelvis være en barndom med vold, misbrug og omsorgssvigt.

For andre kan det være livskriser, som de ikke får taget hånd om, eksempelvis skilsmisse, mistet job, dødsfald eller andet. Men kan også være personer med svære psykiatriske diagnoser, hvor familien har sagt fra.

Hvis der skal peges på en fællesnævner, må det være håbløshed og ensomhed.

- Det er ikke "kommunepolitiet", der banker på. Det er hjælpen. Det er os. Vi snager ikke og har ingen fordomme. Vi skriver ingen rapporter. Vi spørger, om alt er ok, og om vi kan hjælpe. Det er helt i orden, at borgeren takker nej til hjælpen, men så har de i hvert fald fået tilbuddet og dermed en vished om, at der er nogen, der gerne vil dem noget godt. Det er klart, at der ud over den store glæde ved at hjælpe andre mennesker også er penge i spil. Varde Kommune kan spare rigtig mange penge på den lange bane, hvis vi kan blive endnu bedre til at stabilisere udsatte borgere, så de er selvhjulpne og bliver længst mulig i eget hjem. Derfor er vi ikke bare én, men nu to fuldtidsansatte i Varde Kommunes gadeteam.

Læs videre side 36

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Winnie trodser corona og har åbnet sin drøm om spisestedet Biizar på Ndr. Boulevard i Varde

Annonce