Annonce
Ugeavisen Varde

Varde-læge: Fra usikker dreng til skibslæge på Kongeskibet

- Min mor har altid sagt, at hvis du kommer ind til en læge, hvor planterne er gået ud så skal du finde en anden læge. Jeg kan godt lide kaktusser og sørger for, at de ser friske ud, siger Christian med et smil. Planterne er importeret fra Club La Santa, Lanzarote

Læge Christian Bøving fra Varde står ikke i skyggen af nogen. Hverken sin storesøster, mor eller sin far. Han er helt sin egen. En traumatisk opvækst har gjort ham til den stærke person, han er i dag. Nu oser han af overskud, glæder sig over at have praksis i Jugendhuset i Varde.

Annonce

- Som lille usikker dreng i et skævt familieforhold præget af druk, ydmygelse og systematisk vold, har jeg fået en ballast, der er guld værd i mit arbejde som læge. Min far døde sidste år. Og jeg har tilgivet ham, siger 42-årige Christian Gerhard Bøving og fortsætter:

- Da jeg var syv år, sagde jeg til min mor. "Jeg vil ikke blive ligesom far". Hun sagde, at jeg skulle tro på mig selv. Tro på, at jeg aldrig blev ligesom ham, så skulle det nok lykkes. Det var lettere sagt end gjort, indrømmer Christian Bøving, der takket være helt særlige rollemodeller udenfor familien, blev et helt menneske.

Egentlig ville han slet ikke have været læge. Han ville være skovridder, for naturen er hans andet hjem. I barndommen søgte han sammen med familiens hunde ud i skoven. Væk fra hjemmet. Her fandt han fred og ro. I dag bor han i et smukt hus midt i skoven, tæt ved søen sammen med sin norske kæreste Håkon.

- Mit gennemsnit var ikke højt nok til at blive forstkandidat, så jeg måtte nøjes med at blive læge, tilføjer han med et drillende smil.

Trak kyllingekortet

I dag kunne han slet ikke forestille sig at have et andet job. Som læge har han mulighed for at give andre de værdier, han ikke selv fik med i rygsækken. Nærvær, tillid, respekt og anerkendelse.

- Jeg føler, at jeg har noget at give andre mennesker. Noget, jeg selv har fået af folk udenfor familien. Det "noget" vil jeg betale tilbage, for det har givet mig mit liv. Både min mor og min storesøster, har altid været der for mig, men vi har alle tre haft hver vores at kæmpe med. Stik modsat min søster, trak jeg kyllingekortet, når far sagde: "Det kan du ikke - det er du for dum til". "Ja", sagde jeg og opgav kampen, hvilket også provokerede ham, fortæller en hudløs ærlig Christian Bøving, der bestemt ikke ønsker at folk skal have ondt af ham. Tværtimod.

Hans mission er at fortælle alle, hvor vigtigt det er, at man respekterer hinanden, anerkender hinanden og husker at komme med kærlighedserklæringer til dem, man holder af.

Militær karriere

Da Christian var 20 år, droppede han forbindelsen til sin far. I tre år havde de overhovedet ingen kontakt.

- Han skulle helt ud af mit system, så jeg kunne få kontrol over de vilkår, vi kunne være sammen på, understreger Christian, der blev færdig som læge i 2003 og med sit speciale i 2009.

Samme år søgte han ind til forsvaret, hvor han stadig er tilknyttet og har rang som Orlogskaptain. Han er uddannet speciallæge i almen medicin samt SAR læge (red. Search And Rescue). Har været udsendt til Afghanistan /ISAF og Task Force 7) og Kosovo, og arbejdet med livet som indsats. Han har været afdelingslæge for frømandskorpset og gjort en flot militær indsats, der fik Kongeskibets nuværende skibslæge Anni Biehl, til at holde øje med den unge vestjyde.

- I 2013 blev jeg prikket på skulderen og spurgt om det ærefulde ansvar som skibslæge om bord på den hvide svane, (red. Kongeskibet Dannebrog) var noget for mig. Efterfølgende har jeg været på skibet flere gange, og skal i år ud med Dannebrog i sammenlagt syv uger fra april til september, hvilket er en stor ære, fortæller Christian Bøving.

Vigtige rollemodeller

På Kongeskibet har han foruden kongefamiliens trivsel og sundhed også ansvar for de 37 værnepligtige, otte sergenter samt syv officerer, der er om bord. Han skal skabe tryghed og god stemning for alle uanset rang, og sørge for at skibets hygiejnemæssige standarder bliver overholdt.

- Mine rollemodeller har troet på mig. De har givet mig ansvarsfulde opgaver og skubbet mig i en rigtig retning. De gav mig den selvtillid, jeg ikke fik som barn. Før min far døde, fik han at vide, at jeg skulle være skibslæge på Dannebrog. Han fik aldrig selv sagt, at han var stolt af mig. Men det har han fortalt mange andre, så pyt. Jeg hviler godt i mig selv. Har et højt selvværd og er glad for mit liv, siger Christian Bøving med et smil, som han helt naturligt også uddeler i hobevis i sin lægepraksis og på Kongeskibet.

For sådan er han. Helt sin egen. Skibslægen og Vardelægen Christian Gerhard Bøving.

Christian Bøving er en ihærdig jæger, og det ses på udsmykningen i hans praksis.
I perioden fra april til september skal Christian Bøving påmønstre Kongeskibet Dannebrog som livlæge for kongehuset.
Under militær tjeneste bærer en læge også våben, men han må kun bruge det til selvforsvar. Her er Christian på kampvognspatrulje i ????
En oppustet plastikhandske med to øjne og en smilende mund vækker glæde hos en fattig pige i Camp Price, Afsghanistan
Christian Bøving er uddannet speciallæge i almen Medicin og certificeret af SAR læge (red sSearch And Rescue). Desuden har han trænet med specialstyrkerne, hvor han i en periode var afdelingslæge for frømandskorpset.
Sømand klar til action. Christian har gjort militær tjeneste på skibene Absalon, Vædderen og Hvidbjørnen.
En mand med selvtillid.
Rollemodeller udenfor min familie har hjulpet mig på vej, og på forskellige tidspunkter i mit liv givet mig et skub i den rigtige retning. Jeg står ikke i skyggen af nogen. Jeg er min egen og utrolig glad for mit liv.
Margot Bøving siger farvel til sin søn inden han skal til Afghanistan.

Praktiserende læge,

Jugendhuset i Varde

Dansk, svensk samt norsk lægelicens

Studievært på Go'morgen Danmark/ Go'weekend

Afdelingslæge ved

Frømandskorpset

Skibslæge på Kongeskibet Dannebrog

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce