Annonce
Ugeavisen Varde

Varde: Rådhustårnet i Nissernes By får, så hatten passer

Borgmester Erik Buhl og handelschef Malene Wonsbek iførte sig nissehuer på Torvet foran det gamle rådhus, som endnu venter på at få sin flotte, store nissehue. Den er ved at blive syet og bliver sat på tårnet 27. november. Både Erik Buhl og Malene Wonsbek håber og tror, at den kæmpe nissenhue bliver et plus for Varde som handelsby. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Det gamle rådhus får en kæmpe nissehue på tårnet til jul i år. En gammel drøm er blevet til virkelighed på rekordtid.

Varde: Når julemanden bliver vækket fra sin hængekøje i tårnet på det gamle rådhus på Torvet i Varde 27. november klokken 11.00, bliver det under en kæmpe nissehue.

7,95 meter i højden og med en omkreds på 24 meter. Nissehuen kommer til at sidde på tårnet af det gamle rådhus på Torvet, og den er i øjeblikket ved at blive syet af 120 kvadratmeter stof hos Ernas Møbelpolstring i Janderup.


Det er fedt, når man får en vild ide, at kommunen så er med på den og kan rykke hurtigt.

Malene Wonsbek, handelschef i Varde Handel


- Jeg tror, det som minimum er Skandinaviens største nissehue, der er tale om. Jeg har i hvert fald ikke kunnet google mig frem til, at der skulle være nogen større, siger handelschef Malene Wonsbek.

Annonce
Sådan kommer det til at se ud, det gamle rådhus, når den store nissehue er sat på. PR foto

En gammel ide

Sammen med overnissen i Varde Nisselaug, Bjarne Refstrup, har hun siden sin tiltrædelse i august arbejdet intensivt med at få lov til at give det gamle rådhus nissehue på. Det er nemlig ikke noget, man bare lige gør, og slet ikke, når der er tale om en fredet bygning i en bymidte. Det kræver et hav af tilladelser og – ikke mindst – finansiering at gå all in på denne måde. Og derfor har ideen om at give rådhuset nissehue på også været mange år undervejs.

- Jeg fik ideen sammen med den tidligere turistchef Hans Jørgen Christensen for omkring 20 år siden. Jeg synes simpelthen, at faconen på det tårn kalder på en nissehue, og det passer helt perfekt til Varde som Nissernes By, siger Bjarne Refstrup, som er formand for Varde Nisselaug, der hvert år sørger for at hænge hundredvis af nisser op rundt omkring i byen op til jul.

Når Varde-nisserne ikke er ude og hænge på husgavle og lygtepæle, så bor de hjemme hos Bjarne på Grydvad Mølle, så det er en rigtig nisseglad mand, der nu kan se sin gamle ide blive en realitet.

- Der er noget eventyrligt over julen, og jeg bliver glad hvert år, når vi er ude og hænge nisser op, og man hører børnene blive begejstret. Jeg håber, at folk synes, den store nissehue går op i en højere enhed med alle vores nisser, siger Bjarne, som sammen med de andre frivillige hænger nisserne op i Varde hvert år.

- Nu håber jeg bare, målene passer, tilføjer han på skælmsk vestjysk.

Det var nemlig Bjarne Refstrup selv, der var oppe i en lift for nogle uger siden og tage målene af det gamle rådhustårn, så Erna Lønborg og hendes folk kunne komme i gang ved symaskinen.

Ide-manden bag nissehuen, Bjarne Refstrup, var selv oppe med målebåndet i en lift for at tage mål til nissehuen. PR foto
Det er Erna Lønborg, møbelpolstrer i Janderup, der syr den store nissehue. Her sammen med sin ansatte Ilke Facius og lærling Pernille Kuhrt Lauridsen og overnisse ved Varde Nisselaug Bjarne Refstrup. PR foto
Annonce

Jul i juli?

En nissehue til et rådhustårn koster penge. Nærmere bestemt 33.000 plus moms. De penge har Varde Kommunes økonomiudvalg med borgmester Erik Buhl i spidsen bevilget.

- Når der kommer den slags spændende, nye tiltag, som kan være med til at gøre noget godt for, at vi som handelsby kan være spændende og attraktiv at besøge, så bakker vi gerne op om det, siger Erik Buhl.

- Det er en sjov ide, der ikke er for poppet, men en fin markering af, at Varde er Nissernes By, tilføjer han, og netop det med at være nissernes by, det er noget, handelschefen planlægger at give lidt ekstra gas fremover.

Når man skal klippe stof til en nissehue til et rådhustårn, må man tage gårdspladsen i brug for at få plads nok. Her er Erna Lønborg i gang med saksen hjemme ved forretningen. PR foto


- Uden at afsløre alt for mange julehemmeligheder, så arbejder Varde Handel på, at der også skal jules om sommeren i Varde. Tyskerne elsker jul, og eftersom vi arbejder på at få dem til i højere grad at lægge vejen ind forbi Varde by og vores handelsliv, så er det oplagt med lidt jul – også om sommeren. Og så skal nissehuen op igen, siger Malene Wonsbek, som håber og tror på, at nissehuen bliver et sjovt selfie-objekt.

Den gigantiske nissehue forventes at have en levetid på 8-10 år.

Fakta

Den store nissehue bliver syet af 120 kvadratmeter stof. Den bliver 24 meter i diameter og knap 8 meter høj.

Nissehuen bliver indviet til nissefestival og julemandens vækning lørdag 27. november klokken 11.00.

Varde har været kendt som ”Nissernes By” siden engang i løbet af 1970’erne, hvor man begyndte at hænge nisser op rundt omkring i byen. I dag er der knap 300 nisser i samlingen, som befinder sig på Grydvad Mølle hos formand for nisselauget, Bjarne Refstrup, når de ikke er ude i byen. Det er også på Grydvad Mølle, nisserne bliver repareret, og der kommer nye til. Nisselauget fremstiller godt ti nye nisser hvert år.

I år som noget helt nyt bliver nisseudstillingen på Torvet også med et tableau af Bjarnes private små nisser, som han har godt 200 af.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Farvel til Varde: Heidi flytter sin kjolebutik til Esbjerg, så snart lokalerne er klar

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Sølv- og guldmedalje til vardensere i ungdoms-DM i cykelcross

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Sådan fremstiller du en ekstraordinært god gløgg til alle

Ugeavisen Varde

Millioner til nyt flygtningemuseum: Stor donation giver innovativ og nytænkende udstilling

Ugeavisen Varde

Fredslyset fra Betlehem kommer til Varde

Ugeavisen Varde

Advokat vil mane myte i jorden: Vi hjælper fra årsskiftet almindelige borgere uden at opkræve salær

Ugeavisen Varde

19-årig Varde-pige blev dansk mester i boksning

Ugeavisen Varde

Jul på Barbados, en brugt rød pigecykel og Mette Frederiksen til bords: Helge Engelbrecht svarer på julespørgsmål

Ugeavisen Varde

Tre tips og én myte: Sådan forlænger du vaskemaskinens levetid

Ugeavisen Varde

Din drikkedunk er en bakteriebombe: Sådan skal du behandle den

Ugeavisen Varde

Tre hjemmerørte pålægssalater tager kegler på julebordet

Ugeavisen Varde

Nu siger cheferne tak: Medarbejderne sikrede rekordomsætning, og er klar til belønningen

Ugeavisen Varde

Mod er en muskel, der skal trænes…

Ugeavisen Varde

Dansk Slager Parade vender tilbage til Varde

Ugeavisen Varde

Nostalgi og teater i HATS

Ugeavisen Varde

Nye gourmetslagtere fra Syddansk Erhvervsskole Vejle

Ugeavisen Varde

Samstyrkens centerleder stopper efter 17 år: Vil huskes for sin robusthed og evne til at skubbe til rammerne

Ugeavisen Varde

Tove fra Varde vil holde jul for alle: Nu har de fundet nye lokaler, så de bedre kan ramme målgruppen

Ugeavisen Varde

Mød politihjemmeværnet ved Kvickly

Ugeavisen Varde

Dykkerklubben i fantastiske nye lokaler

Ugeavisen Varde

Hvem af politikerne fik hvilken post? Komplet oversigt her

Ugeavisen Varde

Corona har smittet positivt af på boligmarkedet i Varde Kommune

Ugeavisen Varde

Outrup-kører på 15 år kan blive Danmarks nye speedwaystjerne: Klub kalder ham kæmpetalent med enorme muligheder og belønner ham nu med flerårig kontrakt

Annonce