Annonce
Ugeavisen Varde

Affald i gadebilledet: - Det ærgrer mig, at vores bymidte er så møgbeskidt

- Alt det skidt, der flyder i Storegade, er ikke kommet på en uge. Det er et udtryk for, at her ikke bliver gjort rent ofte nok. Det er noget værre svineri, siger Erik Donner. Foto: Malene Wonsbek
78-årige Erik Donner er født og opvokset i Varde. Han er stolt af sin by, men frustreret over, at bymidten er så beskidt. Det kan vi ikke være bekendt, der må gøres noget, lyder hans opfordring.

Varde: - Det er bare ikke godt nok. Bymidten flyder med papir og cigaretskodder. De kommunale arealer især i Rådhusstrædet og på Torvet trænger i den grad til en grundig omgang, hvor det er nødvendigt at feje med den lille kost.

Ordene kommer fra Erik Donner, der selv bor i midtbyen.

- Og ja, jeg lyder måske som en sur gammel mand, men det er jeg også, når det gælder vedligeholdelsen af Varde, for jeg synes, vi bør tage meget mere ansvar for at holde vores bymidte ren og pæn. Det gælder både byens borgere, butikkerne og især kommunen, siger Erik Donner.

Svineri med affald på veje, i smøger, langs husfacader og på de offentlige pladser er en bjælke i øjet, når Erik Donner går rundt i byen.

- Storegade er blot et enkelt eksempel. Langs kanterne på mange af vejene i midtbyen ligger der affald, siger Erik Donner. Foto: Malene Wonsbek

- Jeg synes, det er dejligt, at bymidten er blevet lavet så flot. Jeg glæder mig over al den gratis kunst. Og en fin tanke, at vi vil have endnu flere turister og handlende i byen. Men som byen ser ud lige nu, kan vi ikke være bekendt at vise den frem. En belægning med brosten betyder mere rengøringsarbejde. Cigaretskodder lægger sig i fugerne mellem brostenene, og det får den store fejemaskine ikke med, så når Varde Kommune har besluttet sig for en belægning med brosten, så skal de også være klar til at bruge ekstra penge på rengøring. Ellers skulle man jo bare have asfalteret det hele, siger Erik Donner, der er født opvokset i byen.

Det er ikke kun de små gader i bymidten, der trænger. Vejkanten i blandt andet Storegade flyder med affald. Det er ifølge Erik Donner et værre svineri:

- Hvis borgene ikke smed deres cigaret på jorden, så havde vi ikke noget problem. Hvis alt affald blev smidt i skraldespandene, så bymidten anderledes ud. I Singapore, hvor jeg har været et par gange, får man store bøder for at kaste affald på gaden. Det er lige drastisk nok, men det ærgrer mig, at kun de færreste tager ansvar, siger Erik Donner, der med denne opsang håber, at folk vil hjælp hinanden med at begrænse affaldsproblemerne.

Annonce

Pæneste virksomhed

- Hvis kommunen ansatte flere folk til at holde bymidten ren, hvis butiksejerne fejede for egen dør, og vi borgere undlod at kaste affald, så kunne vi i fællesskab løse problemet, siger Erik Donner, der tilbage i 70’erne i øvrigt modtog en pris fra Varde Kommune som ”den pæneste virksomhed i byen”.

- Maskinen kan ikke opsamle alle de skodder, der ligger bag bænkene på Torvet. Det er svært at nyde de smukke arealer, når her er så beskidt. Der er masser af mos og alger på Torvet, og det grønne areal ved det nye kunstværk i Rådhusstræde er helt forsømt, det samme glæder arealet mellem biblioteket og Silladsens Hus – det er pinligt, siger den 78-årige vardenser. Foto: Malene Wonsbek

- Jeg har været indehaver af Gulf tankstationen, der lå, hvor føtex ligger nu. Vi havde både græs og blomster omkring tanken, og det var altid velholdt. Varde er min by. En by, jeg gerne vil være stolt af. Det er jeg ikke lige nu, men det håber jeg, at der kommer en løsning på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce