Annonce
Ugeavisen Varde

Vibe 20 år: Jeg har selv haft angst og depression, nu er jeg med til at hjælpe andre

- Det vigtigste er, at man bliver bekræftet i, at det er OK at have det, som man har det. Det er også rart at vide, at man ikke er alene om at have det på denne måde, siger 20-årige Vibe Hjortshøj Andersen. Foto: Malene Wonsbek

Sidste år deltog Vibe Hjortshøj Andersen i et angst-/depressionsforløb hos Center For Sundhedsfremme. I år er hun med igen, men nu som medunderviser. Vibe er kommet langt i sin proces og glæder sig til at give sine erfaringer videre til andre unge.

Annonce

Varde: Selvmordstanker, at gøre skade på sig selv, at være urimelig og strid mod sin nærmeste familie samt at isolere sig fra de bedste veninder, er blot et par af de erfaringer, 20-årige Vibe Hjortshøj Andersen fra Varde har med, når hun til oktober skal være medunderviser på kurset "Lær at tackle angst og depression".

Hun synes, det er angstprovokerende, men springer alligevel ud i det, også fordi hun er tryg ved sin makker - Connie Tved Lauridsen, der er tovholder på projektet og ansat ved Center For Sundhedsfremme.

- Jeg er godt på vej til at kunne håndtere mine egne udfordringer, men er stadig i proces. Det er vigtigt, at kursisterne kan fornemme, at vi alle kæmper med de samme følelser, tanker og reaktioner. Det er vigtigt at vide, at man selv kan gøre noget for at få det bedre, og at man kan få hjælp. Jeg er vel også en slags rollemodel for, at man kan få det godt igen, siger Vibe Hjortshøj Andersen, der både har oplevet angst og depression.

- Det, jeg siger til kursisterne, siger jeg også til mig selv

Vibe Hjortshøj Andersen, medinstruktør i angst- og depressionsforløb

Lær at tackle angst og depression

Komiteen for Sundhedsoplysning har udviklet kurser, hvor man kan lære at tackle angst og depression. Hidtil har målgruppen været 18 plus. Nu afprøver 38 kommuner, heriblandt Varde, konceptet med de 15-25-årige.Forløbet er ikke en behandling men et koncept, hvor de unge får informationer og værktøjer til selv at arbejde med angst/depression. (Man behøver ikke være diagnostiseret). Det er en formidlingsmodel, hvor unge, der selv kæmper med lidelsen, bliver medinstruktør på kurset.

Center for sundhedsfremme tilbyder, med Vibe Hjortshøj Andersen og Connie Tved Lauridsen som instruktører, et forløb med opstart den 30. oktober. Tilmelding og yderligere information på www.centerforsundhedsfremme.dk

Vibe og Connie er instruktører på forløbet og i fuld gang med at gennemgå undervisningsmaterialet, der er tænkt som hjælp-til selvhjælp. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Seksualiteten overraskede

Set i bakspejlet ved Vibe godt, hvad der udløste hendes første depression. Det var den dag, hun for godt fem år siden, på efterskolen, pludselig opdagede, at hun havde følelser for sin værelseskammerat - en pige.

- Det kom helt bag på mig. Jeg blev forvirret, ked af det og anede ikke, hvordan jeg skulle håndtere situationen. Jeg reagerede med at blive sur på alt og alle. Gad ikke noget, ville ikke noget. Græd og var sur. Mistede appetitten og tabte mig. Senere fik jeg selvmordstanker og begyndte at skære i mig selv, fortæller Vibe, der til sidst måtte afbryde sit efterskoleophold. Hun opsøgte lægen, fik antidepressiv medicin og kom i samtaleterapi.

- Jeg har været med i flere forskellige angst/depressionsforløb, både som konkret behandling og forløb jeg frivilligt deltog i. Det rykker lidt i den rigtige retning hver gang. Jeg er blevet klogere på mig selv og får nye værktøjer til selv at håndtere den angst eller de tanker, der lynhurtigt kan fylde ALT, fortæller Vibe Hjortshøj Andersen, der i dag har fået styr på sin seksualitet, hvilket også har givet ro.

- Jeg er lesbisk og bor i dag sammen med min kæreste. Jeg har et 25 timers job som medhjælper på Lyngparken og føler, at jeg har mange erfaringer at dele med andre. Jeg deltog i det foregående kursus og blev både stolt og skræmt, da Connie spurgte, om jeg kunne tænke mig at blive medinstruktør på det kommende kursus for unge, fortæller Vibe.

Center for sundhedsfremme har både fysiske angst- og deperssionsforløb som det, Connie og Vibe tilbyder, men der er også digitale tilbud. Se mere på hjemmesiden www.centerforsundhedsfremme.dk Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Ikke alene

- Strategien med ung til ung formidling virker rigtig godt. Jeg er med på sidelinjen, men i princippet er det Vibe, der guider deltagerne igennem programmet, fortæller Connie Tved Lauridsen, der glæder sig over, at de første allerede har tilmeldt sig kurset.

- Depressionen er jeg kommet godt ud af, men jeg arbejder stadig med angsten, for man kan faktisk også blive bange for at få et angstanfald. Eksempelvis skal jeg sige til mig selv, at det er OK at svede. At svede er jo ikke nødvendigvis forbundet med et angstanfald, fortæller Vibe som et eksempel. Hun skal stadig arbejde med at gå i biografen eller stige ind i et tog med mange mennesker, men hun kan, og hun gør det. Vibe har nemlig lært at turde se angsten i øjnene.

En læring hun blandt andet giver videre på det kommende forløb i oktober, der er målrettet unge i 15 til 25 års alderen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce