Annonce
Ugeavisen Varde

Vinbonden ved Ho Bugt leder efter samarbejdspartnere

Fjordgård ligger helt ud til Ho Bugt, og den salte luft betyder, at Ib Skjærlund ikke behøver sprøjte alverden mod skimmel og meldug, som ellers kan angribe vinstokke. Foto: Christine Aagaard-Kragh
I over 15 år har ægteparret Fjordgård/Skjærlund dyrket vin i idylliske omgivelser ned til Ho Bugt. Det har grebet om sig, og nu vil de gerne have andre med i projektet.
Annonce

Kjelst: Det var slet ikke planen, at Hanne Fjordgård og Ib Skjærlund skulle være vinavlere. Det kom sig af, at ægteparrets haveinteresse udviklede sig. De havde set i Sydeuropa, hvordan det kunne se flot ud med sådan en række vinstokke i haven. Så det plantede de også.

- Jeg havde en bekendt, der vidste lidt om vinavl, og vi fandt ud af, at så kunne vi jo lige så godt prøve at lave vin, når nu vi havde stokkene, siger Ib Skjærlund.


Vi er der, hvor vi gerne vil finde nogle samarbejdspartnere, som gerne vil være med til at drive det.

Ib Skjærlund


Og som sagt, så gjort. De første 50 planter, der blev plantet i 2003, fik året efter følgeskab af 70 mere. Den første vin blev lavet i 2007, og i dag er der 1500 planter på Fjordgård i Kjelst, der producerer flere forskellige typer vin - blandt andet rød-, hvid- og rosévin samt sherry- og portvinstyper, vermouth og æblevin.

Lækkerier fra Fjordgård. Man kan smage på produkterne på gården, hvor man også kan købe dem. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Annonce

Mange timers arbejde

Hanne Fjordgård og Ib Skjærlund overtog Fjordgård i 80’erne. Som Hannes efternavn antyder, så er det hendes fødegård, men den har ikke været drevet som landbrug i hendes og Ibs tid. Hun har været sygeplejerske, han har haft et marketingfirma. I dag arbejder de "kun" med vingården, men det er sådan set også rigeligt.

- Man siger, at en vinstok kræver tre kvarter om året. Dertil kommer alt arbejdet med markedsføring, smagninger og konkurrencer. Det bliver til mange timer, også for mange for os. Vi er der, hvor vi gerne vil finde nogle samarbejdspartnere, som gerne vil være med til at drive det, siger Ib Skjærlund, som ikke har nogen fast ide om, hvad et sådant samarbejde skal omfatte.

Ib Skjærlund fra Fjordgård Vin & Vadehav i Kjelst med nogle at sine aktuelle produkter, som man kan smage på og købe på gården. Foto: Christine Aagaard-Kragh

Det kunne være noget med at leje nogle vinstokke ud. Det kunne være en, der ville købe sig ind eller levere arbejde mod at få druer, most eller vin. Det kunne være mange ting. Det eneste, der er sikkert, er, at ægteparret ikke vil sælge gården, og at de ikke vil opgive interessen for vin. Den skal bare fylde noget mindre, end den gør, så der bliver mere tid til børn, børnebørn og andre fritidsinteresser.

Fjordgård Vin & Vadehav

Fjordgård Vin & Vadehav ligger på Ho Bugt Vej 37 i Kjelst. Hanne Fjordgård og Ib Skjærlund har drevet vingården som erhverv siden 2011. Parret har vundet flere priser for deres produkter både danske og internationale. Senest fik de bronze og fire særlige udmærkelser ved Dansk Vinskue, og sidste år vandt de sølv for en hvidvin og guld for en rosé ved den prestigefyldte Piwi International Wine Award, som afvikles i Tyskland. Sorterne på Fjordgården er de blå druer Rondo, Cabernet Cortis, Leon Millot og Muscat Bleu samt de grønne Solaris, Muscaris og Ortega. Derudover laver parret også dessertvin og brandy af egne æbler. Vinstokkene fra Fjordgård er sprøjtet mindst muligt. Det vil sige, at de har fået et svovlmiddel mod skimmel én gang. Den saltholdige luft ud til Ho Bugt gør, at der er et minimalt behov for at sprøjte mod den slags.
I 2019 producerede Fjordgården cirka 1100 liter vin og 250 liter æblevin. Man kan smage og købe produkterne på gården. Derudover kan man deltage i smagninger og andre arrangementer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce