Annonce
Ugeavisen Varde

Vinder af Bevaringsprisen 2020: Drømmen om Frisvad Mølle

Frisvad Mølle set fra vejen. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Frisvad Mølle vandt Bevaringsprisen 2020. For familien Rathjen/Jensen, der bor i den gamle mølle, var det en drøm at købe, og den er fantastisk at bo i.
Annonce

Frisvad: Den 1. oktober 1994 gik familien Rathjen/Jensen vejen fra Stilbjergvej 124 til Stilbjergvej 132. Mor Ebba med sit æsel, far Egon med plejeponyen Trut, Signe med sin hest og Simon med sin ged gik de vejen en sidste gang. Efter nogle måneders istandsættelse kunne de nemlig omsider flytte officielt ind i deres drøm af en bolig, Frisvad Mølle. Boligen, de flyttede fra, var endda Egon Jensens barndomshjem. En gård, han sammen med Ebba drev lidt hobbylandbrug på ved siden af jobbene som henholdsvis bioanalytiker og praktiserende læge. Men Frisvad Mølle havde altid stået som lidt af en drøm at flytte ind i.

Billedet er taget den dag, Signe, Simon, Ebba og Egon flyttede ind på Frisvad Mølle. Det var 1. oktober 1994, at de trak dyrene med fra deres tidligere hjem til det nye. Privatfoto
Ægteparret Ebba Rathjen og Egon Jensen sammen med deres søn Simon, som i dag bor i et gammelt hus i Marseliskvarteret i Aarhus. Han passer ligeså godt på sit gamle hus, som han har set sine forældre gøre det på Frisvad Mølle, og han kom hjem til overrækkelsen af Bevaringsprisen forleden. Foto: Christine Aagaard-Kragh

- Jeg havde talt med Manse, der ejede møllen tidligere, om, at hvis han nogensinde ville sælge, så ville jeg gerne købe. For Frisvad Mølle har altid stået for mig som et utrolig dejligt og smukt sted, fortæller Egon Jensen. Manses rettelige navn var Kristen Johannes Christensen, og han var født på Frisvad Mølle, byrådsmedlem og militærmand. Møllen var hans barndomshjem, som han overtog meget pludseligt sammen med sin kone Aase, da hans far døde i 1957.

- Og en aften ringede han og sagde, at han godt ville sælge til mig, fortæller Egon Jensen.

Og sådan blev det. Efter at have konsulteret sin storebror, der boede på gården Katrinelyst på Blaksmarksvej, for det er alligevel noget særligt at sælge den fædrende gård. Men storebroderen støttede projektet varmt, købte endda noget af jorden til møllen, og livet som familie begyndte Frisvad Mølle. Stadig med lidt fritidslandbrug med limousinekvæg ved siden af arbejdet.

Naturen omkring Frisvad Mølle er helt fantastisk. Ebba fodrer fugle og holder øje med dem året rundt. Det var ikke mindst naturen omkring møllen, der fik familien til at forelske sig i den gamle mølle. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Annonce

Præmieret herlighed

Fredag 24. oktober 2020 blev Egon Jensen og Ebba Rathjens hjem præmieret med Bevaringsprisen 2020 af Bevaringsforeningen for Varde. En pris, der er blevet uddelt siden 1982, og som gives til en bolig, der ved renovering er søgt tilbageført eller fastholdt i den oprindelige arkitektur. I alt 10 boliger var med i opløbet om prisen i år, og Frisvad Mølle har været med i opløbet tidligere.

Havestuen på Frisvad Mølle kom til for få år siden. Ebba så et billede i et magasin og fik tegnet en tilsvarende, så den kom til at passe til det gamle hus. Foto: Christine Aagaard-Kragh

I år gik hæderen så til den gamle mølle, der med sin smukke gule farve på hovedbygningen lyser ud mod vejen. I bemærkningerne til indstillingen af Frisvad Mølle til prisen står der blandt andet, at "Stuehuset har gennem tiderne fået flere ombygninger, der har givet den mere "Bedre Byggeskik"-præg, end oprindeligt. Fagdeling og materialeholdning er dog opretholdt…. Stald og lade fremstår næsten originalt med rødstensfacader, dog med nyere pladetag i stedet for de oprindelige pandeplader."


Sådan er det med den slags huse. Man har dem en tid. Og vi vil gøre alt for at passe godt på det, mens vi har det.

Egon Jensen


- Vi renoverede stuehuset i 2006, og i 2010 fik vi nyt tag på stalden. Det har altid været vigtigt for os at passe på stedet og holde det i den oprindelige stil. Vi ved, at vi kun har det i en periode, og vi ved, at dem, der havde det før os, de også var meget glade for det. Så vi har altid passet godt på det, så det tager sig flot ud. Stedet betyder helt sikkert noget for området, siger Egon Jensen.

Egon Jensen og Ebba Rathjen fik overrakt årets Bevaringspris 2020 pris og plakette fredag 23. oktober. Privatfoto

Han er naturligvis stolt af at modtage Bevaringsprisen, som han i det hele taget synes, repræsenterer noget væsentligt – nemlig at den anerkender den indsats, der ligger i at prioritere at bevare historiske ejendomme som Frisvad Mølle. Om den skal gå i arv, møllen, er ikke aktuelt at tage stilling til endnu. For Egon og Ebba bliver skam boende en rum tid endnu. Ebba er gået på efterløn, og Egon passer stadig sin lægepraksis sammen med sin kompagnon i Bramminge. Men Signe og Simon er i dag 38 og 34 år gamle og bor med hver deres familie i København og Aarhus. Og de er ligeså stolte som mor og far over prisen til Frisvad Mølle. Men det er nok ikke dem, der fører den videre.

- Sådan er det med den slags huse. Man har dem en tid. Og vi vil gøre alt for at passe godt på det, mens vi har det, siger Egon Jensen.

For nogle år siden valgte familien at nedlægge den gamle "fine" indgang og bruge den lille gang som kontor til Egon Jensen. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Det fine, gule stuehus på Frisvad Mølle blev oprindeligt bygget i 1916. Foto: Anker Ravn Knudsen

Bevaringsprisen

Fakta: Bevaringsprisen uddeles hvert år af Bevaringsforeningen for Varde. Udvalget, der vælger vinderen, består af to fra foreningen – for tiden Laurids Bjerregaard og Poul Henning Bertelsen – samt to medlemmer af Varde Byråd – for tiden Holger Grumme og Niels Christiansen. Derudover er restaureringsarkitekt Anker Ravn Knudsen tilknyttet udvalget og kommer med faglige udtalelser.

Bevaringsprisen er uddelt siden 1982, og en gang om året efterlyses forslag til bygninger, pladser og andre bygningsværker i Varde Kommune, der gør sig værdig til prisen. Vinderen får en bronzeplakette, der sættes op, et diplom og en begrundelse for tildelingen.

Men kan læse mere på bevaringsforeningens hjemmeside, bevaringvarde.dk.

De har vundet de seneste 10 år

2019 Frisvadvej 46, Varde
2018: Birkegade 12, Outrup
2017: Elme Allé 4, Varde
2016: Gl. Møllevej 23, Oksbøl
2015: Gellerupholm, Varde
2014: Filsø Avlsgård, Kærgård 12, ved Filsø
2013: Gammeltoft, Tane Hedevej 70, Ho
2012: Frisvadvej 42, Varde
2011: Herregården Hesselmed, Hesselmedvej 8, Oksbøl
2010: Jugendhuset, Lundvej 39, Varde

Frisvad Mølle set fra østsiden. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce