Annonce
Ugeavisen Varde

Warwik slukker tørsten med succes

- For mig er bryghuset både en forening og en forretning. Et fællesskab, hvor vi hygger os sammen og fortæller en masse røverhistorier, når der er fredagsbar og rundsmagninger. Jeg er deltidssælger i Warwik og deltidsansat hos en revisor, siger 56-årige Mikael Langager. Foto: Malene Wonsbek
Den 28. oktober fylder bryghuset Warwik 15 år – efter store op- og nedture har det lokale bryghus for alvor fundet fodfæste på ølmarkedet.
Annonce

Varde: Spørgsmål: Hvorfor brygger du øl? Svar: Så slipper jeg for at spille golf!

I 15 år har Mikael Langager holdt fast i drømmen om at drive et lokalt bryghus. Som tidligere jernbanedirektør (for Vestbanen) indrømmer han gerne, at historien om Warwik bestemt ikke altid har været en succes på skinner.

- I 2014 havde vi et stort opgør og var lige ved at lukke bryggeriet. I årene forinden havde vi diskuteret og ofte været vildt uenige om, i hvilken retning øllet skulle flyde. Det endte faktisk med, at størstedelen af ejerne trak sig ud, herunder vores to dygtige bryggere. Jeg var selv lige ved at kapitulere men tænkte, at Warwik skulle have endnu en chance, og det var godt. I dag har vi en velfungerende forretning, der ikke kunne drives uden de mange ulønnede, frivillige hjælpere, der lige som jeg er stolte af det, vi laver. Warwik er en forretning, men det er frem for alt en hobby, siger Mikael og understreger, at man ikke skal begynde at udregne en timeløn for den indsats, de deltidsansatte byder ind med.

Vidste du at

Ti af bryggeriets øl er opkaldt efter lokale vardensere.

Første navneøl var pilsneren Frk. Friis, der er én af de mest populære øl. Frk. Friis (1903-1986) var apotekerdatter, husholdningslærer og konservativt byrådsmedlem. En bestemt dame men med hjerte for de svage i samfundet.

Hjertensfryd er en julebryg, der har vundet adskillige priser. Opkaldt efter Karen Viking Kjeldsen (Karen Hjertensfryd 1961-2005). Hun var med sin røde uniformsjakke, sit kristne livssyn, brede smil og store hjerte hele Vardes lirekassekone.

Den seneste navneøl er Kræ Riwer, en lakridsporter på otte procent. Kræ Riwer (Christian Sørensen Riber 1896-1976) var en sagnomspunden ungkarl, der boede i Skipperhuset ved Ladepladsen i Janderup.

Annonce

Lokalt og eksklusivt

Visionen for Warwik er hentet i Tyskland. Her har mange små landsbyer et lokalt bryghus. De lokale øl kan kun købes i en radius af 25-30 kilometer. Sådan er det også med Warwiks øl.

- Vi har fredagsbar for de 1015 anpartshavere og lørdagsrundsmagning, der er åben for alle, men vi er ikke et værtshus. Man kan ikke lige komme forbi og købe øl eller blive hængende, når fredagsbaren lukker klokken 18. Vores mission er at sende folk videre ud i byen til cafeerne, restauranterne, barerne og de mange lokale aktører, som vi arbejder sammen med, siger Mikael Langager, der både er direktør i Warwik og én af to deltidssælgere.

Mikael Langagers interesse for øl tog for alvor fart da en nabo introducerede sit hjemmebryg. De to blev senere initiativtagere til en lokal afdeling af "Danske Ølentusiaster".

- For mig er Warwik en professionel hobby. Jeg nyder fællesskabet, stemningen, hyggen og hele atmosfæren, når vi har fredagsbar, PubQuiz, rundsmagninger eller sælger øl ved diverse små byfester og andre festlige lejligheder. Andre på min alder spiller golf, og det er slet ikke mig, tilføjer den 56-årige direktør med et stort grin.

Annonce

Øl er lokalhistorie

Indtil videre er ti øl opkaldt efter lokale personligheder.

- Det er vigtigt, at vi fortæller historier med vores øl, og det glæder mig, at vi hver eneste lørdag har mindst 40 gæster til rundsmagning. De får foredrag, rundvisning og smager på seks-otte øl. Over halvdelen er folk udenfor kommunen. Når de er færdige hos os, tager de fleste ud i byen for at shoppe, spise eller drikke en øl mere. På den måde er vi med til at støtte handelslivet og reklamere for både Varde og Warwik, siger Mikael Langager.

I år kan Warwik fejre to jubilæer. Ti år med rundsmagninger og den 28. oktober fylder bryghuset 15 år. To gode anledninger til at hæve ølkruset: Skål og tillykke.

Warwik historik

Bryggeriet blev stiftet som et ApS i 2004 af fem ølglade gutter, Mikael Langager er den eneste, der er tilbage af den oprindelige gruppe. Bryghuset har ansat to deltidsbryggere, to deltidssælgere og en deltids lagermedarbejder.

Warwik producerer i dag cirka 50.000 liter fordelt på 22 forskellige øl. De har en årlig omsætning på cirka to millioner kroner. Bryggeriet har netop investeret i et ekstra tappeanlæg og to nye 1600 liters brygtanke, så de i fremtiden kan producere 80.000 liter.

Warwik har 1015 anpartshavere - en stor og dedikeret frivillig flok, der er med til at promovere bryggeriet ved de cirka 210 arrangementer, de deltager i om året. Faste arrangementer er fredagsbar og lørdagsrundvisninger.

For 12. år i træk inviterer bryghuset sammen med Big Ben til den årlige juleølsmagning. Det er den 14. og 21. november på Big Ben.

Se mere på: www.warwik.dk eller Facebook: Warwik

I bryghuset er der en herlig, sødlig duft af varm...øl! Brygmester Kim Christensen skovler rundt i den seneste navneøl Kræ River, der er en lakridsporter på otte procent. Kim er sammen med Søren Kryger husets to deltidsbrygmestre. Sjovt nok er brygmestrene begge ansat som fængselsbetjente i deres civile job. Foto: Malene Wonsbek
I næsten to år har Warwik haft PubQuizzen, der afvikles i samarbejde med Big Ben den første torsdag i måneden. En quiz hvor der dystes på paratviden i forskellige kategorier. Der er 60-70 deltagere per gang. Mikael Langager er quizmaster. Privatfoto
Kroen Von Lügenhals er en ny kunde. De vil gerne have Warwiks øl på fad, så bryghuset har lige investeret i et nyt tappeanlæg, som brygmester Kim Christensen her er ved at tjekke igennem. Herudover har Warwik netop bestilt to nye 1600 liters brygtanke. Foto: Malene Wonsbek
FORSIDEHENVISNING: Bryghuset Warwik fylder 15 år
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

25 års jubilæum

Annonce