Annonce
Ugeavisen Vejen

Åbent hus på Vejen Kunstmuseum

Hvem var Niels Hansen Jacobsen? En bondeknøs voksede op på en af byens største firlængede gårde – blot kaldet ”Gården”. I 1861 fik han sit dobbelte efternavn med Hansen til minde om sin mor og Jakobsen fra sin far. En usædvanlig familie: Den ene søn Jakob blev forfatter og skrev på jysk, en anden bror siges at være blevet musiker – den sidste blev noget så uventet som billedhugger. Sin uddannelse fik han i København og så afsted!

I 1890’erne var Niels Hansen Jacobsen i et tiår bosat i Paris, hvor han var en del af den internationale kunstscene. I 1902 døde hans hustru Gabriele. Han flyttede hjem til en delt tilværelse – vintrene i København, somrene i Vejen. Med sin anden hustru Kaja skabte han et hjem i ”Hytten”, der endnu står i det nordlige Vejen. Den grønne Kløversti passerer huset, der har fået nyt stråtag og afventer en omfattende renovering. På vinduernes dækplader har Jette Löwén Dall malet fortællende billeder – kom og kig!

Da billedhuggeren i 1923 sluttede arbejdet med Troldespringvandet, ville han bygge bolig i Skibelund Krat, hvor han i 1914 havde opført sit atelier-museum. Men byens mange foreninger gik sammen og lovede at bygge ham det museum, der havde været på tale siden 1905. Indsamlere gik fra dør til dør. Naboen kunne se, hvad naboen havde betalt. Snart havde man 1/3 af byggesummen. Det afspejler, hvor afholdt Niels Hansen Jacobsen var. Hos ham bestilte man grav- og mindesten eller købte hans unikke keramik, når en fødselsdag eller et jubilæum skulle fejres. Trods sit beskedne væsen skilte han sig ud med sin sorte Borsalino-hat. Det fortælles, at han talte fransk med sin kat, efter fransk skik spiste kanin – og tilmed serverede ”kaninfoder”. I Danmark var grøn salat med olie-eddike-dressing frem til 1970’erne en ukendt spise… Han var forud for sin tid!

Annonce

Museet blev indviet 1. juli 1924, og var snart for lille! En malerisamling voksede hurtigt frem med årlige gaver fra Ny Carlsbergfondet. Løsningen lå ligefor: Atelieret fra Skibelund Krat flyttede i 1938 sten for sten til Vejen, hvor det blev museets sydlige kuppelsal. Udvidelser skete i 1975, 1983 og 2000. Ingen havde i 1924 tænkt på dagens museumsaktiviteter med behov for et bagland til en samling på over 5.500 genstande, kontorer, værksted, billedskole, skoleformidling…

Som med renovering af Troldespringvandet og nytænkning af Museumspladsen er A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal trådt til. Denne gang med 28,6 mio. kr. til nybyggeri. Samtidig har Vejen Kommune afsat 10 mio. kr. til totalrenovering af museets vestligste bygning. Arbejdet gik i gang i foråret 2019, og det er fortsat gennem pandemiens nedlukninger. I det vindueløse nybyggeri har håndværkerne i mange måneder været ”usynlige”. Nu er vi dér, hvor vi lørdag den 19. juni kl. 10-16 kan invitere ALLE interesserede på besøg til en tur gennem den nye ”skal”, inden det tidskrævende arbejde går i gang med at rykke kunsten ind på plads i magasinerne og udstillingssalene.


Nu er vi dér, hvor vi lørdag den 19. juni kl. 10-16 kan invitere ALLE interesserede på besøg til en tur gennem den nye ”skal”, inden det tidskrævende arbejde går i gang med at rykke kunsten ind på plads i magasinerne og udstillingssalene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce