Annonce
Ugeavisen Vejen

Anni Matthiesen: - Så blev vi da lidt klogere

Vejen Garden havde forberedt tre julekoncerter, men aflyste dem alle, da myndighederne forlangte, at musikerne skulle stå med ryggen til publikum. Foto: Steen Rasmussen
Folketingsmedlemmet har fået nye svar fra kulturminister Joy Mogensen om Vejen Garden. Det havde måske ikke været nødvendigt med aflysningen.
Annonce

VEJEN: Efter en række ministersvar, som Venstres folketingsmedlem Anni Matthiesen mente  var mere vildledende end vejledende, har hun nu fået et svar, som hun tolker positivt.

- Ja, jeg forstår svaret derhen, at Vejen Garden bør håndteres som professionelle - fordi de har en dirigent, der bliver aflønnet. Det bør de have i skuffen til brug ved en lignende situation.

Sagen handler om, at Vejen Garden før jul fik den besked af politiet, at de skulle følge regeringens normale corona-nedlukning, som kun tillod 10 på scenen med front mod tilhørerne. Resten skulle stå med ryggen til. Det sagde gardens ledelse nej til og aflyste sæsonens tre store julekoncerter.

I samme periode hyrede kulturministeren Københavns Drengekor til en julekoncert i Holmens Kirke, og det kunne Vejen Garden ikke lige se en sammenhæng i. Forklaringen lød, at drengekoret var professionelt og derfor gerne måtte optræde.

Annonce

Igen og igen

Men hvordan får man professionel status, når man er en garde eller et kor med ulønnede børn og unge? Det ville VG gerne have svar på, og der kom Anni Matthiesen ind i billedet. Hun stillede spørgsmål til kulturminister Joy Mogensen i Folketinget, men hun syntes bare ikke, hun blev meget klogere, så hun spurgte igen og igen.

Og nu er der altså kommet et svar, som hun mener, hun og Vejen Garden kan bruge til noget. Det viser sig, at man ikke kan søge om at få godkendt en professionel status hos en myndighed. Det er derimod en status, som man selv kan påberåbe sig, hvis nogen i garden får honorar eller løn. Og det gør gardens dirigent og instruktører.

Og det kan nu komme an på en prøve, når garden næste gang søger myndighederne om godkendelse af en koncert.

Svar fra kulturministeren

I svaret skriver kulturminister Joy Mogensen (S) bl.a.:

Det er en betingelse for at være undtaget via ovenstående undtagelse, at der erhverves en indtægt eller et honorar i et arbejdsforhold. Det er derved ikke afgørende, om man er professionel i den forstand, at man hverken delvist eller helt lever af indtægterne fra det pågældende arbejdsforhold. Indtægten skal være skattepligtig og udgøre en aflønning eller honorar fra arbejdsforholdet. Det skal derfor udbetales til den individuelle person for, at denne person er undtaget fra forsamlingsforbuddet.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce