Annonce
Ugeavisen Vejen

Brørup køber ny julebelysning for 200.000 kroner

Brørup Handelsstandsforenings nyindkøbte julebelysning er ved at blive hængt op. Julebelysningen vil blive officielt indviet fredag den 29. november klokken 17. Foto: Søren Dippel
Brørups ny julebelysning er klimavenlig og bruger markant mindre strøm end byens gamle julebelysning. 15.600 små led-pærer skal kaste glans over julehandlen.
Annonce

Brørup: Det har været et længe ventet og planlagt projekt for Brørup Handelsstandsforening at få sparet sammen og at få råd til at købe en ny julebelysning. Men nu er det endelig lykkedes.

Et par af elinstallatør Ole Fonnesbæks medarbejdere er gået i gang med det møjsommelige arbejde at få belysningen installeret. Den består af smukke ranker af kunstigt gran, hver med et helt lyshav af små led-pærer. Når mørket sænker sig over Nørregade og Søndergade, vil ikke færre end 15.600 små stjerner lyse op i nattemørket over Brørups hovedgade.

- Det er en helt ny belysning, og det er første gang, vi sætter den op. Der er 13 ranker, og da vi denne første gang lige skal have placeret hver rankes store julestjerne nøjagtigt midt over gaden, så der er seks meter til hver side, vil det tage os tre-fire dage at få alle rankerne på plads, siger Ole Fonnesbæk.

Julebelysningens led-pærer lyser med en gammeldags glød nemlig 300 kelvin, som svarer til det varme lys fra gammeldags glødepærer. Den ny julebelysning er modsat den gamle belysning også meget mere klimavenlig.

Hver af rankerne bruger blot 104 watt i timen. Til sammenligning brugte hver af rankerne i den gamle julebelysning 1350 watt i timen. Forskellen er ikke bare til gavn for klimaet – det er også til gavn for udgiften til brug af strøm. Når julemåneden er slut, vil den ny julebelysning have brugt cirka 285 kilowatt svarende til en udgift på cirka 570 kroner.

De 13 rankers julebelysning er den samme slags, som i julemåneden skal kaste glans over aftenmørket i Tivoli i København, og leverandøren er den samme: MK Illumination i Ringsted.

Indvielse

Den ny julebelysning vil blive indviet fredag den 29. november klokken 17.00.

Indvielsen sker i samarbejde med Ældre Sagen, hvis formand, Flemming Lundeman, vil holde talen og lade julebelysningen tænde.

Brørup Handelsstandsforening uddeler gratis gløgg og æbleskiver, som er sponseret af SuperBrugsen og Vin for Dig.

Annonce

Borgermedlemskab

Det hører med til julebelysningen i Brørup, at også de syv træer på byens torv bliver udstyret med led-belysning. Men ophængningen af juleranker og belysningen i træerne på torvet er ikke det eneste, som Brørup Handelsstandsforening har sat i værk for at fremme julestemningen i byen. Som en af sikkert kun ganske få byer i landet har Brørup nemlig også suppleret den almindelige gadebelysning gennem bymidten med højttalere. Herfra vil byens borgere i julemåneden kunne glæde sig over at kunne lægge øre til dæmpet julemusik, mens de er på juleindkøb.

Koordinator for Brørup Handelsstandsforening, Mogens Christensen, kan fortælle, at den ny julebelysning har været et kostbart projekt til næsten 200.000 kroner.

- Da vi stadig har en ambition om at ville købe endnu flere af julerankerne, og da vi samtidig ved, at vi løbende vil få udgifter til vedligehold, overvejer vi i øjeblikket, at inddrage byens borgere i projektet. For eksempel kunne det komme på tale, at folk kan tegne et borgermedlemskab af handelsstandsforeningen, siger Mogens Christensen, som skønner, at indkøb af flere ranker og vedligehold vil kunne løbe op i 20.000 kroner om året.

Så er der bare lige en sidste ting, Brørup Handelsstandsforening skal have klaret, inden julen er ovre, og det er at finde et egnet sted til opbevaring af de indtil videre 13 rankers julebelysning.

Sådan så Brørups julebelysning ud i 1980'erne. Den gang havde hver af rankerne et forbrug af strøm på 1350 watt. Til sammenligning bruger hver af de nyindkøbte ranker med led-belysning kun 104 watt. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ny Tirsdag

Gå jer til en gratis hjertestarter

Annonce