Annonce
Ugeavisen Vejen

Bukettur gennem Jels

December-buketten er fotograferet op mod en sjældent klar blå himmel mens hyben og brandbæger lyser op mellem de afblomstrede vækster. Foto: Teresa Nielsen

Vi mødes ved Jels Krolf Klubs hus på Ravnbjerg 14 i den sydlige ende af Jels. Her hører vi lidt om krolf og klubbens aktiviteter. Klubhuset er den gamle spejderhytte, der i november 1995 blev brækket ned i Haderslev, og måneden efter blev genopbygget i Jels. Spejderne hold til under navnet Jarlsborgen. De er der ikke længere, men i 2018 kunne Jels Krolf Klub fejre tiårs jubilæum. De holder til i et dejligt stykke bynatur lige syd for den gamle grusgrav.

På Buketturen – der har navn efter den buket, der varsler turen – går vi igennem den jungletilgroede grusgrav, og følger Jels Å nordpå. Den løber gennem byen som en åben venetiansk kanal. Den tegner sig netop nu som en rivende strøm med den seneste tids mængder af nedbør.

Jels Søbad og Jørgen Thoms’ ”Jelspigen”

Ad Søvej når vi frem til byens nyeste vartegn, Jels Søbad, med den flotte runde badebro og den smukke beliggenhed. Her møder vi turens eneste kunstværk den 165 cm høje ”Jelspigen”. Hun er modelleret i 1952 af billedhugger Jørgen Thoms. Den kom til Jels i 1953. Det siges at være læge H.H. Ravn, der søgte skulpturen hos den gode giver Ny Carlsbergfondet. Thoms gik 1945-1949 på Kunstakademiet i København. En af hans lærere var Johannes Bjerg, der kom fra Ødis. Vejen Kunstmuseum har en fin samling af Bjergs statuetter. Thoms motiver er primært nøgne modeller, og især hans kvindeskulpturer står rundt om i landet. Hans ”Susanne” kom i 1951 til hospitalet i Skive ligeledes som gave fra Ny Carlsbergfondet. Thoms var en alsidig kunstner, der egentlig først var uddannet maler. Dertil lavede han film, grafik, akvareller og var endog violinbygger!

Buketbanden fotograferet ved byens nyeste seværdighed, Jels Søbad, hvor vinterbadere kan få en kold dukkert. Foto: Teresa Nielsen

Fra Søbadet går turen tilbage vestpå langs søen, til vi kan dreje ind på Brændegårdsstien i den sydvestlige ende af Jels Nedersø. Husk godt fodtøj og helst vandtæt, for dér, hvor vi skal krydse stedet, hvor Jels Å strømmer fra søen, er der alvorligt meget vand. Stien langs søengen har navn efter en store trelænget gård, der omkring år 1900 var brandstation. Måske netop derfor, at stien har fået sit navn? Vi krydser vejen og fortsætter forbi Slotsgården, hvis fundament rummer kampesten fra Jels Volsted – måske deraf det flotte navn? Vi går et kort stykke ad Kærlighedsstien, inden vi svinger til højre ad Storkeengen frem til Jels Mølle.

Annonce

Jels Mølle

Den nu gennemrenoverede mølle blev opført i 1859 og var i funktion frem til 1971. Jels Mølleforening fortæller en fin historie om Johan Møllers arbejde med at få mølle opført: ”Han sendte den ene ansøgning efter den anden gennem de ministerielle kanaler for at få lov til at bygge en mølle i Jels, men han fik aldrig svar. Træt af denne sendrægtighed rejste Johan Møller selv til København og søgte audiens hos Kong Frederik den 7. Kongen så velvilligt på sagen, men skal have sagt: ”Min gode mand, dette mølleri vil koste ham mange penge. Hvor vil han få dem fra?” Johan Møller skal have svaret: ”Pengene, Eders Majestæt, har jeg hjemme. Jeg kan bygge med det samme”.” I dag er der til møllen knyttet et antal møllevingedrejerlaug, der holdvis sørger for, at vingerne kører mindst en gang om ugen.

En af byens mest iøjefaldende seværdigheder er Jels Mølle, der har stået siden 1859 og var i funktion frem til 1971. Foto: Teresa Nielsen

På turen tilbage til krolf klubbens hus passerer vi Jels Kirke, der blev opført i 1854 med delvist genbrug af granitkvadrene fra den forrige kirke. Bygningen er tegnet af arkitekt og kgl. bygningsinspektør for Slesvig og Nørrejylland L.A. Winstrup, der bl.a. har tegnet rådhuset i Kolding, Ødis Kirke og en ombygning af Gråsten Slot samt en delvis restaurering af Koldinghus.

Annonce

Decemberbuketten

På vandring i byområdet passerede vi alligevel en hel grønne områder med mere eller mindre vild natur. Fra træer og buske rummer buketten den allestedsnærværende Kristtorn, Rødel, Tjørn, og kultiverede haveplanter som Snebær og Rød Kornel. Almindelige vækster som Mangeløv-bregne, Efeu, Tidsel, Gedeblad og Brændenælde samles let sammen med den invasive, meget dominerende og livskraftige Gyvel. Bukettens stærke farver kan vi takke den rynkede rose for og især den gule Brandbæger. Turens helt store overraskelse var at finde Mjødurt med knopper, som var det forår. Den burde for længst være blomstret af… men ikke i Jels!

Alle er velkomne på turen den 12. december. Det er gratis. Vi runder af med et fælles arrangement for alle interesserede i klubhuset hos Jels Krolf Klub. Blandt andet byder Mogens Kjær Poulsen på en plantequiz.

44. Bukettur

Jels – krolf banerne, Jels Søbad, møllen og kirken

TID: Søndag den 12. december 2021 kl. 13-16

MØDESTED: Ravnbjerg 14, Jels, 6630 Rødding


Annonce
Ugeavisen Vejen

Aldi har kig på tidligere møbelbutik: Beliggenheden er perfekt

Annonce
Ugeavisen Vejen

Dyrevenner vil have kommunen til at hoste op: - Det er rimeligt, at Vejen Kommune betaler foderet for os

Annonce
Ugeavisen Vejen

Boligåret 2021 blev en super årgang

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Corona satte skub i Mariannes salg på nettet: - Det har sikret fremgangen i min julehandel

Ugeavisen Vejen

Julehandel overraskede: - I fremtiden er det ikke nok kun at holde den fysiske dør åben

Ugeavisen Vejen

Nyt stort uddannelsescenter kan stå klar om to år: Men det kræver salg af handelsskolens domicil

Ugeavisen Vejen

Kendt ansigt er tilbage i køkkenet: Nu overtager Linda delikatessen fra Inger

Ugeavisen Vejen

Nytårsforsæt eller ej

Ugeavisen Vejen

Kur uden ord - badet i lyd

Ugeavisen Vejen

Vejen Frem: Fællesskabsfølelsen er udeblevet

Annonce