Annonce
Ugeavisen Vejen

Bukettur: Grænseoverskridende genforenings-bukettur

Buktbanden gik testturen i silende regn. De var allerede godt våde, da de startede ved Niels Hansen Jacobsens monument Modersmålet. Det blev indviet i Skibelund Krat i 1903. Privatfoto
Næste bukettur går fra Skibelund Krat nord for Kongeåen til Københoved i Sønderjylland.

Vejen: Vejen Kommune er en af de få kommuner, der spænder hen over den gamle 1864-1920-Kongeågrænse med en god del af kommunen i det sønderjyske. Tilmed har Skibelund Krat på den nordlige bakkekam været Danmarks vigtigste mødested for de dansksindede nord og syd for Kongeåen i alle årene fra det første store Grundlovsmøde i 1865 og frem til Genforeningen i 1920.

Skibelund Krat

Indledningsvis ser vi på festpladsen og Krattets tre største mindesmærker: Niels Hansen Jacobsens skulptur af Modersmålet, Niels Skovgaards monument for Magnus den gode og Niels Hansen Jacobsens minde om Genforeningen. Museumsdirektør Teresa Nielsen fortæller om monumenterne, mens vores naturguide, Knud Feddersen fra Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afdeling, fortæller om Krattets vegetation.

Skibelund Krat byder sig til med nyudsprungne, lysegrønne bøgetræer. I skovbunden er de sidste anemoner ved at afblomstre. Hvor der kommer lidt sollys, bliver de afløst af Fladstjerne og små grupper Løgkarse.

Nedenfor Skibelund Krat ligger Vestre Skibelundgaard. Den blev bygget af Niels Stampe Nielsen i 1927. På bestilling leverede Niels Hansen Jacobsen relieffet over døren af høstfolkene i arbejde. Han fik 300 kr. for relieffet – svarende til 5 pct. af byggesummen. Privatfoto

Turen fortsætter sydpå langs levende hegn, hvor Syren, Vildæble, Bærmispel og Tjørn alle er ved at blomstre. Ved Frihedsbroen er der god udsigt over Kongådalen. Den blev fredet i 1980. Siden er Kongådalen blevet udpeget som en del af det europæiske netværk Natura 2000 – særligt værdifulde naturområder. I den fugtige eng lyser Engkarse op med sine hvide-lysviolette blomster sammen med Kornet Stenbræk, der står på de tørrere steder. De gule farver sørger Smørblomst og Engblomme for at bidrage med.

Annonce

Besøg i Friheden

På vej mod Frihedsbroen gør vi holdt ved det lille stenhus ”Friheden”, som storbonden H.D. Kloppenborg fra Københoved opførte på nordsiden af Kongeåen.

Få hundrede meter længere fremme har vi krydset Kongeåen og gør holdt i Sønderjylland ved Frihedsbroens shelterplads. Her kan vi nyde vores medbragte te/kaffe mens Knud Feddersen fra Danmarks Naturfredningsforening fortæller om plantelivet i engstrækningerne langs Kongeåen.

I de fugtige enge ved Kongeåen står Engkarse og Smørblomster godt i dette våde forår. Privatfoto

Månedens buket er sammensat af både vilde blomster og mere kultiverede arter fundet i Krattet, langs vejen og i engene ved Kongeåen. Her er Ranukel, Viol, Døvnælde, Løgkarse, Stenbræk, Syren, Vildæble, Fladstjerne, Agersennep, Canadisk Gedeblad og en tidlig Gyvel.

Ved shelterpladsen deler vi os i to grupper. De ”terrængående” med solidt og gerne vandtæt fodtøj traver et stykke vestpå ad Kongeåstien og langs en markvej til Københoved, mens den anden del af flokken går på en mere jævn sti til samme mål.

Annonce

Bennetgaard

Lola Lecius Larsen sagt ja til at tage imod Bukettursgruppen på Bennetgaard. Her skal man vise coronapas og bære mundbind.

Bennetgaard er en af Københoveds endnu levende historier om den lille bys centrale rolle i grænsekampen 1864-1920. Det gamle stuehus har en historie, der går tilbage til 1690.

Testturen var domineret af en stålgrå uvejrshimmel. Arrangørerne krydser fingre for bedre vejr søndag den 6. juni. Privatfoto

Hvert år er omkring 130 ældre fra det danske mindretal i Sydslesvig på ophold. Størstedelen finansieres ved frivillige gaver fra fonde og legater, foreninger såsom Den Danske Sundhedstjeneste i Flensborg, grænseforeninger i hele Danmark, kirker og enkeltpersoner, mens gæsterne også betaler en del af opholdet selv.

Annonce

Mulighed for fælleskørsel

Traveturen til Københoved er på 4,5-5 km. De, der gerne vil gå begge veje, returnerer i eget tempo. Da turen denne gang er længere end de sædvanlige, organiserer vi fælleskørsel for de deltagere, der måtte ønske at halvere turen.


Månedens buket er sammensat af både vilde blomster og mere kultiverede arter fundet i Krattet, langs vejen og i engene ved Kongeåen. Her er Ranukel, Viol, Døvnælde, Løgkarse, Stenbræk, Syren, Vildæble, Fladstjerne, Agersennep, Canadisk Gedeblad og en tidlig Gyvel.


Bukettur 6. juni

Mødested: Skibelund Krat ved festpladsen.

Tid: Søndag den 6. juni kl. 13.

Travetur med tilbud om fælles kørsel.

Vil man deltage i fælles kørsel, skal man tilmelde sig pr mail til : Oestergaard.Elisabeth@gmail.com.

Det er Vejen Kunstmuseum, DNs Vejen-afdeling og Vejen Brørup Havekreds, som står bag arrangmentet.

Elisabeth Østergaard fra Vejen-Brørup Havekreds og Knud Feddersen fra Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling var i højt humør, da de ovenpå 3-4 timers vandring lavede juni-buketterne. Privatfoto
I Elisabeth Østergaards buket er der Gyvel, Syren, Døvnælde, Stenbræk og Canadisk Gedeblad. Den er fotograferet i Skibelund Krat ved bagsiden af mindestenen for Charlotte og Ludvig Schrøder. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Indbrud i Rødding

Ugeavisen Vejen

Corona satte en midlertidig stopper for nye venskaber hos Børns Voksenvenner: Flere børn i Vejen Kommune savner en ekstra rollemodel

Ugeavisen Vejen

Rikkes positive tilgang til livet stammer fra opvæksten i Askov: Har sjældent oplevet så meget venlighed som i Dagli´Brugsen i Askov

Annonce