Annonce
Ugeavisen Vejen

Da de rige grosserer fik hakkebøf på "slottet"

Det lille slot Villa Baldersbæk i Hovborg. Foto: Kirsten Bruun

Hovborg ligger som en ø mellem tre store plantager, Københavnerplantagerne Baldersbæk, Klelund og Hovborg Plantage. De er opført i slutningen af 1800-tallet af rige københavnske grosserere på initiativ af Dalgas, som i 1866 havde været medstifter af Hedeselskabet. Hovborg Plantage var den første, og her blev Høllund Søgård bygget.

Dalgas kom via en elev på Askov Højskole i forbindelse med en rig grosserer i København, Holger Petersen. Han fik ham gjort interesseret i de fattige hedesogne her på egnen, og Holger Petersen fik flere af sine rige venner med på ideen om plante skove på heden. Som han sagde: "Man skal tjene sine penge i København og bruge dem på den jyske hede."

Holger Petersen købte i 1891 den 625 tdr. store hedegård Bollersbækgaard for 9000 kroner. Han begyndte tilplantningen og byggeriet af det lille slot Villa Baldersbæk. Det skulle bruges som sommerresidens for familien. Huset står i dag møbleret og indrettet som i 1910.

Holger Petersen brugte også sit lystslot til at invitere sine grosserervenner fra hovedstaden på besøg om sommeren. I køkkenet regerede egnens bønderkoner, og stuepigerne var unge her fra egnen. Engang kom Holger Petersen i tanke om, at der skulle serveres røde bøffer af det fineste oksekød. Den slags kunne man ikke skaffe her på egnen, så der blev sendt bud til København efter et stykke godt oksekød. Det blev afleveret i køkkenet. Da stuepigen kom ind og serverede, var der hakkebøf på fadet. Bønderkonerne havde ikke hørt om, at man kunne spise halvråt kød, så de havde hakket det.

I dag er det stadigvæk Holger Petersens familie, der hver sommer på skift kommer til Baldersbæk. Alt foregår som i starten, med kokkepiger og stuepiger, og møblementet er det samme. Man klæder om til middagen, som bliver serveret af stuepigerne.

Baldersbæk besøges hvert år af mange tusinde. Der er flere guidede ture. Mange nyder efter gåturen en god frokost på Hovborg Kro, som Holger Petersen sikkert også gjorde.

Hovborg

Indbyggere: ca. 600

Hovborg har en ferieby med campingplads, hytteby og sommerhusområde.

Hvert år er der i Hovborg ca. 40.000 turistovernatninger.

Her er flere firmaer og en god Dagli’Brugs.

Se mere på:

www.hovborg.net

www.kobenhavnerplantage.dk

www.Holmeaacamping.dk

www.hovborg-kro.dk

Hovborg Lokalråd, formand Nicolaj Petersen

nicolaj@okogris.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

4 gode råd før bilkøb

Ugeavisen Vejen

Ny bil - nye vaner

Annonce