Annonce
Ugeavisen Vejen

De grønne områder i Skodborg

Bodil Otte og Asger Jørgensen i gang med havearbejde i parken i Skodborg. Foto: Jørn T. Andersen
Kirsten Fynbo og Jørn T. Andersen fra Skodborg Lokalråd fortæller her om områdets grønne pletter.

Parken

Allerede i 1920 blev der nedsat et udvalg for anlæggelse af en park i Skodborg. Med sognerådets velvilje og indsamling blev der indkøbt et par hektar af præstegårdsjorden øst for selve byen.

Byens gartner, Jens Kjær, tegnede et smukt anlæg med stier og en beplantning, der var så afvekslende, at det var en hel botanisk have. Der var damme med åkander og guldfisk og en romantisk hvid bro. Kjær havde indtænkt hyggelige kroge med siddepladser og en legeplads. Og det hele blev realiseret i 1920-21.

I 1948 skænkede Ny Carlberg fonden en smuk skulptur, Bocciaspilleren, på en af parkens plæner. Den var byens stolthed og lidt af et turistmål, som stolt blev vist frem til byens gæster. Ud over kreative spadsereture benyttede Skodborgerne også deres park til friluftsteater, møder, gymnastik og folkedans, frem til kommunesammenlægningen i 1970.

Herefter gik parken lidt i forfald, søerne blev fyldt op, den hvide bro forsvandt og Bocciaspilleren blev flyttet ned på plejehjemmet.

I 2005-06 besluttede en gruppe af borgere at gøre noget! Efter et oplæg af havearkitekt Niels Jungren Have og i samarbejde med daværende Rødding kommune, blev der søgt penge, af bl. a. Landdistrikts-fonden, søerne blev gravet fri igen, den hvide bro blev genetableret, og Bocciaspilleren blev båret på plads igen.

Så på en meget våd oktoberdag i 2006 plantede 30-40 frivillige 1200 rhododendroner i 25 forskellige farver, og forinden havde man lagt tusind krokusløg i plænerne.

I dag bliver parken holdt af frivillige. Hvert forår er der så smukt, når først krokusserne, og derefter rhododendronerne blomstrer, sammen med de frugttræer Matas-fonden har skænket os, desuden har Skodborg brandvæsen fået et flot egetræ af venskabsbyen Garbsen i Tyskland. Næste år i august bliver der liv og fest igen, når Park Rock spiller op og fylder hele anlægget. Ellers er der for de mange ”gåturs” brugere hele året rundt mulighed for snakkepauser ved en af de seks borde/bænke der er til rådighed.

Annonce

Stadion

I begyndelsen af parken blev der i det nordvestlige hjørne anlagt en sportsplads, hvor der blev spillet fodbold, håndbold, kurvebold og gjort gymnastik, men i 1939 blev Skodborg Stadion indviet, og i 1943 kom der klubhus til. I dag er der top moderne faciliteter og desuden er det gamle spil krolf kommet til.

Annonce

Børneskoven og Sø

Området øst for Haderslevvej blev af Vejen Forsyning udnyttet til udgravning/depot (med skiftende held). Her var der et lyst hoved i Lokalrådet, der foreslog at indrette Børneskov og søområde.

Som sagt så gjort! Ved hjælp af frivillige bidrag fra Skodborgere og velvillig hjælp fra Vejen Kommune, dannede vi fem naturhøje, der sammen med beplantningen i en del af den udgravning, der var udført, virkede som et spændende natur område, der blev bygget shelters, bålplads og fine toiletfaciliteter, desuden forsøgte vi os med pilehytter, og et aktivt legeområde. Frivillige forsøger at vedligeholde det, men vi mangler hænder??

Skibsreder Jebsen’s Fond fra Åbenrå har skænket en del af beplantningen, og resten af frugttræerne er skænket af Lokalrådet, - alt til fri afbenyttelse.

Skibsreder Jebsen’s Fond har ligeledes skænket 40 frugttræer og 40 buske, der blev plantet på foderstofgrunden, der ejes af Bo Windfeldt, som også vedligeholdes og vandes i tørre perioder af Lokalrådet i fællesskab med Bo Windfeldt mod, der er fri adgang til græsarealerne der.

Alt i alt har Lokalrådet sammen med interesserede Skodborgere, ud over den fine gamle park, bidraget med vedligeholdelsen af børneskoven og arealet ved siloen gjort arealerne grønnere til glæde for alle indbyggere i Skodborg.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

Jubilar: Økonomichefen er familiemenneske med stort F

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

Tennis på et skævt bord i Glejbjerg

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Gå en tur i digternes fodspor

Ugeavisen Vejen

Sommerferie: Familier drog på lejr med Dansk Folkehjælp

Ugeavisen Vejen

Trods ordblindhed: 22-årige Kathrine styrer populær plakatvirksomhed

Ugeavisen Vejen

Vejen Kommune i charmeoffensiv: Mangel på dagplejere får kommunen til at holde åbent hus

Ugeavisen Vejen

Guide til en svalende dukkert: Her kan du bade i trygge omgivelser

Ugeavisen Vejen

Anbefalinger fra biblioteket: Det ydre betyder meget

Ugeavisen Vejen

Guide: Her kan du nyde nattehimlen

Ugeavisen Vejen

På lejr: KFUM-spejderne havde en herlig sommerlejr

Ugeavisen Vejen

Kolbøtte: Sportshandleren er blevet livredder

Ugeavisen Vejen

Flere doser er klar: Mange ledige tider til vaccination i Vejen fra uge 29

Ugeavisen Vejen

Ny afsøgning på havnen: Politiet lånte vandsøgshund i eftersøgning af forsvunden Gesten-borger

Ugeavisen Vejen

Jobpatruljen besøgte 50 virksomheder: 14-årig arbejdede alene om aftenen

Ugeavisen Vejen

Shelters kom hurtig i brug: Flyveklub har fået 30.000 kroner fra Friluftsrådet

Ugeavisen Vejen

Tip til sommerlæsning: Tre danske historiske romaner man bliver klogere af

Ugeavisen Vejen

Aldi hjælper Red Barnet med at sende børn på sommerferie

Ugeavisen Vejen

Lokal landmand: Gesten-afdelingen skaber aktivitet og liv i området

Ugeavisen Vejen

Vejen Billedskole gør klar til efteråret

Ugeavisen Vejen

Ny terapeut: - Min passion er at hjælpe børn og unge, der er i mistrivsel

Ugeavisen Vejen

Lakserytteren kigger forbi Vejen

Ugeavisen Vejen

Sødmefyldt sommerlæsning: Tre tip til lette kærlighedsfortællinger

Ugeavisen Vejen

Sommerferie: Her er 8 gode legepladser i Vejen Kommune

Annonce