Annonce
Ugeavisen Vejen

- Det er bare cool at være med

Rasmus Assenholt er så dygtig nu, at han hjælper med at undervise de nye elever i garden. Fra venstre: Dan Hansen, Alexander Schultz Lund, Kristian Gylling Almosetoft. Foto: Julius Nissen
Rytmerne er øredøvende, når 22 drenge fra Vejen Garden mødes for at tromme lørdag formiddag. Men det handler også om venskab, oplevelser og om at have det sjovt.
Annonce

VEJEN: Der er højt til loftet i det gamle Borgerservice, men selvom rummet er nøgent og fraflyttet, er her alt andet end tomt. For godt nok er de gamle caféborde og pasfotoboksen flyttet, men til gengæld er gulvet fyldt med trommer.

Stortrommer, lilletrommer, tenortrommer – alt det, der giver musik, når man slår på det. Og så dem, det hele handler om; 22 livlige drenge, der er stået tidligt op denne lørdag morgen, helt frivilligt, for at få luften til at vibrere.

Annonce

Det blev kedeligt

Vi er til lørdagstræning med Vejen Gardens nye trommekorps. De fleste i Vejen kender fanfarekorpset. De yngste gardere, der altid går forrest med signalhornene. De findes ikke længere.

- Fanfarekorpset havde overlevet sig selv, fortæller Tom Rødkær, der tager hånd om nye gardere.

- De spillede det samme, som jeg gjorde, da jeg var fanfaredreng for 50 år siden. Drengene syntes, det var blevet en smule kedeligt. Og det var det også.

Tom Rødkær taler passioneret om trommekorpset, som han er drivkraften bag. Undervisningen er der dog andre, der står for. Nikolaj Thielsen leder showet, bakket op af Vicneas Kanagarajasen, der selv startede på trommer i garden for 13 år siden, da han var ni.

Den pædagogiske del ligger i hænderne på Charlotte Assenholt, som også selv har en søn i trommekorpset.

Annonce

Man kan prøve det hele

Rasmus Assenholt, der i dag er 13 år, har spillet i garden i tre år og fire måneder. Han var blandt andet med til DM i sommeren 2019. Det er nemlig ikke nyt, at der er et dygtigt trommehold i garden. Det nye er, at begynderne starter på trommer og ikke, som tidligere, kan vælge at starte på signalhorn. Rasmus Assenholt fik valget dengang for fire år siden, men han var ikke et øjeblik i tvivl.

- Jeg har altid godt kunne lide at spille trommer. Og på trommer kan man prøve at spille det hele. Det er jo ikke kun trommer, det er percussion. Det er noget helt andet med blæserne, siger han.

Trommer er nemlig ikke bare trommer. Percussion er alle instrumenter, der giver lyd, når man slår på dem, ryster med dem eller skraber på dem. Derfor kan man få meget andet end trommestikker mellem hænderne i gardens trommekorps.

Annonce

Spiller med vennerne

Det fik Mikkel Sharlech på 8, der fik lov at tyvstarte allerede som 7-årig.

- Hele mit liv har jeg elsket musik, fortæller han.

- Derfor googlede min mor ”Verdens bedste garde” og fandt Vejen Garden.


Derfor googlede min mor ”Verdens bedste garde” og fandt Vejen Garden.

Mikkel


Mikkel ville egentlig gerne have startet på en tromme, men korpset havde mere brug for et bækken. Det slog ham dog slet ikke ud.

- Bækkenet er faktisk det højeste instrument i korpset, så hvis man spiller forkert, kan alle høre det. Hvis man spiller forkert på trommer, kan man skyde skylden på en anden.

Han griner og kigger på sin bedste ven, Victor Fensman på 9. Mikkel har mødt Victor og mange andre nye venner i Vejen Garden.

- Det er dejligt at spille sammen med sine venner, siger Mikkel med et stort smil.

- Man får også masser af oplevelser og så er det bare cool at være med.

Annonce

Sommerfugle i maven

Det giver Viktor ham helt ret i. Han tyvstartede også som 7-årig og spiller i dag mest lilletromme. Udover venskaber, musik og oplevelser synes Viktor, at det er fedt at komme ud og spille for folk, selvom det giver lidt sommerfugle i maven.

- Man lærer meget af det, siger han og smiler.

Han er ikke i tvivl om, at trommekorpset er meget sjovere end fanfarekorpset var.

- Trommer kan spille meget mere forskelligt musik end signalhorn. Trommerne er også med hele tiden, siger han.

Og ikke kun trommerne er med hele tiden. De helt nye drenge er også med hele tiden. Hvor de nye drenge før var lidt isoleret i fanfarekorpset, indgår de nu på lige fod med de mere erfarne.

- Vi skal have plads til alle. Til dem, der har spillet i fire minutter og dem, der har spillet i fire år, siger Tom Rødkær.

- Og vi får det til at lyde som en halv million.

Annonce

Moderne rytmer

Lyden er en af flere grunde til, at Vejen Garden er Danmarks bedste garde – også rent officielt – men selvom det skal lyde godt og se lækkert ud, så er der noget, der er vigtigere.

- Drengene skal synes, det er sjovt, siger Tom Rødkær.

- På trommer kan vi spille mere moderne rytmer, som drengene synes er sjove at spille og som folk synes er fede at lytte til.

Og han er ikke i tvivl om, at drengene nyder det.

- Det kan man både se og høre. De kan slet ikke få armene ned.

Vil du være med i Vejen Garden

Du skal være fyldt otte år - og være en dreng.

Du behøver ikke kunne spille et instrument. Det lærer du i garden

Du kan starte på et hvilket som helst tidspunkt af året

Der bliver altid taget godt hånd om de nye – både af de voksne og de andre gardere

Det er temmelig billigt at være med blot kr. 100,- i kontingent.

Man kan låne instrumentet.

Hvis du vil være med eller har spørgsmål, så skal du have fat i Tom Rødkær 40 56 66 17 – eller mail: roedkaer@outlook.com

Garden rummer saxofon, klarinet, fløjte, trompet, trombone, tuba, euphonium, althorn, percussion m.m.

Garden har vundet DM for bygarder fem gange. I 2003, 2005, 2007, 2017 og 2019 og er altså regerende danmarksmestre

Garden har vundet EM to gange, i 2007 og 2012.

Vejen Garden har flere gange optrådt i udlandet, blandt andet Canada. Udgifterne dækkes af sponsorater.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce