Annonce
Ugeavisen Vejen

Dyrevenner vil have kommunen til at hoste op: - Det er rimeligt, at Vejen Kommune betaler foderet for os

Borgmester Frank Schmidt-Hansen modtager 3042 underskrifter fra "Bevar Vejen Anlægs Dyr", der her er repræsenteret af Line Højgaard Hansen og Laila Højgaard Hansen fra styregruppen. Tirsdag stiftes foreningen "Vejen Anlægs Venner", der er udset til at stå for driften. Men der er stadig knaster, der skal vendes med Vejen Kommune i en endelig aftale. Arkivfoto: Brian Lindholt
Gruppen "Bevar Vejen Anlægs Dyr" indkalder til stiftende generalforsamling. Og der er stadig knaster, der skal på plads i en endelig aftale med kommunen.

Vejen: De 148.000 kroner, som Vejen Kommune ved budgetforhandlingerne i 2021 vedtog at spare ved at fjerne dyreholdet i Vejen Anlæg, kan smuldre stille og roligt.

Selv om der i sidste uge blev meldt ud, at dyrene kommer tilbage, hvis gruppen "Bevar Vejens Anlægs Dyr" stifter en forening og står for driften, er der stadig knaster, der skal vendes i den proces før en endelig aftale er på plads.

- Vi holder stiftende generalforsamling tirsdag 25. januar klokken 19 i "Træskomandens hus" på Dalgas Allé 9 i Vejen. Vi har lavet vedtægterne. De skal bare godkendes på den stiftende generalforsamling. Vi har fundet ud af, hvad vi skal hedde, men det skal jo også lige godkendes af de fremmødte, siger talskvinden for styregruppen Laila Højgaard Hansen.

Annonce

Den nye forening kommer formentlig til at hedde Vejen Anlægs Venner og får fem bestyrelsesmedlemmer og to suppleanter.

- Der skal være en formand, en 1. viceformand, 2. viceformand og en kasserer. Og hvorfor nu det? Der er fordi, Vejen Kommune har en borgmester, en 1. viceborgmester og en 2. viceborgmester, så den konstellation har vi ladet os inspirere af og tænkt os at snuppe, siger Laila Højgaard Hansen.

Styregruppe i arbejdstøjet

Styregruppen har været i arbejdstøjet siden dialogmødet med borgmester Frank Schmidt-Hansen. Den har blandt andet fået udleveret regnskaber om dyreholdet i Vejen Anlæg for de sidste tre år.

- Vi er stadig i dialog med borgmesteren om, hvad der skal betales, for vi er ikke helt enige om det samme, siger Line Højgaard Hansen, der også er del af styregruppen.

Vi er stadig i dialog med borgmesteren om, hvad der skal betales, for vi er ikke helt enige om det samme.

Line Højgaard Hansen fra styregruppen i "Bevar Vejen Anlægs dyr"

"Bevar Vejens Anlægs dyr" har blandt andre talt med Dyrenes Venner i Holsted for at finde ud af, hvordan tingene fungerer der.

- De betaler ikke foderet. Det gør Lokalrådet, som får midler fra Vejen Kommune. Så mener vi også, at det er rimeligt, at Vejen Kommune betaler foderet for os, når vi ikke har noget lokalråd i byen. Det må være kommunens opgave. Vi skal jo have de samme betingelser, som Holsted har som minimum. Vi er jo en meget større by, og vi skal i hvert fald stilles lige. Vi skal ikke stilles ringere end Dyrenes Venner i Holsted. Det vi skal op og have en dialog om, når vi har stiftet foreningen, siger Laila Højgaard Hansen.

Vi skal jo have de samme betingelser, som Holsted har som minimum. Vi er jo en meget større by, og vi skal  i hvert fald stilles lige. Vi skal ikke stilles ringere end Dyrenes Venner i Holsted.

Laila Højgaard Hansen, talskvinde for styregruppen "Bevar Vejen Anlægs Dyr".

I de gamle regnskaber for dyreholdet i Vejen Anlæg ligger foderudgifterne på 12.000-23.000 kroner om året.

- Det er foder, varekøb med mere, de har lagt derindunder. Hvad der ligger mere i det, det ved vi ikke, tilføjer Line Højgaard Hansen.

Dyrlægeregninger har ikke fyldt det store i regnskaberne.

- Vi har også fået at vide, at dyrene, de har modtaget ude i Gjerndrup, har været i god stand. Det har været flotte dyr, siger Line Højgaard Hansen

I Holsted står kommunen også for hegnet.

- Det er ikke sikkert, at borgmesteren er helt enig i det, men jeg er sikker på, at han bliver nødt til at være enig, tilføjer Line Højgaard Hansen.

Annonce

Frivillige skal fodre

Den store post i regnskabet for dyreholdet i Vejen Anlæg har været lønninger. Den lyder på 100.000 kroner af de i alt 148.000 kroner.

- Men vi kan se, at det er mere end 100.000 kroner. Det er nærmere 110.000 kroner. Så det er omkring 35.000-48.000 kroner årligt, der er brugt på driftsomkostninger udover arbejdsløn, siger Line Højgaard.

Her kommer den frivillige arbejdskraft så ind og giver besparelser, så den kommende nye forening skal maksimalt ud og finde 48.000 kroner årligt, vurderer styregruppen.

- Vi har planer om at lave nogle medlemskontingenter, skaffe sponsorater, og så har vi nogle andre sjove aktiviteter og arrangementer, men de kommer senere. Vi skal lige have det op at stå, og dyrene skal jo lige tilbage, siger Laila Højgaard Hansen.

Det bliver frivillige, der skal fodre dyrene som i Holsted.

- Vi regner med at kunne skaffe nogle frivillige til at fodre alle dyrene. Vi har allerede en, der godt vil stå overordnet for det og få det koordineret med vagtplaner, siger Laila Højgaard Hansen.

Annonce

Forventer hurtig handling

Laila Højgaard Hansen forventer hurtig handling efter den stiftende generalforsamling på tirsdag.

-  Vi har en aftale med chefen for teknik og miljø. Der er lavet nogle beskrivelser, og så skal vi ned og møde dem, der har stået for det dernede, og vises rundt, siger Laila Højgaard Hansen.

Hun er ikke et øjeblik i tvivl om, at syv geder, syv dådyr og fugle snart igen vil være at finde i Vejen Anlæg.

- De betyder meget for mange. Og de betyder meget for os, siger Laila Højgaard Hansen.

Sagen kort

I forbindelse med budgetlægningen for 2022 valgte et stort set enigt byråd i Vejen Kommune at nedlægge dyreholdet i Vejen Anlæg. Her har der været geder, dådyr og fugle i årtier. Beslutningen skulle give en årlig besparelse på ca. 148.000 kroner i et stramt budget.

Allerede I december måned valgte Vejen Kommune at aflive dådyrene, mens gederne og fuglene blev afhændet. En række borgere var bestyrtede på Facebook, og hurtigt opstod gruppen "Bevar Vejen Anlægs Dyr" med Laila Højgaard Hansen som initiativtager.

Gruppen indledte en underskriftsindsamling både digitalt og skriftligt. På 14 dage fik gruppen samlet 3042 underskrifter med det klare budskab, at dyreholdet i Vejen Anlæg skal genetableres. Der er kommet flere underskrifter til siden. Tallet er nu på 3092, og selve facebook-gruppen "Bevar Vejen Anlægs Dyr" har 786 medlemmer.

Underskrifterne blev afleveret 4. januar på Vejen Rådhus til den nyvalgte borgmester Frank Schmidt-Hansen. På dagen gik ca. 75 borgere i samlet flok fra Vejen Anlæg til rådhuset med bannere, slagord og sange. Flere borgere kom til på pladsen. Ca. 100 deltog i demonstrationen.

Borgmester Frank Schmidt-Hansen kom ud og modtog underskrifterne. Han kvitterede på stedet med at invitere styregruppen for "Bevar Vejen Anlægs Dyr" til dialogmøde den 13. januar. Parterne fandt frem til hovedtrækkene i en aftale på mødet. Vejen Kommune anskaffer dyr, og så skal styregruppen stifte en forening og stå for driften.

"Bevar Vejen Anlægs Dyr" har indkaldt til stiftende generalforsamling 25. januar til en ny forening i "Træskomandens hus" på Dalgas Allé 9 i Vejen klokken 19. Den kommer formentlig til at hedde "Vejen Anlægs Venner".

"Bevar Vejen Anlægs Dyr" mobiliserede hurtigt mange tilhængere og gik blandt andet i samlet trop til rådhuset i Vejen for at vise utilfredsheden over nedlæggelse af dyreholdet i Vejen Anlæg. Det gav dialog, men der er stadig ting i en endelig aftale, der skal vendes. Arkivfoto: Brian Lindholt
Annonce
Ugeavisen Vejen

Jan Mølby besøger Vejen

Annonce
Ugeavisen Vejen

Lisbeth sagde farvel med bobler og smil på læben: - Jeg tænkte, hvad nu hvis der slet ikke kommer nogen

Annonce
Ugeavisen Vejen

På ABC satses der på læselyst

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Soroptimisterne i Vejen donerer til Red Barnet

Ugeavisen Vejen

Linedansere har danset i 10 år

Ugeavisen Vejen

Trods arbejdstider og lav løn: Vinni valgte at blive butikslærling

Ugeavisen Vejen

Vejen Frem: Parkeringspladsindekset fylder Vejen

Ugeavisen Vejen

25-års jubilar hos Moldow

Ugeavisen Vejen

25 års jubilæum

Ugeavisen Vejen

Fremtidens opfindere dystede om bedste klimaløsninger

Ugeavisen Vejen

Virksomhedsbesøg hos Linkogas

Annonce