Annonce
Ugeavisen Vejen

Fællesskabsaktiviteter er vigtige for det gode liv

I sidste uge blev Danmarks bedste kommune kåret. Kåringen skete af en boligportal, som ud fra ni parametre rangerede landets kommuner i forhold til det, som de vurderede vigtige for ’det gode liv. ’

Parametrene var: indkomst, sundhed, boligpriser, beskæftigelse, uddannelse, kriminalitet, ligestilling, miljø og trafikuheld.

Vejen fik en flot 12. plads ud af de 96 kommuner. Det kan man kun kan være tilfreds med.

Men det fik mig samtidig til at tænke på, hvad ’det gode liv’ egentlig er? De ni kriterier er selvfølgelig vigtige, men der er vel også andet, der kendetegner det gode liv?

Efter det senest års nedlukning trænger vi alle til at komme tilbage til mere normale forhold. At kunne gå på restaurant eller cafe og få en kop kaffe eller et godt glas vin sammen med vores venner og familie. Men samtidig har nedlukningen måske også givet anledning til at reflektere over, hvad det gode liv egentlig er. Her spiller kulturen og fællesskabsaktiviteter en rolle, som har meget at byde på. Derfor har det også været savnet.

Jeg har de sidste 4 år været medlem af Kulturelt Samråd i Vejen Kommune, de sidste to som formand. Kulturelt Samråd er et samråd under Vejens Kommunes kulturområde som hvert år uddeler 75.000 kr. til kulturelle arrangementer rundt i kommunen.

Gennem arbejdet i Kulturelt Samråd har jeg oplevet den mangfoldighed og aktivitet, der er på det kulturelle område i vores kommune. Og netop derfor har det kulturelle, med de mange andre forenings- og fællesskabsaktiviteter, også været savnet under nedlukningen. Om det er i kunstforeningen, hvor begejstring og interesse for kunst deles med andre eller fællesskabet i at synge i kor, spille amatørteater, mødes til litteraturfestival, hvor passionen for litteratur dyrkes, gå på museum, dyrke lokalhistorie eller spille musik sammen med andre. Så har vi manglet at komme ud i alle de kulturelle sammenhænge, som mange af os var en del af inden coronaen sendte os hjem. Kulturen bidrager til at kunne reflektere over sit eget liv, det kan skabe glæde, forglemmelse, tilstedeværelse og fællesskab på en måde, som er vigtigt for det gode liv.

Nu lysner det, foråret er kommet, genåbningen sker gradvis, og det kulturelle liv skal i gang igen. Jeg glæder mig til at synge i Rødding Egnskor, være på tur med kunstforeningen, kunne tage til foredrag med inspirerende personligheder. For selv om uddannelse, indkomst m.m. er vigtigt for det gode liv, så er kulturen med til at berige, inspirere og gøre os i stand til at reflektere over vores liv.

Det er fuldt bevist, jeg bruger udtrykket kulturelle fællesskabsaktiviteter. Der findes mange kulturelle tilbud i de største byer, hvor man kan sidde for sig selv og nyde en koncert, overvære opera eller ballet. Men det vi primært støtter i Kulturelt Samråd er kulturelle fællesskabsaktiviteter. Aktiviteter, hvor man også oplever værdien af fællesskabet. Her har Vejen Kommune en del at byde på - og det er for mig det gode liv.Nu lysner det, foråret er kommet, genåbningen sker gradvis, og det kulturelle liv skal i gang igen. Jeg glæder mig til at synge i Rødding Egnskor, være på tur med kunstforeningen, kunne tage til foredrag med inspirerende personligheder.

Lone Holst
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Linda P kommer til Vejen

Annonce