Annonce
Ugeavisen Vejen

Fagligheder smelter sammen: Fysioterapeut med plejeopgaver

Fysioterapeut Thomas Weiss har været ansat på plejecentret Blomsterengen i Holsted i knap to år. Leder Inge Marie Kruse ansatte ham, og det har hun ikke fortrudt. Foto: Vejen Kommune.
Manglende arbejdskraft på landets plejecentre er et problem, som ingen har fundet en løsning på endnu. Men på plejecentret Blomsterengen i Holsted har man søgt i nye retninger for at skaffe personale.
Annonce

Da en stilling som aktivitetsmedarbejder i fast aftenvagt blev ledig på plejecentret Blomsterengen i Holsted, fik daglig leder Inge Marie Kruse de traditionelle ansøgninger fra social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter. Men hun modtog også en ansøgning fra fysioterapeut Thomas Weiss.

- Jeg blev optaget af hans tilgang til beboerne. Jeg vil gerne sætte mere fokus på hverdagslivet og aktiviteter om eftermiddagen og i aftentimerne, og her passede Thomas godt ind, fastslår Inge Marie Kruse.

Hun erkender, at det ikke lige var en fysioterapeut hun havde i tankerne, men Thomas Weiss overbeviste hende om, at han kunne noget andet og mere end levere traditionel pleje.

- Det her med at bage, strikke og tage på tur, det var ikke lige mig, og jeg tænkte meget over, hvordan jeg kunne sætte den her rehabiliterende tilgang i spil, siger Thomas Weiss.

Annonce

Hårdt i begyndelsen

Blomsterengen har i forvejen en fysioterapeut ansat i aktivitetsdelen, men har ikke før prøvet at ansætte en, som også udfører plejeopgaver.

- Vi havde brug for at vedkommende også kunne de her mere traditionelle arbejdsopgaver som opvask, hjælpe på toilet og så videre, forklarer Inge Marie Kruse.

Inden Thomas Weiss blev ansat, havde han arbejdet på et kommunalt døgnrehabiliterings center, hvor han også udførte lette plejeopgaver. Han har desuden taget kursus i medicinhåndtering.

Men kan en fysioterapeut overhovedet finde ud af at skifte ble, ordne medicin og hjælpe i bad lige så godt som plejepersonalet?

- Det var meget hårdt i begyndelsen. Jeg mødte modstand hos social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælperne, konstaterer Thomas Weiss.

- Der kom jo pludselig en, som stillede spørgsmålstegn ved, hvordan vi gør tingene, supplerer Inge Marie Kruse.

- Social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælperne er rigtigt gode til det plejemæssige og til for eksempel at forebygge tryksår. De var efter mig, fordi jeg ikke havde det blik, griner Thomas Weiss, som fastslår, at han efterhånden er kommet efter den del.

Annonce

Ser dem i alle situationer

Thomas Weiss bruger en del af sin arbejdsdag på at træne med beboerne. Han tager udgangspunkt i, hvad den enkelte kan, og han har et mål om at forbedre eller fastholde borgerens fysiske niveau.

- Kan de selv tage tøj på, komme ud af sengen, er de kognitivt med. De får lov til lige at se om de kan, inden jeg bare hjælper. Jeg ser dem i alle situationer, på godt og ondt, siger Thomas Weiss.

En anden fordel ved at have Thomas i fast aftenvagt er, at flere beboere ikke har kræfter til at træne om formiddagen, fordi energien er brugt på at komme op, blive vasket, spise morgenmad og lignende.

De har til gengæld energi igen om eftermiddagen, forklarer Thomas Weiss:

- Træningen er på deres niveau, når de har lyst. Træning kan være mange ting. Eksempelvis Bowling, bogstavleg, borddækning, gåture og styrke & balance gymnastik. Det behøver ikke være noget stort, men det giver et socialt fællesskab.

Annonce

Livskvalitet er det vigtigste

Overskridelsen af faggrænser har ført til mange overvejelser.

- Hvor meget må jeg som terapeut rent plejemæssigt? Det er en ny stilling, og eksempelvis sårpleje og injektion må jeg ikke. Men mine kolleger har set mine styrker, at der er ressourcer i at have en fysioterapeut på stedet. Hvis de for eksempel oplever en beboer med smerter i ryggen, så kan de bede mig om at give massage. Eller hvis en beboer har svært ved at flytte sig selv og social- og sundhedsassistenten føler sig udfordret, så kommer mine kompetencer i spil. Det er lige der, hvor jeg tænker, det fungerer virkelig godt det her.

For Inge Marie Kruse handler det om at udnytte personalets viden optimalt.

- Vi skal se hinandens styrker. Vi kan holde nogle borgere på samme funktionsniveau, og så får vi livskvalitet. Det er det allervigtigste.

Områdeleder Bettina Rimdal, som i sin tid var med til at nikke ja til ansættelsen af Thomas, supplerer:

- Jeg synes vi skal være modige og udfordre den traditionelle fagsammensætning på plejecentrene. Det kan vi kun blive bedre og klogere af til glæde og gavn for beboerne. Jeg er slet ikke i tvivl om at vi kommer til at gøre mere i den her retning.

- Man skal turde tænke ud af sin egen lille boks, mener Thomas Weiss, som har fået blandede reaktioner fra andre fysioterapeuter.

- Nogle kan se værdien i det, mens andre er bekymrede for, at fysioterapeutens faglighed bliver udvasket, hvis der bliver for mange i den her type stilling

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Sys og Malene på salme-tur

Ugeavisen Vejen

Klubmestre blev fundet

Ugeavisen Vejen

VBC satser på grøn profil

Ugeavisen Vejen

Cirkus på besøg i Holsted

Annonce