Annonce
Ugeavisen Vejen

Jakob står for årets nytårsknald: Man skal ikke være bange for fyrværkeri - men man skal have respekt for det

Salgssæsonen er kort fra 15. til 31. december. Affyrringsæsonen er endnu kortere fra 27. december til 1. januar. Fyrværkerisælger Jakob Rathleff fra Zero Auto i Skodborg kan genkende mange lysglimt på nattehimlen 31. december ved midnatstid. Flere af produkterne er nemlig købt hos ham. Foto: Brian Lindholt
En fyreseddel under finanskrisen fik Jakob Rathleff til at handle hurtigt. Nu er han selvstændig brugtvognsforhandler og sælger fyrværkeri til nytårsaften.

Skodborg: Når lysene fra nytårskrudtet oplyser nattehimlen over Skodborg nytårsaftenen, kan Jakob Rathleff fra Zero Auto genkende en del. Han har nemlig i fem år været fyrværkerisælger i den komprimerede salgssæson fra 15.-31. december.

Ideen til at gå ind den branche kom efter en snak med den lokale brugsuddeler Allan Madsen, der ikke selv havde pladsen til et fyrværkerisalg.

- Det lød superspændende. Han havde en masse gode kontakter til professionelle fyrværkeri-producenter og gav dem videre til mig. Det var fra professionelle fyrværkeriproducenter, og produkterne er derfor også lidt dyrere. Jeg vil ikke gå på kompromis med sikkerheden, siger Jakob Rathleff, der har alle godkendelser.

Annonce

Det med sikkerheden er der flere gode grunde til.

- Som yngre har jeg set folk komme til skade med hænder og øjne i forbindelse med nytårskrudt, siger Jakob Rathleff, der også har været frivillig brandmand i ti år hos Skodborg Frivillige Brandværn.

- Lig nu holder jeg dog lige en pause derfra på grund af travlhed i firmaet, siger Jakob Rathleff.

Sikkerheden i fokus

Man skal ikke være bange for fyrværkeri. Men man skal have respekt for det, understreger Jakob Rathleff, der uddeler gratis sikkerhedsbriller til sine kunder og selv putter varerne fra fyrværkeri-containeren ned i kundernes bagagerum i bilen.

Han giver lige sikkerheden et ekstra nyk opad. Der er ekstra sprinklerne i forhold til minimumskravene i fyrværkeri-containeren, og brandslangen er 45 meter i stedet for minimumskravet på 15 meter.

- Jeg sælger også glødepinde, så folk ikke skal stå og fumle med en lightere eller cigaretter i vinden, når de antænder fyrværkeriet, siger Jakob Rathleff.

Fascinationen af fyrværkeri har altid været der hos børn i alle andre. Det begynder med knaldperler og udvikler sig til flotte farver på himlen.

- Jeg sælger først og fremmest til hr. og fru Danmark i lokalområdet. Flere familier går ofte sammen og har så et fællesbeløb at købe for. Det kan også være en kunde, der har et budget på 600 kroner og spørger; hvad kan jeg få for det? Så tager vi en snak, jeg viser ham produktet på fjernsynet og på dummier. Fortæller hvordan det håndteres. Jeg har også sikkerhedsanvisninger liggende, siger Jakob Rathleff.

Jeg sælger først og fremmest til hr. og fru Danmark i lokalområdet. Flere familier går ofte sammen og har så et fællesbeløb at købe for.

Jakob Rathleff, fyrværkerisælger

Han sælger især batterier, der kan fås i flere prisklasser.

- Jeg sælger faktisk ikke så mange raketter. Det er mere batterier. Man får mere for pengene, de er sikrere og nemmere at håndtere, og så er de også nemmere at rydde op. Et batteri har flere skud og lyser mere op, siger Jakob Rathleff og viser luksusmodellen: 24 Carat Gold til 1500 kroner.

- Den har 100 skud og giver 300 lysblomster på nattehimlen, siger han.

Annonce

Fyret under finanskrisen

Jakob Rathleffs vej til selvstændig blev udløst af finanskrisen i 2008. Han var lige skiftet fra et job som nyvognssælger i Middelfart til salgschef hos et bilhus i Fredericia.

- Finanskrisen kom to måneder efter. Og så var det sidst ind først ud, siger Jakob Rathleff, der nu hurtigt fik sig et job som lastbilchauffør.

Finanskrisen kom to måneder efter. Og så var det sidst ind først ud.

Jakob Rathleff, fyrværkerisælger

- Vi var otte mand, der kørte til og fra Solar i Vejen fra klokken 22 til 05. Kort efter åbnede jeg Zero Auto i Vamdrup og arbejdede der efter klokken 12, fortæller Jakob Rathleff.

Brugtvognsdelen udviklede sig hurtigt, og da de otte chauffører skulle reduceres til syv, stod Jakob Rathleff frem og meddelte "den fyreseddel tager jeg".

- Det gik godt med Zero Auto, og der var andre, der havde mere brug for jobbet og pengene end mig, siger Jakob Rathleff.

Forretningen blev kort efter flyttet til Skodborg.

- Jeg fandt stedet i Skodborg i 2009. Daværende brandkaptajn Arne Christensen fra Skodborg Frivillige Brandværn ejede ejendommen. Jeg bød, men ejendomsmægleren vendte ikke tilbage. Så tog jeg i stedet et møde med Arne. Vi satte os ned sammen, snakkede om en pris og fik handlet, siger Jakob Rathtleff, der på den måde også fik kontakt til Skodborg Frivillige Brandværn.

- Der har vi et fantastisk kammeratskab. Vi får ikke en krone for det, men vi har en god fest og en venskabs-station i Tyskland, siger Jakob Rathleff.

I nutiden har Jakob Rathleff to ansatte på lønningslisten.

- Ud over mig selv har jeg en klargører og en ansat, jeg hyrer ind et par gange om ugen. Jeg har 45 biler stående og sælger mellem 120 og 150 biler om året, siger Jakob Rathleff.

Annonce

Alarmen gik under en handel

I brandmandsdelen skal der handles hurtigt, når de frivillige bliver bippet.

- Jeg havde på et tidspunkt en bilkunde, da jeg blev bippet. Så måtte jeg fortælle ham hurtigt, at han måtte ringe tilbage senere, fortæller Jakob Rathleff, der drog hurtigt afsted.

- Han købte i øvrigt bilen, smiler Jakob Rathleff.

Jakob Rathleff

Fødested: Egholt ved Vejen. Opvækst i Lunderskov og Vamdrup.

Bopæl: Skodborg.

Alder: 37 år.

Børn: 2.

Profession: Indehaver af Zero Auto og brugtvognsforhandler siden 2008. Fyrværkeri-forhandler i fem år.

Uddannelse: Lager- og butiksassistent med speciale indenfor landbrug og salg.

Aktuelt: Jakob Rathleff har åbent for salg af fyrværkeri fra 15.-31. december.

Fakta om fyrværkeri

I Danmark er det lovligt at sælge og købe nytårsfyrværkeri fra den 15. til den 31. december.

Det er lovligt at fyre af fra den 27. december til og med den 1. januar.

Man skal være 18 år for at købe nytårsfyrværkeri og 15 år for at købe småt fyrværkeri i kategori F1, for eksempel knaldperler, stjernekastere og bordbomber.

Tjek, at fyrværkeriet er lovligt. Det skal have:

1) CE-mærke

2) Brugsanvisning på dansk

3) Advarsler og anbefaling til sikkerhedsafstande.

Fyrværkeriet på bordet er blot demonstrations-modeller (dummier). De rigtige varer er forsvarligt opbevaret inde i en container. Foto: Brian Lindholt
Fascinationen af fyrværkeri opstår ofte i en tidlig alder. Og det begynder typisk med knaldperler. Foto: Brian Lindholt
Jakob Rathlef udleverer gratis sikkerhedsbriller til sine kunder. Han bruger dem i øvrigt også selv på værkstedet under arbejde med biler. Foto: Brian Lindholt
Annonce
Ugeavisen Vejen

Aldi har kig på tidligere møbelbutik: Beliggenheden er perfekt

Annonce
Ugeavisen Vejen

Dyrevenner vil have kommunen til at hoste op: - Det er rimeligt, at Vejen Kommune betaler foderet for os

Annonce
Ugeavisen Vejen

Boligåret 2021 blev en super årgang

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Corona satte skub i Mariannes salg på nettet: - Det har sikret fremgangen i min julehandel

Ugeavisen Vejen

Julehandel overraskede: - I fremtiden er det ikke nok kun at holde den fysiske dør åben

Ugeavisen Vejen

Nyt stort uddannelsescenter kan stå klar om to år: Men det kræver salg af handelsskolens domicil

Ugeavisen Vejen

Kendt ansigt er tilbage i køkkenet: Nu overtager Linda delikatessen fra Inger

Ugeavisen Vejen

Nytårsforsæt eller ej

Ugeavisen Vejen

Kur uden ord - badet i lyd

Ugeavisen Vejen

Vejen Frem: Fællesskabsfølelsen er udeblevet

Annonce