Annonce
Ugeavisen Vejen

Foredrag på højskolen i Genforeningens tegn

Æresporten ved det danske toldsted ved Skodborghus 10. februar 1920.
Fejringen af 100-året for Genforeningen skydes i gang i Vejen Kommune med et foredrag på Askov Højskole den 21. januar 2020, hvor deltagerne kan blive klogere på Genforeningen i praksis. Foredraget er optakt til en historisk vandring til Kongeåen i anledning af afstemningsdagen.

Askov Højskole: Genforeningen i praksis. Det er titlen på et foredrag på Askov Højskole, som handler om, hvordan det foregår, når en landsdel skifter fra ét land til ét andet. Gå med på den historiske vandring 9. februar.

2020 kommer til at stå i Genforeningens tegn. Vigtige mærkedage er 10. februar, 15 juni og 10. juli. Den 10. februar 1920 stemte nordslesvigerne om deres fremtidige statslige tilhørsforhold – skulle de forblive med at være en del af Tyskland eller skulle de blive en del af Danmark. Et stort flertal valgte det sidste og den 15. juni flyttedes grænsen til den nuværende placering. Sønderjylland blev den dag igen en del af den danske stat.

Genforeningen blev officielt markeret den 10. juli med Christian X’s ridt over grænsen ved Christiansfeld.

I Kongeriget Danmark fulgte man levende med i begivenhederne i 1920. Borgerne tog aktiv del i begivenhederne på mange måder. Man hjalp eksempelvis nordslesvigere bosat i Kongeriget med at komme hjem på afstemningsdagen. Hver en stemme var vigtig.

Annonce

Historisk vandring

Her på egnen gjorde man dagen til en festdag – og i Askov var man så sikre på afstemningens udfald, at man allerede midt på dagen valgte at markere resultatet.

Man gik i samlet folk med faner i spidsen til Skodborghus, krydsede grænsen og placerede Dannebrog på tysk jord. Begivenheden bliver fejret med en historisk vandring fra til Askov Højskole til Skodbordhus den 9. februar 2020 om eftermiddagen.

Selv om det kan synes ligetil at flytte grænsepælene, er virkeligheden mere besværlig. Fejringen fik et mere besværligt efterspil. Spørgsmålet var, hvordan man i praksis flytter en landsdel fra ét land til en andet med alt, hvad det indebærer. Hvilke embedsmænd kunne og ville blive på posten? Hvordan ændrer man administrationen, skolen, kommunerne osv.? Hvordan skifter man valuta? Skal navne ændres? Og hvordan med infrastrukturen? Og sidst, men ikke mindst, alt dette var ikke gratis. Danmark foretog i årene efter 1920 store investeringer i Sønderjylland.

Som optakt til den historiske vandring den 9. februar holder enhedsleder Carsten Porskrog Rasmussen, Museum Sønderjylland, foredrag på Askov Højskole om ”Genforeningen i praksis” den 21. januar 2020.

Takket været en stor A. P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal vil der være gratis adgang til foredraget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

VisitVejen-guiden er ude

Ugeavisen Vejen

Min barndom på landet

Annonce