Annonce
Ugeavisen Vejen

Forfatterbiografi fortalt som en roman

Eksempler på autofiktion fra Knausgård, Clark og Skov. Foto: Vejen Bibliotek
I denne uge skriver bibliotekar Lone Pedersen om genren autofiktion. I næsten uge er der foredrag om genren på Vejen Bibliotek, hvor forfatter Jesper Stein fortæller om sin roman Rampen, der er inspireret af hans eget liv.

Klumme: Kan forfattere beskrive deres liv i romanform? Ja, det er mere og mere almindeligt at forfattere griber til oplevelser fra eget liv, og bruger som katalysator for deres roman. Det kaldes ofte for autofiktion.

En autofiktions roman - er det lig med en forfatters ret til at digte sit liv som han/hun ser det? Tja både og.

Det er en genre, som er kommet mere og mere frem inden for de seneste år: autofiktion. Og en genre som ofte er under stor debat. For hvor meget er sandt og hvor meget er falsk. Og hvad er sandheden og hvad er ikke? Kan man som forfatter bare skrive en roman og så kalde den en autofiktiv bog? Det er bare nogle af de spørgsmål, der ofte stilles til forfatteren.

Annonce

Det er en genre, som er kommet mere og mere frem inden for de seneste år: autofiktion. Og en genre som ofte er under stor debat. For hvor meget er sandt og hvor meget er falsk.

Karl Ove Knausgård

En af de forfattere, som har været med til at sætte endnu mere skub i genren, er norske Karl Ove Knausgård og hans ”Min kamp” som i 6 tykke bind følger forfatteren Karl Ove Knausgård i stort og småt. Faktisk var nogle af hans ”afsløringer” i bøgerne så tæt på virkelige begivenheder og personer, at dele af hans egen familie truede med at lægge sag an mod ham.

Et af kendetegnene ved genren er nemlig, at forfatter og hovedperson deler navn. Så igen kan man som læser funderer over, hvor meget er rigtigt, og hvor meget er fiktion.
I Danmark er det Leonora Christina Skov, som har været en af de første i nyere tid, der har benyttet sig af denne genre. Måske nogle af jer har oplevet forfatteren rundt i landet, når hun beretter om sine romaner ”Den, der lever stille” & ”Hvis vi ikke taler om det”. En fortælling om sin opvækst med en neurotisk mor og en meget besværlig opvækst.

Annonce

Foredrag på biblioteket

Ofte er omdrejningspunktet i denne slags litteratur, at forfatteren har haft en eller flere traumatiske oplevelser, som gør de som voksne beslutter at bruge det som omdrejningspunkt i deres roman. Og ofte er der begivenheder, som ikke kan lade være med at trænge sig på i deres forfattersind, uden at de skal fortælle om det.

Og det er netop det mix mellem fiktion og virkelig, som interesserer mange læsere. Man kan jo læse med og gætte, hvad der er foregået i virkeligheden, eller læse bogen som et fiktivt værk med indlagte virkelige begivenheder. Det er ofte op til den enkelte læser.

I næste uge holder Jesper Stein foredrag på Vejen Bibliotek. Han taler ikke om sine krimier med Axel Steen, men der imod om sin roman ”Rampen”. En fortælling om hans egen familie i fiktiv form. Det er forfatterens personlige fortælling om en kernefamilie og dens opløsning, om bristede håb, svigt og druk, men også om stor kærlighed og længsel efter samme.

Og det giver os jo muligheden for at høre fra en af forfatterne indenfor genren, hvorfor han har valgt denne model for sin bog. For hvorfor har han ikke bare skrevet en biografi om sit liv? Det og andre spørgsmål kan du måske få svar på i næste uge, hvor Jesper Stein besøger Vejen Bibliotek.

Samtidig er der en del andre forfattere, som i de senere år har benyttet sig af samme genre. Det er f.eks. Helle Vincentz ”Jorden under mig”. Katrine Marie Guldager ”Det samme og noget helt andet”. Knud Romer ”Kort over Paradis”. Mathilde Walter Clark ”Lone Star”.

Alle sammen romaner hvor familiens fortælling er fortalt i fiktiv form, på godt og ondt.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

HUGF overtager spinning i Medius

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

Skoleelever fejrer 55-året for skolestart

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

St. Andst Efterskole får ny forstander

Ugeavisen Vejen

Folmer og basserne spillede op under Kærdalen

Ugeavisen Vejen

Bibliotekarens klumme: Sommerfugletid

Ugeavisen Vejen

Stafet for Livet Vejen samlede stort beløb ind

Ugeavisen Vejen

Det grønne flag blev hejst hos Henriettes naturbørn

Ugeavisen Vejen

Vejen Idrætscenter åbner for stor brancheudstilling

Ugeavisen Vejen

Digital kritiker giver foredrag på Vejen Bibliotek

Ugeavisen Vejen

Soroptimistklub donerer til Huset

Ugeavisen Vejen

Stort håndboldevent rammer Vejen

Ugeavisen Vejen

Queen Machine spiller til julefrokosten i Vejen Idrætscenter

Ugeavisen Vejen

Hovborg: Storke har fået egen landingsplads

Ugeavisen Vejen

Vigtigt med samlingspunkter i vores lokalsamfund

Ugeavisen Vejen

Billedkunst udstilles på Vejen Bibliotek

Ugeavisen Vejen

Musikalsk Elvis-foredrag kommer til Vejen

Ugeavisen Vejen

Set i bakspejlet: - Min mor havde planlagt sit selvmord gennem de sidste to år

Ugeavisen Vejen

Vejen LAN er tilbage i idrætscentret

Ugeavisen Vejen

Autocentralen holder åbent hus

Ugeavisen Vejen

Brørup får Danmarks- premiere på ny temafest

Ugeavisen Vejen

Restriktioner koster Brørup Bio 200.000 kroner

Ugeavisen Vejen

City Kiosken sadler om: Dropper cigaretter og spiritus for at satse stort på bland-selv-slik

Ugeavisen Vejen

Dagbog fra Christiansborg: Sammen er vi stærkest

Annonce