Annonce
Ugeavisen Vejen

Fra årsskiftet kan forældre få tilskud for at passe egne børn: - Jeg tror, at det her kan få nogen til at springe ud i det

Tilbage i maj måned bragte JydskeVestkysten historien om Helle Maack Iversen, der hjemmepassede sin søn Aksel trods manglende tilskud fra Vejen Kommune. Nu har politikerne besluttet at indføre tilskud til hjemmepasning for børn mellem 0 og 2 år. Foto: Mia Bentzen.
Borgere i Vejen Kommune har fra årsskiftet mulighed for at få tilskud, hvis de vil passe deres børn hjemme i stedet for at benytte en plads i et dagtilbud. Det vækker glæde hos både politikere og i lokalsamfundet, at ordningen nu er blevet en realitet.

Vejen: Inden længe vil børnefamilier i Vejen Kommune have mulighed for at vælge, hvorvidt de vil droppe daginstitutionen og i stedet modtage penge for at passe deres børn selv.

I budgettet for 2022 samt overslagsårene, som et stort flertal i denne måned stemte for, er der nemlig afsat 650.000 kroner årligt, der er øremærket tilskud til forældres pasning af egne børn i alderen 0 til 2 år.

Tilbage i maj skrev JydskeVestkysten flere artikler om emnet og fortalte blandt andet historien om Helle Maack Iversen, der hjemmepasser familiens yngste barn, og som efterlyste muligheden for at kunne få tilskud i Vejen Kommune.

Annonce

Og selvom hun ikke selv kommer til at kunne benytte sig af tilskuddet, fordi hendes søn fylder tre år inden længe, så glæder hun sig over, at tilbuddet nu kan komme andre familier til gode.

- Jeg synes, at det er virkelig godt, og det viser sig bare, at det betaler sig at kæmpe lidt for sagen. Jeg ved, at der er mange i vores legegruppe, som bliver rigtig glade for at høre det, siger hun.

Helle Maack Iversen tror også på, at ordningen kan gøre beslutningen om at hjemmepasse nemmere at træffe for børnefamilier fremadrettet.

- Jeg tror, at det her kan få nogen til at springe ud i det, hvis de går og overvejer at hjemmepasse, men som måske ikke turde det tidligere, fordi de så ville miste en hel indkomst på det. Jeg ved, at vi ville have gjort det før, hvis den her mulighed havde været der, siger hun.

En mærkesag i fire år

Også hos Liberal Borgerlistes Martin Boye har beslutningen vakt stor begejstring. Det var nemlig ham, der tilbage i juni stillede forslaget om, at kommunen skulle indføre ordningen. At han igennem længere tid har kæmpet for netop denne sag, nævnte han også i sin budgettale.

Jeg synes, at det er virkelig godt, og det viser sig bare, at det betaler sig at kæmpe lidt for sagen. Jeg ved, at der er mange i vores legegruppe, som bliver rigtig glade for at høre det.

Helle Maack Iversen

- I fire år har jeg kæmpet for, at vi skulle få pengene til at følge barnet og haft det med til budgetforhandlingerne, men nu har Venstre også taget mit forslag til sig, og derfor gik det igennem, sagde han og uddyber til JydskeVestkysten:

- Det har været min mærkesag lige siden, jeg kom i byrådet, så det betyder rigtig meget. Børnefamilierne kan nu i højere grad selv disponere over eget liv, og det er det, det hele handler om; at man lader den slags beslutninger ligge ude i familierne. Derfor er det også en stor succes, at det langt om længe lykkedes at få gennemført, men det viser jo bare, at vedholdenhed betaler sig, siger han.

Annonce

Går ind for valgfrihed

Ordningen træder i kraft fra årsskiftet, hvor det vil være muligt at få et tilskud på 5691 kroner om måneden for at hjemmepasse sit barn i alderen fra 0 til 2 år. Forældrene skal leve op til en række krav for at kunne få tilskuddet, der kan gives for en periode på minimum otte uger og maksimalt et år.

Formanden for Udvalget for skoler og børn, Claus Kulmbach (V), er også tilfreds med det nye tilbud, der nu kan vælges af Vejen Kommunes børnefamilier.

- Det er jo ikke gratis for kommunen at drive dagtilbud, så det er en del af de penge, der ellers ville være gået til det, som familierne nu selv kan komme til at råde over, hvis de vælger at hjemmepasse, fortæller han.

Vejen Kommune har tidligere ydet tilskud til pasning af egne børn. Det var tilbage i 2017, hvor ordningen kørte på forsøgsbasis henover et år.

- Dengang var der ikke ret mange, som brugte det, men vi tror, at samfundet har ændret sig lidt også her efter corona. Der er kommet nogle andre familiemønstre, så vi tror, at der er nogen, som vil tage imod det her tilbud. Jeg synes, at det er rigtig godt, at familierne får den valgmulighed og fleksibilitet. Vi går jo ind for valgfriheden, siger han.

Kriterier for tilskuddet

Ifølge Dagtilbudslovens paragraf 87 og 88 er betingelserne for at kunne opnå tilskud til pasning af egne børn:

- At ansøgeren har tilstrækkelige danskkundskaber til at kunne udvikle barnets dansksproglige kompetencer.

- At ansøgeren ikke samtidig modtager offentlig overførelsesindkomst eller har en arbejdsindtægt.

- At ansøgeren har opholdt sig her i Danmark i syv ud af de seneste otte år, dette gælder ikke for EU/EØS borgere.

- At der maksimalt kan udbetales tre tilskud til samme husstand.

- At det samlede tilskud pr. husstand ikke overstiger beløbet for maksimale dagpenge.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

Beboere har fået nyt fælleshus

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

Flot donation fra Tryg Fonden til UngeVejen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Vejen Frem: Julemåneden om 25 år

Ugeavisen Vejen

Kom i julestemning på Studioscenen

Ugeavisen Vejen

Vild med dans i Vejen: Vejen Danseforening blev forgyldt ved DM i Køge

Ugeavisen Vejen

Skader efter brand lukker bagerbutik på 10. døgn: - Jeg står og tripper for at komme i gang igen

Ugeavisen Vejen

Mor til fem bager til hele landsbyen: Dropper nattesøvnen for at stå med fingrene i dejen

Ugeavisen Vejen

Klumme: Vild med mørket

Ugeavisen Vejen

Nyt fra biblioteket: Kalenderhistorier

Ugeavisen Vejen

Apotek tilbyder gratis høretest

Ugeavisen Vejen

Møder gav trist nyt: Byens Brød og Cafe åbner tidligst på tirsdag

Ugeavisen Vejen

- Hold jer fra hash, lightergas og euforiserende stoffer: 700 elever fik den barske virkelighed lige i hovedet

Ugeavisen Vejen

Bliv klogere på Vejen Kommunes kommende borgmester

Ugeavisen Vejen

Ny uddeler Hovborg: Flinke kommiser har flest købelystne kunder

Ugeavisen Vejen

Duo spiller julekoncert i Askov Kirke

Ugeavisen Vejen

Indefodboldstævne er tilbage for 32. gang

Ugeavisen Vejen

Julen er tilbage på Sønderskov

Ugeavisen Vejen

65 boliger skal moderniseres for 81 millioner kroner

Ugeavisen Vejen

Juleeventyr: Studio 73 er i julehumør

Ugeavisen Vejen

Bogmesser for enhver smag

Ugeavisen Vejen

Dagbog fra Egypten: Gymnasieelever fik en på opleveren

Ugeavisen Vejen

Generalforsamling på Knudepunktet

Ugeavisen Vejen

Klumme fra biblioteket: November er blå, eller er den bare lang og mørk?

Annonce