Annonce
Ugeavisen Vejen

Fra svømmehal til skoleleder: Svømning lærte Rasmus at lære fra sig

Rasmus Seistrup er leder af Skibelund Gymnastik- og Idrætsefterskole,  og nu er han også klummeskribent i Ugeavisen Vejen. Foto: Jacob Schultz
Forstander på Skibelund Gymnastik- og Idrætsefterskole, Rasmus Seistrup, er ny klummeskribent i Ugeavisen Vejen. Vi tegner et portræt af den 45-årige skoleleder og idrætsmand.

Skibelund: Allerede som seksårig begyndte Rasmus Seistrup til svømning, og den interesse holdt ved og voksede i omfang, så han som ung teenager blev hjælpetræner på forskellige børnehold i den lokale svømmeklub. På det tidspunkt var han selv konkurrencesvømmer i crawl og butterfly.

- Det blev jeg ved med, indtil jeg var 17-18 år. Det var en livsstil. Det var hver dag og nogen gange flere gange om dagen. Det var mit et og alt. Det var mit liv, husker skolelederen, der i dag har byttet bassinet ud med løbesko og i stedet holder formen ved lige med minimum fem kilometers løb om dagen.

Det er i svømmeklubben, Rasmus Seistrup opdager, at han besidder et vist talent for at lære fra sig. Han avancerede hurtigt fra assistenttræner til træner og stod i mange år også for træningen af konkurrenceholdet, som han selv var en aktiv del af.

Annonce

- Undervisningsinteressen kommer derfra. Jeg tror, jeg er en god underviser. Det er derfor, jeg søger læreruddannelsen. Jeg har flair for at undervise og får god energi af det. Så der var ingen tvivl om, at det var det, jeg skulle.

Og det valg har han aldrig fortrudt.

- Det der med at få nogen til at udvikle sig. Det er lidt det samme som i dag, når jeg sidder som forstander på en efterskole. Jeg holder meget af at give de unge ansvar, så de tager ansvar og ejerskab i eget liv. At man kan være med til at understøtte det som underviser, det er en vigtig rolle, forklarer Rasmus Seistrup.

Ledelse for øje

Han blev færdig som lærer med linjefag i idræt og samfundsfag i 2001 og begyndte at undervise i et 10. klassecenter i Herning. Herefter gik turen til en efterskole i Strib.

- Det var tilfældigt, at jeg søgte mod en efterskole. Jeg kunne lige så godt være endt i en folkeskole på daværende tidspunkt.

Hele vejen gennem sin uddannelse og sit arbejdsliv har Rasmus Seistrup holdt fast i Fredericia-området, hvor han også bor i dag sammen med sin hustru og parrets to børn på 12 og 17 år.

- Mens jeg læste til lærer, vidste jeg, at jeg på et tidspunkt godt kunne tænke mig noget med ledelse. Så efter nogle år i job startede jeg med at læse diplomuddannelse i ledelse i fritiden.

I 2006 søger han en stilling på Brejning Efterskole som viceforstander, får den og arbejder der i 12 år.

- Det har altid ligget naturligt til mig, at jeg gerne vil være med til at sætte et præg eller en retning. Det er der mulighed for i sådan en stilling.


Mens jeg læste til lærer, vidste jeg, at jeg på et tidspunkt godt kunne tænke mig noget med ledelse. Så efter nogle år i job startede jeg med at læse diplomuddannelse i ledelse i fritiden.


Selvom Rasmus Seistrup aktivt har søgt ledelsesvejen, så havde han aldrig forestillet sig, at han skulle blive efterskoleforstander. Han ønskede nemlig ikke at flytte sin familie til en efterskole for at bo der, hvilket der har været kutyme for i efterskolekredse. Alligevel kunne han ikke lade være med at søge, da Skibelund Gymnastik- og Idrætsefterskole søgte en ny forstander i 2018.

Annonce

Et ægte ansvar

- Jeg besluttede mig for at spille med åbne kort og sige, at jeg skulle ikke bo på skolen. Men det blev ikke et issue. Så jeg tog springet, selvom jeg havde tænkt, at det ikke var foreneligt. Men tiden er blevet moden til det.

I rollen som forstander har Rasmus kunne udfolde sin kongstanke om, at både medarbejdere og elever skal tage ansvar for deres hverdag.

- Jeg elsker at give de unge et ægte ansvar – og sådan gælder det også for medarbejderne. Det har mange kvaliteter, at man ikke altid er den, der skal trække af på et eller andet. Noget af det, jeg har opnået og er på vej med, er, at der nu er andre, som både tør og har lyst til at tage et ansvar. Og det er en af de mest markante ting, som jeg har været med til at ændre her på skolen.

Han henviser til Steven Coveys bog om de syv gode vaner, som er blevet et fællessprog for medarbejderne.

Annonce

Fremtiden

Hos efterskolen går det godt. Der er venteliste for at komme ind på en af de 177 pladser, og er man pige, er det en god idé at melde sig ind på skolen tre år før, man ønsker plads.

- Men vi må ikke hvile på laurbærrene. En ting er, at det går godt, og vi er en god og sund skole, som har forholdsvis nemt ved at få elever, men vi skal stadig lave et attraktivt tilbud.

Derfor kigger skolen lige nu på at købe noget jord fra naboen til at etablere boldbaner. Derudover har skolen introduceret en linje med fokus på det kreative, som er en mere stillesiddende linje end de øvrige, som alle har idræt og bevægelse i fokus.

Rasmus Seistrup har sagt ja til at skrive klumme for Ugeavisen, fordi han føler, at tiden er moden til det.

- Lige såvel som jeg har ambitioner på de unges og ansattes vegne, så har jeg det også på egne. Måske kan jeg være med til at skabe debat den vej. Så det er et naturligt spring og bliver interessant. Og så er det også en måde at vise frem, hvad vi gør for lokalsamfundet.

Rasmus Seistrup

45 år, gift med Line. De er forældre til Freja på 12 år og Magnus på 17 år. Familien bor i Skærbæk.

Leder af Skibelund Gymnastik- og Idrætsefterskole.

Tidligere konkurrencesvømmer for Erritsø og Fredericia Svømmeklub.

Svømmetræner gennem ti år.

Uddannet lærer fra seminariet i Odense med linjefag i idræt og samfundsfag.

Har arbejdet i 10. klassecenter i Herning og på to andre efterskoler, inden han kom til Skibelund.

Har diplomuddannelse i ledelse.

Familien har en bomuldshund og bruger også tid i sommerhuset ved Vejers Strand.

Løber og styrketræner dagligt. Har gennemført flere maraton og ironman.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Indbrud i Rødding

Ugeavisen Vejen

Corona satte en midlertidig stopper for nye venskaber hos Børns Voksenvenner: Flere børn i Vejen Kommune savner en ekstra rollemodel

Ugeavisen Vejen

Rikkes positive tilgang til livet stammer fra opvæksten i Askov: Har sjældent oplevet så meget venlighed som i Dagli´Brugsen i Askov

Annonce