Annonce
Ugeavisen Vejen

Fremtidens landsby er på programmet

Hist hvor vejen slår en bugt... Lå engang et hus så smukt, nu er det en rønne. Billede tegnet af livet udenfor byerne. Benævnelser legio: Den rådne banan; Udkantsdanmark, e.t.c.

I min verden er problemer et valg. Man overbeviser sig selv om, at der er noget galt. Filteret sat, brillerne justeret: ”det, der ikke er som det burde være” ses.

Den brede negative pensel i brug. Negativitets-lavine. Svinehunden ind, den kritiske sans langtidsparkeres: Et ”os mod dem”; ”By mod land”. Selvfølgelig holdt i en civil og behersket politisk korrekt modereret tone!

Annonce

Vi er Danskere – solide dryp af giftig ironi - vi elsker det lille ”tøhø”: ”Rådden banan” - ”tøhø”; Weekendavisen skræller den rådne banan - ”tøhø”; Noget af Sjælland erklæres del af den rådne banan - ”tøhø”.

Politiske agendaer der puster til, og profiterer af fokus-flyt: fra nogle konsekvenser af ført politik transformeret til værdi-politik, et ”os mod dem”. Historien glemmes bekvemt, politikeren kan indtræde i den varme ”Far-rolle” og fortælle ”lille Arne” hvad han skal (og ikke må).

Få politiske greb umyndiggør mere end ”at stakle”. ”Stakkels udkant” – Vi skal nok komme og hjælpe jer (læs: ”Vi” fra centralt hold beslutter, laver tiltag, forventer at I dåner i begejstring, ydmyge og holder mund).

I Danmark elsker vi at lovgive og regulere, vi kontrollerer, og vi véd alle, hvad der er bedst for naboen. Større byer véd, hvad der er bedst for mindre byer. Det lille hus ved vejens bugt lå i landzone, for lidt land til at være rentabel. Købt af spekulant. Den lille by havde planer. Planer behændigt skudt ned af paragraffer og energiske embedsfolk, der måtte bevise deres værd.

Paradoksalt, at fremmedangst er et by-fænomen, men fremstilles som DNA’et i ”udkantsdanmark”. Det giver ikke genklang i ”udkanten”. Vi vil hinanden, ny-tilflytter ligesom 10' generation lokal. Og vi vil mere end dét – vi vil vise vejen for Danmark og de udfordringer, vi alle står overfor: Pandemier, klima, ressourcer, verdensmål. Vi har foreninger og interesser på kryds og tværs. Vi véd, hvor meget vi kan løfte i fællesskab.

Et af flok-initiativerne (at levere visioner så store at ”Far-Danmark” ser dem) er landsbyklynger. Vores hedder ”Hærvejs Klyngen”, 5 landsbyer hvor vi tør tænke de store tanker OG vise en vej til at håndtere de italesatte ”problemer”.

Vi tager den enkle og virksomme vej; at mødes, sætte mål og planer. Vi holder Hærvejsting d. 30. oktober på Ravnholtgård, hvor vi sætter ”fremtidens landsby” på programmet. Vores ”problem” er, at det sprudler med ideer, og at vi har behov for, at alle får givet deres besyv, vælger, og tager fat i flok.

På ethvert godt Ting er alle velkomne: by/landsby/land, hudfarve/tro/sprog/køn/alder/rig/fattig/partifarve, det er underordnet, alle har taleret, bliver hørt. Målet: Vores fælles bedste. Denne gang verdensmålene, hvordan vi kan bruge dem til at forme realistiske planer, forme landkortet, vores landsbyer.

...Jo, det var minsandten et smukt hus dér ved vejens bugt.

Vores ”problem” er, at det sprudler med ideer, og at vi har behov for, at alle får givet deres besyv, vælger, og tager fat i flok.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

Skoleelever fejrer 55-året for skolestart

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

St. Andst Efterskole får ny forstander

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Folmer og basserne spillede op under Kærdalen

Ugeavisen Vejen

Bibliotekarens klumme: Sommerfugletid

Ugeavisen Vejen

Stafet for Livet Vejen samlede stort beløb ind

Ugeavisen Vejen

Det grønne flag blev hejst hos Henriettes naturbørn

Ugeavisen Vejen

Vejen Idrætscenter åbner for stor brancheudstilling

Ugeavisen Vejen

Digital kritiker giver foredrag på Vejen Bibliotek

Ugeavisen Vejen

Soroptimistklub donerer til Huset

Ugeavisen Vejen

Stort håndboldevent rammer Vejen

Ugeavisen Vejen

Queen Machine spiller til julefrokosten i Vejen Idrætscenter

Ugeavisen Vejen

Hovborg: Storke har fået egen landingsplads

Ugeavisen Vejen

Vigtigt med samlingspunkter i vores lokalsamfund

Ugeavisen Vejen

Billedkunst udstilles på Vejen Bibliotek

Ugeavisen Vejen

Musikalsk Elvis-foredrag kommer til Vejen

Ugeavisen Vejen

Set i bakspejlet: - Min mor havde planlagt sit selvmord gennem de sidste to år

Ugeavisen Vejen

Vejen LAN er tilbage i idrætscentret

Ugeavisen Vejen

Autocentralen holder åbent hus

Ugeavisen Vejen

Brørup får Danmarks- premiere på ny temafest

Ugeavisen Vejen

Restriktioner koster Brørup Bio 200.000 kroner

Ugeavisen Vejen

City Kiosken sadler om: Dropper cigaretter og spiritus for at satse stort på bland-selv-slik

Ugeavisen Vejen

Dagbog fra Christiansborg: Sammen er vi stærkest

Ugeavisen Vejen

Bilforhandler fejrer 40 års jubilæum med bilmærke

Annonce