Annonce
Ugeavisen Vejen

Frivillige i Ældre Sagen er klar som pårørendevenner

Det kan være en krævende opgave at passe en syg. Ældre Sagen i Brørup har indledt et pilotprojekt med pårørendevenner. Foto: Colourbox
Ældre Sagen i Brørup er sammen med landsorganisationen med i et pilotprojekt, hvor frivillige kan aflaste pårørende. Efter et infomøde har 13 interesserede meldt sig klar til at tage fat.
Annonce

Brørup: Ældre Sagens lokalafdeling i Brørup har gennem flere år ydet en stor indsats, når det gælder social-humanitære aktiviteter. Det gælder ikke mindst aktiviteter med at hjælpe ensomme med besøgstjeneste samt vågetjenesten.

Afdelingen i Brørup er senest gået med i et pilotprojekt vedrørende pårørendevenner.

- Ordningen går ud på, at vi med vores frivillige tilbyder at støtte pårørende i en afgrænset periode. Pårørendevenner er et tilbud til pårørende, der passer en alvorligt syg eller svækket person i eget hjem, og som af den ene eller anden årsag har brug for hjælp her og nu, fortæller Flemming Lundeman, formand for Ældre Sagen i Brørup.

Pårørendevenner

De frivillige bærer synligt legitimation, har tavshedspligt og er omfattet af Ældre Sagens forsikring.

Det kræver ingen visitering at få en pårørendeven. Det er Ældre Sagen, som vurderer behovet, og om opgaven kan påtages.

Ordningen gælder undtagelsesvist uden for den tidligere Brørup Kommune.

Kamma Pedersen der er Ældre Sagens koordinator. Hun kan kontaktes på telefon 23 30 26 77

Annonce

Krævende opgave

Det kan være en krævende opgave at hjælpe en svækket ældre. Og det kan være svært at erkende, at opgaven er stor og måske opslidende, fordi det handler om familie. Det er dog vigtigt også at passe på sig selv. Det kan være svært at droppe den dårlige samvittighed og huske på, at hvis den pårørende ikke selv får en pause, så er det også svært at være noget for andre.

Ifølge Flemming Lundeman kan Ældre Sagens pårørendevenner være et supplement til de kommunale tilbud. Men de skal ikke gå i stedet for.

- Vores frivillige pårørendevenner yder eksempelvis ikke direkte pleje. Det handler mere om at være med på en lytter og yde støtte – en slags selskabstante eller -onkel. Pårørendevenner kalder også på hjælp, når og hvis uforudset hjælp er nødvendig.

Ifølge Flemming Lundeman kan der være mange situationer, hvor behovet for en pårørendeven kan opstå. Det kan gælde i situationer, indtil kommunen kan iværksætte hjælp, den pårørende bare er kørt ned og skal hjælpes, den pårørende inviteres til en højtidelighed blandt nære, den pårørende selv har behov for læge eller sygehusbesøg, eller hvis den pårørende blot har behov for snak med en ligesindet.

- Situationerne kan være utallige og forskellige. Vi må desværre konstatere, at Ældre Sagens indsats er nødvendig i landets kommuner. Det, kommunerne kan tilbyde, er langt fra tilstrækkeligt. Det gælder også i vores kommune, som heldigvis er blandt de bedre. Vores frivillige indsats skal være med til at højne livskvaliteten for vores medborgere, tilføjer formanden.

Ældre Sagen i Brørup har holdt et informationsmøde omkring tilbuddet med pårørendevenner. På nuværende tidspunkt er der allerede 13 frivillige, som har meldt sig under fanerne. Vagterne er som udgangspunkt tre timer.

Initiativet er i øvrigt blevet forelagt for medarbejdere på social- og området. Her synes der godt om initiativet.

Flemming Lundeman, formand for Ældre Sagen i Brørup, glæder sig over, at der allerede er 13 frivillige, som er klar som pårørendevenner. Arkivfoto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ny Tirsdag

Gå jer til en gratis hjertestarter

Annonce