Annonce
Ugeavisen Vejen

Gesten-virksomhed har videreudviklet på ukrudtsbekæmper

Frede Madsen viser her ude foran FM Maskiner, hvordan dampningen ved vejkanter fungerer i praksis. Ifølge ham er det færdige resultat først for alvor til at se i løbet af et par dage. Foto: Anders Davidsen
Hvis det står til FM Maskiner, er fremtidens måde at bekæmpe ukrudt via damp i stedet for gas. Tre kommuner er blandt køberne til deres nyeste model.

Gesten: Mens andre virksomheder har skåret ned gennem corora-krisen, har FM Maskiner i Gesten kørt relativt upåvirket videre med samme bemanding, og de ser forventningsfuldt ind i den kommende tid.

Tilbage i 2007 lavede de deres første udgave af en såkaldt ukrudtsdamper, som de i år har relanceret i en forbedret model, og har foreløbig solgt seks maskiner heriblandt til kommuner.

Ifølge direktør - og manden bag firmaets initialer - Frede Madsen, så er der både ændringer udvendigt og indvendigt i forhold til den 'gamle' model.

Annonce

- Den gamle havde kedlen ude foran, hvor den fyldte lidt for meget, så den har vi rykket om bag på, og i det hele taget er den blevet meget mere enkel, da al styring foregår fra en "powerboks", der programmeres efter behov via computer.

Under alle omstændigheder er ukrudtsdampning ifølge ham et klart bedre alternativ end traditionel brug med gasbrænder.

- Det er usundt for dem, som går med en gasbrænder, og det kan jo også gå galt med ilden, når der er tørke, siger han og tilføjer:


Det er usundt for dem, som går med en gasbrænder, og det kan jo også gå galt med ilden, når der er tørke.

Frede Madsen, direktør i FM Maskiner


- Der ingen brandfare med damp, og allerede vores første model reducerede CO2-udslippet med 65-80 procent i forhold til gas.

Kan blive største produkt

Princippet er kort sagt, at man fylder en indbygget tank med 16-18 liter vand, og så snart den er fyldt, starter et oliefyr, som varmer vandet op til omkring kogepunktet, hvorefter ukrudtsdamperen er klar til brug.

En proces, som ifølge direktøren typisk tager 10-15 minutter, og den kan dampe 2-3 kilometer ukrudt i timen ved eksempelvis fortove og kantsten.

Foreløbig har der ikke mindst været bud efter produktet i kommuner, da Faaborg-Midtfyn, Syddjurs og Hedensted alle har investeret i den. Hos sidstnævnte har de ifølge Frede Madsen foruden ukrudt også haft succes med at bruge dampmaskinen til at fjerne graffiti.

- Det er helt sikkert et produkt for fremtiden, og det kan nemt ske, at det på længere sigt bliver vores største salgsvare, siger direktøren og nævner, at asfaltcontainere traditionelt har været, og fortsat er den største succes hos FM Maskiner med eksport til 28 lande.

Den nye model er modsat den gamle bygget med computerstyring, som direktøren her viser. Alt inklusiv ligger den prismæssigt et sted mellem 250.000 og 300.000 kroner lidt afhængig af størrelse. Foto: Anders Davidsen
FM Maskiner har selv udviklet og produceret selve dampningsdelen bagpå, mens styrehuset leveres udefra. Hvis der er behov for en mere 'fin' dampning, end skærmen foran kan klare, er der bagpå også en såkaldt håndlanse velegnet eksempelvis rundt om lygtepæle. Foto: Anders Davidsen.
Der er plads til 16-18 liter vand i den grønne tank, og i alt bruger maskinen 300 liter vand og 25 liter diesel på én dags forbrug. Foto: Anders Davidsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Indbrud i Rødding

Ugeavisen Vejen

Corona satte en midlertidig stopper for nye venskaber hos Børns Voksenvenner: Flere børn i Vejen Kommune savner en ekstra rollemodel

Annonce