Annonce
Ugeavisen Vejen

Havedesigner Marie Uth:  - Haver skal være fulde af liv

Havedesigner Marie Uth har en kæmpe have på 4 hektar land, hvor hun kan eksperimentere. Foto: Mette Dahl
Når havedesigneren Marie Uth ikke er ude hos kunder, kan man finde hende i sin egen have. Hun nyder at være derude og bruger haven både til at eksperimentere i, men også til at slappe af i. Hun mener, at haver skal tilpasses de enkelte haveejeres behov. Marie Uths have er derfor tilpasset en børnefamilie. Der er krible-krable dyr, blomster i alle farver og vand i en balje med masser af frøer.

Glejbjerg: Havedesigneren Marie Uth deler interessen for naturen og haven med resten af familien, som består af Henrik Grøndal Jensen og deres to døtre på henholdsvis 1 og 4 år, og den store sorte labrador retriever.

Familien har overtaget huset efter mandens mormor og morfar for fire år siden. De er så heldige, at de nu har en kæmpe have at boltre sig i. Haven er så stor, at der er plads til både skov, eng med vilde blomster og en køkkenhave.

Marie Uth mener, at det er vigtigt at få skabt interessen for haven og naturen allerede fra barns ben. Hun er selv vokset op på en gård og har fulgt afgrødernes forskellige stadier. Hendes egne døtre har også allerede fanget interessen.

Annonce

- Det er vigtigt for mig, at haven er så spændende, at pigerne synes, at det er dejligt at være derude. Både fordi jeg selv gerne vil være derude, men også fordi jeg synes, at det er en god aktivitet for dem. Denne sommer har jeg virkelig nydt, hvordan de har brugt haven. Især den lille er vild med sandkassen, og nu gynger hun også. Den store er vild med trampolinen. Vi har også haft baljer med vand og mudder og spande overalt. Og så går jeg og finder frøer, orme og hvad vi nu kan finde frem til. Og plukker blomster. Jeg bliver så glad, når den lille kommer hen og dufter til blomsterne, når hun kun er halvandet år. Så har jeg præget hende godt, siger Marie Uth.

I haven har Marie Uth gravet en murerspand ned i jorden, fyldt den med vand og nu vrimler det med frøer. Foto: Mette Dahl

Det er en rigtig krible-krable have. Hun inviterede derfor tidligere på sommeren en tredje klasse ind i haven, hvor de kunne lære om insekter og glæden ved naturen. En succesoplevelse som hun gerne vil gentage i efteråret, så børnene kan se, hvordan haven ændrer sig alt efter, hvilken årstid de kommer på besøg i.

Marie Uth har haft besøg af en tredje klasse. Hun viste dem blandt andet, at ved at bore huller i et stykke brænde, kan man tiltrække mange forskellige insekter. Foto: Mette Dahl

En grævling i "fotofælden"

Marie Uths mand Henrik Grøndal Jensen kan godt lide at gå på jagt og interesser sig derfor også for naturen. Det var derfor de i første omgang fik etableret den lille skov i enden af haven.

- Han kan rigtig godt lide at se, hvis der går vildt i haven. Vi har rigtig mange rådyr, men også harer. Vi ser dem faktisk ikke så meget om dagen. Men vi har vildtkameraer oppe, så vi kan følge det. Det sjoveste i år har været, at der kom en grævling forbi. Det vidste jeg ikke, at vi havde.

De sætter pris på, at der er rigtig mange forskellige blomster og dyrearter i haven.

Annonce

Det skal være nemt for de travle familier

Når Marie Uth er i haven, får hun også masser af idéer til kunderne i hendes forretning Naturlig Havedesign.

- Jeg vil gerne komme med de gode idéer til, hvordan man kan gøre en have bedre, så folk bliver mere glade for den, fortæller Marie Uth.

Foruden at blive inspireret fra egen have, henter havedesigneren også inspiration fra bøger, blade, tv, og Pinterest.

- For rigtig mange mennesker skal haven være enkel og nem at gå til. De har ikke en masse tid til den. Så duer det jo ikke at foreslå en masse avancerede planter. Så er kunsten at finde frem til nogle løsninger, kunderne bliver glade for i hverdagen.

Det er vigtigt for mig, at haven er så spændende, at pigerne synes, at det er dejligt at være derude. Både fordi jeg selv gerne vil være derude, men også fordi jeg synes, at det er en god aktivitet for dem.

Marie Uth, havedesigner

Marie Uth synes, at det er så vigtigt med grønne omgivelser. Om det så er den ene eller anden slags planter og dyr, det betyder ikke så meget. Hun kan selv mærke velværet ved at være ude i noget grønt. Om det i haven eller længere ude i naturen, det kan være lige godt.

Marie Uth vil på sigt gerne arrangere workshops med forskellige temaer fra haven. Temaerne kunne være "Havedyrkning for nybegyndere", "Tag en staude og del den" eller "Lær ukrudtet at kende".  Hun har planer om, at det skal være workshops der varer en halv til en hel dag, så det er overskueligt for travle familier at deltage. Marie Uth har masser af idéer til fremtiden.

Marie Uth har lavet et sandbed til de mere skrøbelige planter, der ellers bliver kvalt af de høje græsser. Foto: Mette Dahl
Marie Uth elsker, at studere svirrebierne. Foto: Mette Dahl

Naturlig havedesign

Marie Uth er

  • autodidakt havedesigner.
  • uddannet agrom med speciale i plantevidenskab fra Københavns Universitet.
  • har arbejdet i ni år som landbrugsrådgiver.
  • drivervirksomheden Naturlig havedesign.
  • Mere info på naturlighavedesign.dkAnnonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

City Kiosken sadler om: Dropper cigaretter og spiritus for at satse stort på bland-selv-slik

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

Dagbog fra Christiansborg: Sammen er vi stærkest

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Bilforhandler fejrer 40 års jubilæum med bilmærke

Ugeavisen Vejen

Dagbog fra Christiansborg: Vi skal huske at fejre de vigtige sejre

Ugeavisen Vejen

Asfaltarbejde lukker trafikeret lyskryds om natten

Ugeavisen Vejen

Boghandlere uddeler gratis bog til børn

Ugeavisen Vejen

Med lidt coronaforsinkelse: Spejderne fik deres distriktsturnering

Ugeavisen Vejen

Skoleelever var på opdagelse på Christiansborg

Ugeavisen Vejen

Vejen Frem: En våbenløs kamp på taler, mindesten og sange

Ugeavisen Vejen

Jeanne vinder årets lærlingepris: - Hun er en rigtig rollemodel

Ugeavisen Vejen

Nu skal der være fokus på bøgerne: Heidi har indrettet kontor med både skriveplads og lydbogsstudie

Ugeavisen Vejen

Broderloge fejrer 50-års jubilæum

Ugeavisen Vejen

Klima, bæredygtighed og grøn omstilling kom på dagsordenen

Ugeavisen Vejen

Jan Gintberg laver show i Troldesalen

Ugeavisen Vejen

Solhungrende borgere: 110-års fødselsdags-udflugt med afstikker

Ugeavisen Vejen

Hovborg Kirke fyldes af særlige toner

Ugeavisen Vejen

Efterladte efter selvmord får nyt tilbud

Ugeavisen Vejen

Vejen Musikskole introducerer nyt fællesorkester

Ugeavisen Vejen

Komposition: La Cours sprøjter nye melodier og skønne skjorter ud

Ugeavisen Vejen

Vild i Vejen: Sommerfugle i efterårshaven

Ugeavisen Vejen

Forfatterbiografi fortalt som en roman

Ugeavisen Vejen

Havedesigner Marie Uth:  - Haver skal være fulde af liv

Ugeavisen Vejen

VBC satte Tyskland og det tyske valg på skemaet

Annonce