Annonce
Ugeavisen Vejen

Haven – drømme eller virkelighed?

Der er inspiraiton at finde til haven på bibliotekets hylder. Foto: Vejen Bibliotekterne
Hver uge skriver medarbejdere ved Vejen Kommunes Bibliotekter på skift klumme i Ugeavisen.

Haven: Solen skinner, og det ser ud til at blive en dejlig dag. En dag hvor jeg måske kan komme i haven og luge lidt. Der har indtil nu ikke været mange dage, hvor haven har kaldt så meget på mig. Der er jo dage med sne, hagl og regn, så det næsten ikke er til at komme ud i haven. Men jeg længes ud i solen og haven. Her fra hvor jeg sidder, kan jeg se, hvordan de mange forårsblomster myldrer frem i min have. Violer, tulipaner og påskeliljer folder sig mere og mere ud i solen. Det betalte sig, at jeg brugte så lang tid i efteråret på at proppe blomsterløg i jorden tæt ved siden af hinanden. Men samtidig dukker der jo også ukrudt op. Jeg må se at komme derud og luge lidt.

Samtidig kan jeg jo godt se, at der begynder at være planter og buske, som trænger til at blive trimmet lidt. Og det er årstiden, hvor det skal ske. Men hvordan gør man lige det, på det på den rigtige måde?

Forvandlinger i haven

Ja, jeg har lidt svært ved at beslutte mig til, hvornår jeg skal gå i gang. Så jeg tror jeg begynder med at finde en havestol frem og sætter mig med et tæppe omkring benene for at kigge ud over haven og drømme om, hvordan min have kan se ud til sommer. Da vi overtog huset for et par år siden, var der et blommetræ, nogle buske i et hjørne og et vildnis samt et faldefærdigt haveskur i bagenden af haven. Så jeg gik i tænkeboks for at finde ud af, hvordan jeg kunne forvandle haven til det hyggelige sted, vi som familie gerne ville have den.

Jeg kunne tænke mig en, have hvor jeg ikke skal luge i flere timer hver uge. For det er trods alt ikke min yndlingsbeskæftigelse. Til inspiration dykkede jeg ofte ned i især to bøger – Jens Thejsen og Mia Stochholm ”Havehåndbogen” samt Jørn Dannesboe ”Ud i haven”. Det er et par gode bøger, som giver viden om buske og planter, som egner sig godt sammen

Det har resulteret i en plan for haven, der har strakt sig over de sidste par år: vildnisset i baghaven er nu væk og er ved langsomt at blive overtaget af duftende, blomstrende roser, et par buske og få udvalgte stauder. Syrener, sommerfuglebuske og slyngroser er ved at indtage pladsen i et hjørne af haven sammen med et nyt haveskur. Et andet hjørne af haven skal have en tur i dette forår/sommer. Der skal plantes duftende jasmin, syrenbusk og nok også et par hortensia. Sammen med solhat og lavendel. Et par andre steder i haven kan der måske også blive plads til et par sommerfuglebuske, men der er helt sikkert plads til en klematis op af espalieret på endegavlen af huset. Lige ved terrassen.

Blommetræet har fået lov at leve (det giver masser af lækre Victoriablommer), og der er kommet lidt rabarber og en stikkelsbærbusk til ved siden af. Så er køkkenhaven vist også komplet for mit vedkommende.

Indkøbslisten klar

Men jeg er samtidig meget optaget af at få skabt gode siddepladser forskellige steder i haven også. Foruden den lækre terrasse som bruges flittigt. Til det har jeg brugt en del timer med Selina Lake ”Haven med stil”. En bog som giver mange forskellige ideer til, hvordan haven kan indrettes. Alt efter hvilken type man selv er, og hvordan man synes, haven skal være. Ligesom jeg også har studeret en del af Claus Dalbys bøger om haver. De har allesammen givet gode ideer, som skal realiseres i dette forår – så nu samler jeg mine indkøbslister sammen og drager til en planteskole eller to. Så kan jeg få handlet planter hjem, som forhåbentlig også vil fornøje både sommerfugle og insekter. For haven er altså stor nok til, at vi kan deles om den.Jeg kunne tænke mig en, have hvor jeg ikke skal luge i flere timer hver uge. For det er trods alt ikke min yndlingsbeskæftigelse. Til inspiration dykkede jeg ofte ned i især to bøger – Jens Thejsen og Mia Stochholm ”Havehåndbogen” samt Jørn Dannesboe ”Ud i haven”. Det er et par gode bøger, som giver viden om buske og planter, som egner sig godt sammen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Linda P kommer til Vejen

Ugeavisen Vejen

Lyt til podcasten 'Danmark fortæller': Demensramte Frank kan ikke længere være sin kones bedste ven: Nu har han sat hende fri 8:9

Annonce