Annonce
Ugeavisen Vejen

Haven har været en corona-redningskrans for danskerne: - Det har løftet humøret at være i haven

Corona-krisen har fået danskerne til at bruge haven mere, og det har løftet humøret. Det viser en undersøgelse fra Haveselskabet, ligesom Davidsen i Vejen kan se på salget, at varesortimentet til haven er blevet revet af hylderne. Foto: Morten Juhl/NF/Ritzau Scanpix
Danskerne er trukket ud i haven under det seneste år med corona, hvor de har fundet tid til nye haveprojekter. Sådan lyder det fra Haveselskabet og Davidsen i Vejen.

Have: Køkkenhaven er vokset, de tilgroede hjørner har fået en overhaling, og den nye træterrasse er blevet til virkelighed i mange danske haver. Haveejerne har det seneste år med coronavirussen haft travlt i haven, hvor flere har brugt mere tid udenfor.

Det viser en undersøgelse fra Haveselskabet, der har talt med 933 haveejere og haveentusiaster i hele landet, hvor 96 procent fortæller, at haven har gjort dem i bedre humør.

- Haven har gjort en positiv forskel for os i en meget svær tid. Undersøgelsen viser os, at uanset om man har plantet blomster, dyrket køkkenhave, bygget hønsehus eller ganske enkelt sat sig udenfor og nydt den friske luft, så har det løftet humøret at være i haven, siger Charlotte Garby, der er direktør i Haveselskabet, og tilføjer:

- Vi har gennem flere år talt om, hvordan fremtidens have kan give os ro i en hektisk hverdag og hjælpe os til at lade op og finde ny energi. Det har haven helt konkret gjort for tusindvis af danskere det seneste år.

Hun påpeger, at haven også vil få en positiv betydning for os i fremtiden. For selvom samfundet langsomt lukker op igen og snart byder os velkomne tilbage til de indendørs aktiviteter, mener hun, at mange vil holde fast i deres nyfundne haveglæde.

- Allerede inden landet lukkede ned første gang, oplevede vi en stigende interesse for havelivet. Den udvikling har corona sat skub i. Vi mærker en markant øget interesse for havelivet - ikke kun gennem en stor tilstrømning af nye medlemmer, men i høj grad også i vores haverådgivning, hvor der har været kø på telefonerne i vinterens løb, selvom det jo traditionelt ikke er en travl tid i haven, siger Charlotte Garby.

Tid til haven

Undersøgelsen viser netop, at haven også har været godt brugt i vinterhalvåret. Halvdelen af de adspurgte haveejere og haveentusiaster fortæller, at de har brugt haven mere i løbet af vinteren, end de plejer.

Ligesom coronakrisen har fået omkring halvdelen af de adspurgte til at se nye muligheder i haven og givet dem nye ideer til, hvad haven kan bruges til. For nogle har det betydet, at de har droppet at købe nye planter for i stedet at dele eller flytte eksisterende stauder.

For andre har coronakrisen været startskuddet til at kaste sig ud i nye haveprojekter, som de ikke ville have kastet sig ud i før corona, men som der har været bedre tid til det seneste år.

Det viser Haveselskabets undersøgelse

  • 83 procent har tilbragt mere tid i haverne.
  • 96 procent siger, at de er blevet i bedre humør af at gå i haven.
  • 52 procent har kastet sig ud i nye projekter i haven, som de ikke ville have kastet sig ud i før corona, men som der nu har været bedre tid til.
  • For 55 procent har corona-nedlukningen fået dem til at se nye muligheder i haven og givet dem nye ideer til, hvad haven kan bruges til.
  • 50 procent har brugt haven mere i vinterhalvåret, end de plejer.

Den observation kan Søren Damm, der er trælastdirektør ved Davidsen i Vejen,  nikke genkendende til.

- Vi kan stadig tydeligt se, at folk ikke kan komme nogen steder, og det er også det, vi hører fra kunderne. De vil hellere gå og renovere derhjemme og forkæle deres hjem lidt, når de nu ikke kan komme ud at rejse. "Nu skal det være", lyder det fra mange kunder, siger han.

Generelt har de i løbet af det seneste år med corona oplevet et øget salg. Særligt byggematerialerne er blevet revet af hylderne. Det afspejler sig da også i salget på deres varesortiment til have.

- Alt der hedder havemøbler, grill, dekoration til haven, trælast til terrassen, vedligehold, vinduer og døre, det er blevet revet væk, siger Søren Damm.

De startede med Bestil & Hent under nedlukningen sidste år, hvorfor deres kunder har kunnet hente materialer uanset, om butikken har været en del af nedlukningerne eller ej.

- Det bliver stadig brugt, så hos os fortsætter vi med at have det. Men folk er også glade for at kunne komme tilbage og se og føle varen, afslutter Søren Damm.



Vi kan stadig tydeligt se, at folk ikke kan komme nogen steder, og det er også det, vi hører fra kunderne. De vil hellere gå og renovere derhjemme og forkæle deres hjem lidt, når de nu ikke kan komme ud at rejse. "Nu skal det være", lyder det fra mange kunder.

Søren Fam, trælastdirektør, Davidsen i Vejen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Linda P kommer til Vejen

Ugeavisen Vejen

Lyt til podcasten 'Danmark fortæller': Demensramte Frank kan ikke længere være sin kones bedste ven: Nu har han sat hende fri 8:9

Annonce