Annonce
Ugeavisen Vejen

Ingen skal undvære julens magi i år

Det kan godt være, at det bliver en lidt anderledes julemåned i år - også for julemanden. Men han lover, at julens magi nok skal drysse over Vejens børn og barnlig sjæle. Foto: Dorthe Andresen
Selv den kære gamle julemand, der nu er blevet 659 år gammel, har måttet tænke ud af boksen. For hans store julehjerte kan ikke bære, hvis julens magi skal mangle i december.
Annonce

Vejen: Normalt er julemandens liste over gøremål i december fyldt med alle de gode ting, han skal nå at gøre, så alle børn og barnlige sjæle kan komme i den helt rigtige julestemning.

I år har der dog sneget sig et for julemanden helt uvant ord ind på listen - nemlig bekymring.

- Jeg har været meget bekymret for, om byen skulle aflyse julen. Det ville mit julehjerte ikke kunne klare. Jeg havde håbet på, at vi kunne få lov til at holde det traditionelle for børnenes skyld, men det lader sig ikke gøre med forsamlingsforbuddet.

Julemandens stemme lyder lidt trist, for når det nu er hans  fornemmeste opgave at sprede julens magi over det ganske land, så kan det godt være lidt svært, når ingenting er, som det plejer at være.


Det er dejligt, at jeg stadig får lov til at køre turen gennem byen - endda flere gange. Men det er selvfølgelig noget andet, når jeg ikke kan møde børnene i øjenhøjde og være tæt på dem. Men jeg skal passe på mig selv - og vi skal alle passe på hinanden.

Julemanden


Men der er også godt nyt. For julemanden lover, at det bliver jul, og at der bliver julestemning rundt omkring - også i år.

Det kommer bare til at foregå lidt mere utraditionelt, men de børn, der gerne vil se julemanden, får også muligheden i år. For julemanden har sammen med handelsstandsforeningen i Vejen fået arrangeret det sådan, at han bliver kørt gennem byen - ad en fast rute, som køres mere end en gang. Og så vil der skulle holdes behørig afstand, både mellem dem, der står på ruten og mellem børnene og julemanden.

Fra den 1. til den 24. december kan børnene hver dag høre julemanden fortælle Jullemusen (og ja, det er med to l'er) mere om, hvad det der jul egentlig er for en størrelse. Det foregår på julemandens hjemmeside www.denmagiskejulemand.dk. Foto: Dorthe Andresen

- Det er dejligt, at jeg stadig får lov til at køre turen gennem byen - endda flere gange. Men det er selvfølgelig noget andet, når jeg ikke kan møde børnene i øjenhøjde og være tæt på dem. Men jeg skal passe på mig selv - og vi skal alle passe på hinanden, lyder det fra julemanden, der igen i år er på visit hos sin allerbedste ven Morten Bartelsen i Vejen.

Og det er ved dette besøg, at avisen har fået lov til at tale med julemanden for at høre, hvordan han vil gøre sit til, at den magi og glæde, der plejer at være i december, også er der i år.

Annonce

Julemanden er blevet moderne

Magien bliver i år blandt andet drysset ud over land og by på en  helt ny måde.

For selvom julemanden med sine 659 år må siges at være en erfaren herre, så er sådan noget som internet, videoer på youtube og egen hjemmeside ikke det, han har brugt ret meget tid på gennem sit lange liv - altså indtil i år.

Julemanden har nemlig haft rigtig travlt med at forberede flere moderne tiltag for børnene på sin hjemmeside www.denmagiskejulemand.dk.

- Man er aldrig for gammel til at lære noget nyt, konstaterer julens mest populære skikkelse.

Et af de nye tiltag er en julekalender, hvor børnene hver dag fra den 1. til den 24. december kan klikke på det rigtige lågenummer og høre julemanden fortælle historien om Jullemusen (og ja - det er med to l'er), der skal lære lidt mere om, hvad julen er for noget.

Julemanden er naturligvis altid til falds for en stor skål risengrød. Og til en stor skål risengrød hører naturligvis også en pænt stor ske, så der kan skovles store mængder grød indenbords. For risengrød gør som bekendt julemanden glad. Foto: Dorthe Andresen

- Det er gratis at gå ind og se, og man kan kun se en dag ad gangen, fortæller julemanden, der også med hjælp fra nogle kyndige tekniknisser har fået hjælp til at optage flere små videoer fra sit hyggelige hjem.

Man kan blandt andet se, hvor julemanden sover, hvor han spiser, og hvor han modtager alle de breve, som børnene sender til ham.

På hjemmesiden er det også muligt at bestille og købe julehilsner fra julemanden, hvis der nu er en eller flere, som man i år ikke kan/skal fejre julen med. Så kan man på den måde alligevel være med til at sprede julestemning - på afstand.

Annonce

Postkasse til sutter og ønsker

I år bliver det heller ikke muligt personligt at aflevere sin ønskeseddel eller sin aflagte sut til julemanden. Og det går jo ikke, for uden børnenes sedler ved julemanden slet ikke, hvad lille Mathias eller lille Emma ønsker sig.

Den udfordring stod julemandens kone for at få løst. Hun foreslog nemlig, at man kunne stille en flot, rød postkasse op midt i Vejen. Og den idé var handelsstandsforeningen med på. Så kan børnene aflevere både sutter og ønskesedler i postkassen.

Selvom meget er anderledes i år, så har julemanden naturligvis holdt nøje øje med, hvilke børn, der har været artige, og hvilke, der har været uartige. Foto: Dorthe Andresen

- Den kommer til at stå ved den lille scene (på rådhuspladsen, red.), hvor der skabes lidt hygge, fortæller julemanden, der allerede glæder sig til at modtage alle børnenes breve og ønsker.

Det er også på scenen, at julemandens reservekane kommer til at stå. Den rigtige kane skal han nemlig selv bruge.

Men med den fine reservekane får forældre mulighed for at tage billeder af deres børn - og børnene kan måske tage en selfie. For hvor tit er det lige, at man får lov til at tage plads i en kane, der tilhører julemanden?

Annonce

Alle skal have en god jul

Det er ikke kun børn i Vejen (selvom byen står julemandens hjerte meget nær), der skal mærke, at det er jul.

Derfor bruger julemanden også meget tid på velgørende ting hos blandt andet Red Barnet, på sygehuse og krisecentre.

For ifølge julemanden fortjener alle børn en rigtig god jul - uanset hvilken situation, de måtte befinde sig i.

- Julen kan være med til at skabe fred, ro og kærlighed. Jeg glæder mig til at fejre jul. Og hvis det betyder, at det i år bliver på en anden måde, så må det være sådan, siger julemanden, der kan opleves på køreturen i Vejen lørdag den 5. december.

Her vil han drysse alt sit usynlige, magiske juleglæde-støv ud over små og store - med ønsket om, at de alle får en rigtig glædelig jul.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce