Annonce
Ugeavisen Vejen

Klumme fra biblioteket: November er blå, eller er den bare lang og mørk?

November er for mange en meget lang måned. En meget mørk måned. Sommeren er uigenkaldeligt forbi for i år. Der er mørke i mange timer af dagen. Det er også koldt og ofte regnvejr, så det ikke indbyder til udendørshygge.

Men er den så lang som Henrik Nordbrandt beskriver i sit digt, med de 16 måneder der er i året (de fem er november). Digtet er fra digtsamlingen ”Håndens skælven i november” (1986) og fortæller om forfatterens fornemmelse af en meget lang måned.

Eller er den så regnfuld som Pia Raug synger i sangen ”Regnvejrsdag i november”? (Tekst: Ebba Munk Pedersen, 1976).

Annonce

Ja, mørk og regnfuld har den været indtil nu, men så er det jo godt, husene er hule. Så kan vi let og uden dårlig samvittighed kravle indendørs og hygge med varme drikke, stearinlys og meget gerne en god bog.

For mig er det jo let at gribe en bog med hjem fra arbejde, for biblioteket fuld af både sjove, men også sørgelige historier.

Og det er det sidste, jeg af uransagelige årsager har kastet mig over i denne tid. Eller måske er det mere korrekt at kalde dem barske fortællinger om en virkelig tid. En tid med fattigdom, svigt og ensomhed. Men der er også håb, lys og glæde i romanerne, for på forunderlig vis kæmper mennesker sig gennem en barsk barndom og kommer ud som et helt menneske på den anden side.

En kollega og jeg faldt i snak om gode bøger en dag, mens vi sorterede bøger, som skulle sættes på plads. Kollegaen og jeg var enige om, at Delia Owens ”Hvor flodkrebsene synger” er en fantastisk bog.

Det er en grum, barsk og opløftende historie om Kya der vokser op i marken i 1950’ernes USA. På trods af en meget barsk barndom formår hun at skabe sig et liv i ensomhed. Men da egnens skørtejæger findes død, jagtes Kya for mord. Jeg var helt opslugt under læsningen af den bog, og det er en, jeg ofte vender tilbage til, hvis jeg skal anbefale en god bog.

Kollegaen anbefalede mig at læse Lisa Wingate ”Inden vi blev jeres”. En fortælling om fem børn der i 1930’ernes USA overlades til et børnehjem, da deres mor bliver syg. Og hvordan det går dem i livet, til vi i nutiden erfarer, at der er sket grusomme ting på børnehjemmet.

Det er en virkelig fortælling, fortalt i romanform. Men det er den ikke mindre spændende af. Jeg er igen suget ind i fortællingen. Den er sørgelig, men også en fortælling der sluger alle de minutter, jeg kan afse til læsning i disse dage.

Det får mig til at tænke på Christina Baker Klines ”Pigen uden navn”. Igen en virkelig fortælling fortalt i romanform. Om Molly på 17 år som skal hjælpe Vivian på 91 år med at rydde op i Vivians hus. De falder langsomt i snak om deres liv, og det er noget af en historie, Vivian kan fortælle. Om hvordan hun som forældreløst barn i 1930’ernes USA blev sat på et tog tværs gennem landet. Sammen med alle de andre forældreløse børn: På hver station stor der mennesker klar til at tage sig af et barn. Om det så blev en god eller en skidt oplevelse for barnet, var den chance, de blev udsat for. Og for resten var de jo bare forældreløse, så ingen bekymrede sig meget om barnets velbefindende.

Det er tre barske fortællinger om virkelige hændelser i den amerikanske historie. Men også tre fortællinger med håb til slut. For der er en bedre verden for enden af den barske fortælling. Og det er jo det, vi kan tage med os gennem november: der er lys og glæde for enden af de 30 dages mørke. Nemlig en hyggelig julemåned med lys, glæde og samvær med familie og venner.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

Beboere har fået nyt fælleshus

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

Flot donation fra Tryg Fonden til UngeVejen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Vejen Frem: Julemåneden om 25 år

Ugeavisen Vejen

Kom i julestemning på Studioscenen

Ugeavisen Vejen

Vild med dans i Vejen: Vejen Danseforening blev forgyldt ved DM i Køge

Ugeavisen Vejen

Skader efter brand lukker bagerbutik på 10. døgn: - Jeg står og tripper for at komme i gang igen

Ugeavisen Vejen

Mor til fem bager til hele landsbyen: Dropper nattesøvnen for at stå med fingrene i dejen

Ugeavisen Vejen

Klumme: Vild med mørket

Ugeavisen Vejen

Nyt fra biblioteket: Kalenderhistorier

Ugeavisen Vejen

Apotek tilbyder gratis høretest

Ugeavisen Vejen

Møder gav trist nyt: Byens Brød og Cafe åbner tidligst på tirsdag

Ugeavisen Vejen

- Hold jer fra hash, lightergas og euforiserende stoffer: 700 elever fik den barske virkelighed lige i hovedet

Ugeavisen Vejen

Bliv klogere på Vejen Kommunes kommende borgmester

Ugeavisen Vejen

Ny uddeler Hovborg: Flinke kommiser har flest købelystne kunder

Ugeavisen Vejen

Duo spiller julekoncert i Askov Kirke

Ugeavisen Vejen

Indefodboldstævne er tilbage for 32. gang

Ugeavisen Vejen

Julen er tilbage på Sønderskov

Ugeavisen Vejen

65 boliger skal moderniseres for 81 millioner kroner

Ugeavisen Vejen

Juleeventyr: Studio 73 er i julehumør

Ugeavisen Vejen

Bogmesser for enhver smag

Ugeavisen Vejen

Dagbog fra Egypten: Gymnasieelever fik en på opleveren

Ugeavisen Vejen

Generalforsamling på Knudepunktet

Ugeavisen Vejen

Klumme fra biblioteket: November er blå, eller er den bare lang og mørk?

Annonce