Annonce
Ugeavisen Vejen

Kvindekamp: Et par på snotten i det gamle Rom

Judith og hendes tjenestepige hugger hovedet af den assyriske hærfører Holofernes og redder dermed befolkningen i sin by for at blive slået ihjel. Ingen havde malet det velkendte tema så voldsomt og dramatisk. Artemisia var da ca. 20 år. Jørgen Steinicke beskriver malerens virke i sin nye bog. Foto: Museo di Capodimonte, Napoli
Jørgen Steinicke, Holsted, skriver i ny kunstbog om den kvindelige, italienske barokmaler Artemisia Gentileschi.

HOLSTED: Den italienske barokmaler Artemisia Gentileschi regnes i dag for en af de største kvindelige malere til dato. Hun blev født i Rom i 1593 – døde vistnok i 1654 i Napoli.

- Hun opnåede, hvad ingen andre kvinder gjorde før hende, nemlig at blive internationalt berømt, vel at mærke ikke med blomsterbilleder og portrætter, men med dramatiske figurbilleder, som ellers kun var noget mænd beskæftigede sig med, fortæller forfatter og historiker Jørgen Steinicke, Holsted.

Han er aktuel med en ny bog om maleren.

Annonce

- Allerede som teenager udviste hun et stort talent – og mod. Hun blev udsat for gentagne voldtægter som 17-18-årig, måtte igennem en lang opslidende retssag og blev derefter i al hast gift med en mand, hun ikke kendte. Fem børnefødsler måtte hun igennem - kun ét barn blev voksen - samtidig med at hun med en blanding af energi, indædt ambition, kvindelig charme og et godt udseende skabte sig en karriere i Firenze, Rom, Venedig og de sidste mere end 20 år i Napoli.

- Målet var at blive så god og lige så anerkendt som tidens allerstørste mandlige kunstnere. Det blev hun! Samtidig med at hun gik sine egne veje – kunstnerisk og privat. Blev skilt og indledte et forhold til en adelsmand.

Uretfærdighed

Steinicke fortæller, at malerens kunstneriske virke bærer gennem mere end fire årtier vidnesbyrd om, hvad hun var blevet udsat for som kvinde.

- Hun skildrer kvinder som gennem historien blev udsat for maskulin vold og undertrykkelse, eller som gennem voldsomme og blodige handlinger tog hævn og dermed tog kontrol over eget liv.

- Hun baserer sine arbejder på beretninger fra Det Gamle Testamente, antikke historier og myter, men det er også kommentarer til hendes egen samtids ganske omfattende debat om kvinders vilkår og den uretfærdighed de blev udsat for. 400 år før #MeToo! For nej, den debat er ikke ny. Derfor har Artemisia og hendes kunst også relevans for os i dag.

- Hendes værker, som længe var gemt af vejen eller tilskrevet mandlige kunstnere, bliver nu vist frem på store udstillinger – senest på National Gallery i London (2020-21) og næste år i Detroit.

Jørgen Steinickes bog er den første på dansk om den store kunstner, hvis fornavn på italiensk kan deles i tre ord: Arte mi sia – eller på dansk: Kunst er mig!

Den er udgivet på Forlaget Tirslund.

Jørgen Steinicke, Holsted, er lidt af en tusindkunstner - uddannet historiker og desuden en flittig kunstmaler, galleriejer og forfatter til en lang række bøger, bl.a. om gamle Holsted Kommune. Billedet med talrige illustrationer fra børnebøger bag ham hænger på Holsted Bibliotek. Nu er han på gaden med en ny kunstbog. Foto: Steen Rasmussen


Annonce
Ugeavisen Vejen

Aldi har kig på tidligere møbelbutik: Beliggenheden er perfekt

Annonce
Ugeavisen Vejen

Dyrevenner vil have kommunen til at hoste op: - Det er rimeligt, at Vejen Kommune betaler foderet for os

Annonce
Ugeavisen Vejen

Boligåret 2021 blev en super årgang

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Corona satte skub i Mariannes salg på nettet: - Det har sikret fremgangen i min julehandel

Ugeavisen Vejen

Julehandel overraskede: - I fremtiden er det ikke nok kun at holde den fysiske dør åben

Ugeavisen Vejen

Nyt stort uddannelsescenter kan stå klar om to år: Men det kræver salg af handelsskolens domicil

Ugeavisen Vejen

Kendt ansigt er tilbage i køkkenet: Nu overtager Linda delikatessen fra Inger

Ugeavisen Vejen

Nytårsforsæt eller ej

Ugeavisen Vejen

Kur uden ord - badet i lyd

Ugeavisen Vejen

Vejen Frem: Fællesskabsfølelsen er udeblevet

Annonce