Annonce
Ugeavisen Vejen

Læs & lær:Børnebøger gør dig klogere på livet

Ugens klumme handler om alt dét, vi kan lære af børnebøger. Om at blive forvandlet til et Tigerdyr og om at forvandle "Æsel-dage" til "Peter Plys-dage. Arkivtegning
Ugens klumme handler om citater fra populære børnebøger - foranlediget af en stafet-tale med Peter Plys-indhold og kåring af danskernes yndlingscitat.
Annonce

VEJEN: Ved årets Stafet for Livet i Vejen leverede kræftpatient Birgitte Slot en tale om "Æsel-dage" og "Peter Plys-dage".

Budskabet var, at rammes man af modgang og føler, man går rundt med et skybrud over sit hoved, gælder det om at holde ud, for efter regn kommer sol, og så kan man som en glad Peter Plys sætte sig ned og tænke positivt over livet.

Talen fik mig til at tænke på, at der er meget, vi kan lære af børnebøger.

Personligt sætter jeg pris på Pippi Langstrømpes udsagn: "Det har jeg aldrig prøvet før, så det klarer jeg helt sikkert".

Det citat fylder mig med livsmod, og jeg har - da mine børn var små - altid elsket at læse højt om pigen med de røde fletninger, som inviterer sin hest på te og sover omvendt i sengen.

For nylig kom min datter hjem fra efterskole og erklærede, at hun skulle finde nogle yndlingsbøger fra barndommen, da man på skolen lige nu er fordybet i emnet "Barndomsfortællinger". Hun drog afsted med en bog om en kattekilling, der tror, den er en farlig tiger, og med bøger om en kær lille harekilling, der dyster med sin mor om, hvem af dem der kan og ved mest. Da harekillingen falder i søvn med meldingen: "Mor, jeg elsker dig helt op til månen", kvitterer haremor med at hviske: "Jeg elsker dig helt op til månen - og tilbage igen".

Se, det er en kærlighedserklæring, der vil noget, og jeg har brugt den sætning meget i samværet med mine børn.

Jeg læste med interesse i Jyllands-Posten for nylig, at 28.623 danskere har afgjort, hvilket bog-citat der er det bedste.

Et citat fra Astrids Lindgrens bog om Brødrene Løvehjerte vandt. Citatet lyder:

"Nogle gange må man gøre ting, også selv om det er farligt. Ellers er man ikke et menneske men bare en lille lort!"

Tænker man nutidens kræftbehandling ind i dette udsagn, giver citatet absolut mening: Livet skal åbenbart være farligt, før man opdager, at man skal leve det.

Ugens klumme ender dér, hvor den begyndte, i Peter Plys-universet.

Vi har efterår, og naturen er fyldt med gode galop-marker lige nu. Når jeg springer min hest an i galop på sådan en mark, er jeg de første 100-200 meter bange for, at turen ender galt, men så forvandles Grisling i sadlen til et modigt Tigerdyr. Sjovt nok med det resultat, at alle "Æsel-dage" i sjælens erindrings-bibliotek slettes én efter én.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Velkommen til benzinfolket

Ugeavisen Vejen

Opråb fra Broen i Vejen

Annonce