Annonce
Ugeavisen Vejen

Lokale Profil Optik-butikker stiller skarpt på borgernes øjensundhed

Profil Optil i Vejen skærmer indsatsen mod øjenproblemer som følge af de mange timer, som borgerne bruger foran skærmen. Foto: Jannik Kaas.
Profil Optiks butikker i Vejen stiller skarpt på borgernes øjensundhed og opfordrer borgerne til at tage øjensundheden alvorlig.

Vejen: Profil Optik på henholdsvis Søndergade 4 og Torvegade 1 skærper nu indsatsen, hvor de sammen med resten af optikerkæden lancerer en omfattende øjensundhedsrapport og inviterer byens borgere til at komme forbi til en snak om skærmvaner og gode råd til forebyggelse af øjensundhed.

Rapporten indeholder en stor undersøgelse lavet af analyseinstituttet You Gov for Profil Optik, som viser et opsigtsvækkende højtskærmforbrug blandt danske børn og unge.


Annonce

Vi ved i dag, at nærarbejdet foran digitale skærme og enheder medfører øget risiko for nærsynethed og øjenkomplikationer. Derfor er det stærkt bekymrende, at skærmforbruget blandt børn og unge er så højt, da deres øjne endnu ikke er færdigudviklet og derfor er mere udsatte end voksnes.

Gitte Sørensen


Ifølge rapporten bruger de 14-17-årige i gennemsnit 35 timer om ugen foran skærmen, mens skærmforbruget for de otte til 13-årige er på 27 timer og 12 timer for de nul til syvårige.

Stærkt bekymrende tal

Under coronapandemien er skærmforbruget i gennemsnit steget med yderligere tre timer om dagen.

- Vi ved i dag, at nærarbejdet foran digitale skærme og enheder medfører øget risiko for nærsynethed og øjenkomplikationer. Derfor er det stærkt bekymrende, at skærmforbruget blandt børn og unge er så højt, da deres øjne endnu ikke er færdigudviklet og derfor er mere udsatte end voksnes. Når vi så samtidig kan se, at skærmforbruget er steget markant under corona, er der endnu større grund til bekymring, siger Profil Optiks chefoptiker, Gitte Sørensen.

Annonce

Større risiko for øjenproblemer

Udover risikoen for nærsynethed medfører det høje skærmforbrug også øget eksponering af blåt lys, som digitale skærme udsender. Aktuel forskning og undersøgelser viser, at det skadelige blå lys fra skærme øger risikoen for øjentræthed, hovedpine, sløret syn og kan give varige skader på nethinden.

- Vi oplever i stigende grad, at rigtig mange unge kommer ind og klager over hovedpine og øjentræthed. Især under corona har vi taget imod langt flere unge med symptomer på øjenproblemer, og det synes vi er alarmerende. Vi råder naturligvis de unge til at være mere opmærksomme på, hvor meget tid de bruger foran skærmen, for vi vil jo langt hellere forebygge end behandle, pointerer Gitte Sørensen.

Optikerens råd

Hos Profil Optik på Søndergade og Torvegade anbefaler man alle til at følge optikerkædens råd, som blandt andet er:

  • Hold pauser med 20-20-20 reglen. Se på en genstand 20 meter væk i 20 sekunder hvert 20. minut.
  • Brug skærmbriller med et blålysfilter, som fjerner dele af det skadelige blå lys fra skærmen.
  • Vær mere udenfor i dagslys, hvor øjnene stimuleres.
  • Træn øjnene med afstandstræning da øjet har godt af at skifte afstand ofte og meget.
  • Styrk øjenmuskulaturen ved for eksempel at jonglere, hvor øjnene bevæger sig hurtigt og dybdesynet trænes.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Indbrud i Rødding

Ugeavisen Vejen

Corona satte en midlertidig stopper for nye venskaber hos Børns Voksenvenner: Flere børn i Vejen Kommune savner en ekstra rollemodel

Annonce