Annonce
Ugeavisen Vejen

Mænd i Vejen Kommune pendler længere end deres samlevere

Mænd i parforhold pendler længere til arbejde end deres samlever. Det viser en analyse fra Momentum. Arkivfoto: Kim Haugaard
Mænd i parforhold i Vejen Kommune pendler i gennemsnit 31 km til arbejde - kvinder i parforhold pendler i gennemsnit 25 km.
Annonce

Vejen: Vejen er en pendlerkommune. Ifølge KL's nyhedsbrev Momentum pendler mænd i parforhold herfra i gennemsnit 31 km til arbejde, mens kvinder i parforhold når op på en pendlerdistance på 25 km.

På landsplan er der stor forskel i tallene mellem kønnene.

På Fanø er forskellen mellem kønnene 23 km (43 km for mænd og 20 km for kvinder). I den anden ende er forskellen i Vallensbæk blot tre km mellem kønnene.

I gennemsnit pendler mænd otte kilometer længere til arbejde end kvinder i hele landet.

Annonce

Kønnet organisering

- Det afspejler en organisering af hverdagslivet, som stadig er meget kønnet. Det er i høj grad stadig kvinderne, der transporterer og henter børn, og derfor er mere tilbøjelige til at sørge for, at de ikke bruger for meget tid på pendling, siger Malene Freudendal-Pedersen, professor i byplanlægning på Aalborg Universitet og forsker i pendling, til Momentum.

Det er især faglærte mænd, der pendler langt. Ifølge kønsforsker og lektor emerita Karen Sjørup fra RUC afspejler forskellene en fortsat opdeling af kønnene på arbejdsmarkedet.

- Det handler om den kønsarbejdsdeling, vi har i Danmark, hvor kvinder hyppigere har job i den sociale sektor og uddannelsessektoren, som er lettere at få tæt på, hvor man bor. Mænd, der er håndværkere eller sælgere, kører oftere langt efter deres arbejde. Så der er nogle indbyggede forskelle i arbejdsmarkedet, som slår igennem her, siger Karen Sjørup til Momentum.

Annonce

Cowboy på asfalten

Forbindelsen mellem mænd og biler kan også have betydning for, at det er dem, der pendler længst.

- Det har tidligere vist, at når der kun er en bil i husstanden, så er det i overvejende grad manden, der bruger den til at pendle, mens kvinden bruger cyklen eller kollektiv transport og samtidig henter børn og laver primære indkøb, siger Karen Sjørup til Momentum.

Ifølge forskeren er det en måde, hvor manden som en anden cowboy kan bekræfte sin maskulinitet på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce