Annonce
Ugeavisen Vejen

Min hobby: De hækler blæksprutter til demente, for måske bliver de selv ramt en dag

Hver mandag formiddag mødes Inga Thousgaard sammen med tre andre kvinder på aktivitetscentret Knudepunktet i Vejen. Her hækler de blæksprutter til demensramte. Foto: Marie Prangsgaard Helms
Flere af kvinderne har selv haft sygdommen tæt inde på livet. Nu forener de glæden ved at hækle med et velgørende formål - og så er det samtidig hyggeligt.
Annonce

Vejen: De sidder med god afstand og snakker, mens hæklenålene i al hast farer op og ned i det farverige garn. Anni, Conny og Inga - og normalvis en Inga mere.

I snart et år er de mødtes omkring det kreative håndarbejde, og på den måde er deres fælles hobby blevet til så meget mere. For det handler nemlig ikke bare om at lave noget, de alle synes, der er sjovt. Det er også fællesskab, fingergymnastik og nok allervigtigst til et godt formål.

Til sammen har de nu hæklet 200 blæksprutter til demensramte i Vejen Kommune.

- Vi kan godt lide at gøre noget godt for andre. Og så er det en dejlig ting at sidde med, og det er rigtig godt for gigtfingre, siger 65-årige Inga Thousgaard fra Vejen.

- Vi ved jo heller ikke, om det rammer os en dag. Det gør det måske. Så det betyder noget for os at lave det her, tilføjer 80-årige Anni Kristiansen fra Askov.

Annonce

Rammer mange

For netop Inga Thousgaard og Anni Kristiansen er det helt specielt at kunne gøre en forskel for demensramte. De har nemlig selv haft sygdommen tæt inde på livet.

Nogle blæksprutter har en sløjfe i håret, mens andre har en høj hat eller kasket hæklet på. Den orange blæksprutte med mundbind vidner om, at mange af blæksprutterne er blevet til under coronapandemien. Foto: Marie Prangsgaard Helms

I foråret døde Anni Kristiansens søster af demenssygdommen alzheimers. Og selvom det endnu er svært at tale om, så er der noget forløsende at finde i dét at hækle blæksprutter, der kommer andre til gavn, synes hun.

- Det er derfor, det har en virkelig stor betydning for mig, siger Anni Kristiansen.

Begge Inga Thousgaards forældre fik demens. Særligt for hendes mor var det slemt.

- Hun var en af dem, der blev urolig. Hun skulle ligesom altid pille ved sit tøj. Jeg er sikker på, at en blæksprutte ville have hjulpet min mor til at finde ro, siger hun.

Annonce

En stor til bondemanden

Med de lange, snoede og bløde fangearme stimulerer og beroliger blæksprutterne nemlig sanserne hos demensramte. Samtidig sørger de fire hækleglade kvinder for, at blæksprutterne  er farverige og med forskellige detaljer. På den måde kan de hæklede dyr nemlig også være oplagte til at starte en samtale.


Hun var en af dem, der blev urolig. Hun skulle ligesom altid pille ved sit tøj. Jeg er sikker på, at en blæksprutte ville have hjulpet min mor til at finde ro.

Inga Thousgaard


- De får for eksempel forskellige hatte og munde. Så kan man nemt snakke om, hvordan den ene ser ud i forhold til den anden. Vi laver dem også, så der måske kan være noget genkendeligt i dem, siger Inga Thousgaard, mens Anni Kristensen tilføjer:

- En gammel bondemand skal jo ikke sidde med en lille, yndig en. Han kan få en af de store med hat på.

Annonce

Sundt for alle

Ifølge kvinderne kan alle lære at hækle, hvis blot man har lysten til det. Og det behøver ikke at være blæksprutter. Mange hækler bamser og udsmykning til børneværelset, mens der også findes en lang række muligheder for at hækle til velgørende formål.

Anni Kristiansen mistede sin søster i foråret. Hun døde af alzheimers. Derfor har det en særligt stor betydning for Anni Kristiansen, når hun hækler blæksprutter til demente. Foto: Marie Prangsgaard Helms

Blandt andet kan man hækle huer til kræftpatienter i kemobehandling, såkaldte trøstemus til børn indlagt på en børneafdeling eller blæksprutter til for tidligt fødte.

At gøre det i fællesskab er dog langt det sjoveste, lyder det.

- Det er lige så meget det sociale. Det er vigtigt at komme ud, så det er jo også sundt for os, siger Inga Thousgaard, og de andre nikker, mens der bliver talt masker.

Vil du lære at hækle?

  • Har man lyst til at prøve kræfter med hækling, anbefaler kvinderne, at man starter på YouTube. Her findes der mange videoer, hvor det bliver vist, præcis hvordan man gør. Det er både videoer til nybegynderen og den mere øvede.
  • At hækle kan være blidere for dine hænder end at strikke. Oplever du at få krampe i fingrene ved at strikke, så kan det være, at hækling er noget for dig.
  • Vil du hækle blæksprutter til demensramte, er det vigtigt, at de bliver robuste. Derfor anbefales det at hækle fangearmene i dobbeltgarn. De må meget gerne hækles i pangfarver, og så skal det være i 100 % bomuld. Kroppen fyldes med pudefyld, der skal kunne tåle 60 graders vask.
  • Når du først har lært at hækle, kan det gå stærkt. En blæksprutte kan for øvede hækles på et par timer - afhængig af garn, pynt og så humøret, forklarer kvinderne.
  • Har du lyst til at hækle sammen med Anni, Conny, Inga og Inga, er du meget velkommen. Du kan kontakte frivilligkoordinator i Vejen Kommune, Conny Grøn, på mail: cogr@vejen.dk - så fortæller hun nærmere.
De fire hækleglade kvinder. Fra venstre er det 72-årige Inga Thomsen, 65-årige Inga Thousgaard, 80-årige Anni Kristiansen og 66-årige Conny Bøgh. Foto: Vejen Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Dagens kalendertal

Ugeavisen Vejen

Dagens kalendertal

Ugeavisen Vejen

Dagens kalendertal

Ugeavisen Vejen

HJ-Tools fylder 10 år

Annonce