Annonce
Ugeavisen Vejen

Min hobby: Historienørden Jesper maler kampvogne og genopfører anden verdenskrig i sin stue

42-årige Jesper Johansen (bagerst) med sin kammerat, 41-årige Kim Jensen, der også er glad for Flames of War. De mødtes gennem fælles bekendte med interesse for figurkrigsspil. Foto: Jacob Schultz
Han elsker historie, og så slapper han allermest af, når han kan sidde og male de små detaljer. Det er også derfor, 42-årige Jesper Johansen fra Vejen er helt vild med sin hobby, figurkrigsspillet Flames of War.

Vejen: Det er amerikanere mod tyskere. Missiler og bomber, mørkegrønne jagerfly mod tyske Tigerkampvogne og soldater, der falder på stribe.

Vi er i en europæisk by i 1942 - midt i 42-årige Jesper Johansens stue i Vejen. I 25 år har han spillet figurkrigsspil, mens det de seneste 10 år udelukkende har handlet om anden verdenskrig i spillet Flames of War.

Jesper Johansen samler selv figurerne og maler den mindste detalje, så det stemmer overens med det, der engang var virkelighed. På spillepladen opsættes terrænet, og ofte er det sønderbombede byer, der danner rammen for et slag. Kampen om Europa bliver for en kort stund genopført, mens Jesper Johansen og vennerne nørder historien og nyder selskabet.

Annonce

- Jeg er meget historisk interesseret, så jeg elsker virkelig at nørde i det. Jeg er nok en historienørd. Men det er også en hobby, hvor jeg kan slappe af. Det er totalt afstressende at sidde med, siger Jesper Johansen, der er uddannet ingeniør og til daglig arbejder som produktudvikler.

Næsten realistisk

En enkelt kampvogn koster mellem 50 og 80 kroner, og dem skal der mange til af. Desuden skal der bruges masser af soldater og fly, ligesom der skal være alt fra veje og bygninger til sten og træer på spillepladen.

- Vi gør det jo så realistisk som muligt. Man kan sige, at vi jo også skal købe nyt materiel, ligesom det blev opgraderet dengang. Man spiller ikke med en kampvogn fra 1945 i et spil om 1942, siger Jesper Johansen.

Jesper Johansen (tv.) startede med at spille figurkrigsspil i 1990, da flere i hans daværende skoleklasse præsenterede det for ham. Dengang var det mest fantasy-spil med orker og elvere. De seneste 10 år har det handlet om det historiske krigsspil Flames of War. Foto: Jacob Schultz

I figurkrigsspillet Flames of War kan man spille forskellige spil, der hver især tager udgangspunkt i et stort slag fra anden verdenskrig. Til spillene hører bøger, der forklarer reglerne, og med terningekast afgøres det for eksempel, hvor dødelig en bombe er.

- Det er lavet sådan, at det minder så meget om virkeligheden som muligt. Lige fra hvor gode kampvognene er, til hvordan mindsettet er hos soldaterne. De russiske soldater havde for eksempel enormt dårlige våben, til gengæld havde de kæmpe kampgejst. Så i spillet er de dårligere til at forsvare sig rent materielt, men der skal alligevel mere til, før de giver op. Det er skrevet ind i spilsystemerne, siger Jesper Johansen.

Annonce

Spil i sommerhus

Mens Jesper Johansens kone og to børn ofte vælger sofaen, når der skal slappes af, finder han selv roen på arbejdsværelset med luppen i den ene hånd og en pensel i den anden.

Her er hylder fyldt med figurer, maling og pensler.

Jesper Johansen køber bygningerne, som de ser ud her. Alle soldater, fly og kampvogne skal han dog selv samle, grunde og male. Her er for eksempel tyske Tigerkampvogne. Foto: Jacob Schultz

- Jeg ser næsten aldrig fjernsyn. I stedet sidder jeg her. Det tager tid at lave det her. Hver figur skal samles, limes, grundes og males, siger Jesper Johansen og vurderer, at han i gennemsnit bruger en time om dagen på sin hobby, så der er også er god tid til familien.

- Det er sådan her, jeg slapper af. Og så er det helt klart det sociale og hyggelige ved spillet, jeg også godt kan lide. Vi er for eksempel nogle kammerater, der tager på sommerhustur for at spille sammen. Det er sådan en herretur, hvor vi også spiller brætspil, og så får vi selvfølgelig også et par øl, siger han.

Annonce

Som atleter

Mange års ihærdighed og interesse har nu ført til, at Jesper Johansen for nylig blev en del af det, der svarer til landsholdet i figurkrigsspillet Flames of War.


Jeg er nok en historienørd. Men det er også en hobby, hvor jeg kan slappe af. Det er totalt afstressende at sidde med.

Jesper Johansen


Hvert år i august møder de bedste danske spillere hold fra op til 30 andre lande. Sidst endte Danmark på en 9. plads.

- Nogle lande går meget op i at vinde. Det er det vigtigste for dem. Vi går nok ligeså meget op i det historiske, men det er selvfølgelig også for at vinde. Vi har også træningslejre, og vi skal på sin vis være i topform som atleter, siger Jesper Johansen.

Et spil tager normalt tre-fire timer. Det er lavet, så det minder så meget som muligt om de slag, der foregik under anden verdenskrig. Hvem der vinder, er dog ikke hængt op på historien. Foto: Jacob Schultz

I løbet af året arrangeres der flere danske turneringer, hvor alle kan være med. Næste gang gælder det et opfundet slag, der bliver kaldt Slaget om Danmark.

- Det er fedt med turneringerne. Forberedelsen og ambitionerne. Det er lidt ligesom med atleter, forestiller jeg mig. Vi vil jo alligevel gerne vinde det hele, siger han.

Har du lyst til at spille figurkrigsspil?

  • Kunne figurkrigsspillet Flames of War være noget for dig, foreslår Jesper Johansen, at du først finder nogle erfarne spillere, der kan give dig et introduktionsspil.
  • Kender du ikke nogen, kan du spørge på Facebook-siden "Flames of War in Denmark". Ifølge Jesper Johansen er man meget interesseret i at få flere spillere med.
  • Der findes også foreninger for spil i flere større byer. Her bliver der flere steder foruden brætspil også spillet figurkrigsspil. For eksempel er der Lords Assembly i Esbjerg.
  • Vil du for alvor i gang med figurkrigsspil, skal du starte med at vælge, hvilken nationalitet du vil spille. Derefter skal figurerne indkøbes og males. Man kan dog også godt købe dem brugt, hvis man hellere vil det.
Kampvogne er sat til tørre, efter de er blevet grundet i en malekasse. Snart skal de males. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

70 år

Annonce