Annonce
Ugeavisen Vejen

Min hobby: Susanne nyder at provokere med aggressivt og frækt broderi

63-årige Susanne Petersen på kontoret, hvor hun sidder, når hun broderer. Det er nemlig vigtigt med en god stol og godt lys, når de fine sting skal sættes. Foto: Jacob Schultz
Da Danmark lukkede ned i marts, begyndte Susanne Petersen at brodere. Det normalt så yndige broderi blev dog skiftet ud med provokerende tekster og billeder tilsat en god portion af hendes tørre og til tider lumre humor.
Annonce

Rødding: Lyseblå blomster og røde hjerter er nydeligt broderet til en ramme, der på fineste vis omkranser teksten i midten af det rosafarvede stof.

"Elsk din mand og agt ham. Er han slem, så slagt ham" står der.

63-årige Susanne Petersen fra Rødding er kvinden bag broderiet. Hun laver det, man kalder aggressivt broderi, hvor man med nål og tråd broderer provokerende tekster og billeder, der i en kombination med det klassiske, yndige broderi kan overraske, more eller forarge - alt efter øjet der ser.

- Jeg har aldrig været til det yndige. Det må gerne være sjovt og provokerende. Men det er ikke, fordi jeg som person er specielt provokerende. Jeg har bare en lidt tør humor, siger Susanne Petersen og tilføjer, at det nok også må tilskrives hendes humor, at flere af broderierne har en lummer tone.

"Elsk din mand og --- hans nødder, så vil han bære dig på hænder og fødder" står der eksempelvis på et af broderierne i den mere frække kategori.

Annonce

Svigermors tråd

På den vis er det både afslappende og underholdende, når Susanne Petersen broderer, og hun nyder, at det måske kan provokere lidt. Hendes mand er typisk med til at vurdere, om noget går over grænsen.

- De må godt være lidt frække. Men min mand kan godt komme og sige, at nu er det altså for frækt, og så kan det da godt ske, at jeg lige ændrer lidt i det, siger hun.

Et "aggressivt broderi" lavet af Susanne Petersen. Du kan se flere af broderierne på hendes Instagram-profil 'soenderjyderhardetsjovt'. Foto: Jacob Schultz

Susanne Petersen lærte at brodere, da hun gik i skole. Men det var først, da Danmark lukkede ned i marts, hun valgte at kaste sig ud i det igen.

Kort forinden havde hun fundet bunkevis af broderistof og broderitråd i sin svigermors hus.

- Vi ryddede op i hendes hus, fordi hun skulle på plejehjem. Jeg måtte gerne få tingene, men jeg tvivler nu på, at hun ville bryde sig om at se de her, siger Susanne Petersen med et smil på læben og en hånd på den bunke af broderier, hun har syet de seneste godt otte måneder.

Annonce

Blev klogere

- Da landet så lukkede, blev alle ting jo aflyst, og jeg skulle arbejde hjemmefra. Jeg kunne ikke holde til at strikke hele tiden, så derfor begyndte jeg at brodere, siger Susanne Petersen, der i 35 år har arbejdet som bibliotekar ved Rødding Bibliotek.

Susanne Petersen bor i sit barndomshjem i Rødding. Efter ti år i andre byer vendte hun retur til byen og huset, da hun og hendes mand dengang skulle være forældre. De har i dag to døtre og to børnebørn. Foto: Jacob Schultz

Idéerne til teksterne får hun fra aviser, tv-udsendelser, venner og kolleger. Og så finder hun stor inspiration i den norske Facebook-gruppe 'For et mer aggressivt korsstingsbroderi', hvor mange andre som Susanne Petersen deler glæden ved den anderledes hobby.

- Jeg nyder det virkelig. Det er nok mest processen ved det. At få idéen, planlægge det, og så selvfølgelig at sidde og sy. Og så kan jeg høre podcast, imens jeg broderer. På den måde føler jeg også, at jeg bliver helt vildt klog af det. Og så er det bare meget afslappende, siger hun.

Annonce

Broderi på museum

Fordi det netop er processen, der først og fremmest tiltaler Susanne Petersen, forærer hun gerne sine broderier væk til familie og venner.


Jeg har aldrig været til det yndige. Det må gerne være sjovt og provokerende. Men det er ikke, fordi jeg som person er specielt provokerende. Jeg har bare en lidt tør humor.

Susanne Petersen


- Når de først er færdige, er jeg lidt mere ligeglad med dem. Men jeg overvejer da, om jeg måske skal sælge dem på markedet i Rødding til sommer, siger hun.

Først skal hun dog lige have mange af dem retur fra Greve. En stor del af broderier, Susanne Petersen syede i foråret, handlede nemlig om coronavirus. De skal nu udstilles på Greve Museum, der fremviser forskellige kreative kunstværker fra karantænetiden.

Dette broderi er et Susanne Petersens egne favoritter. Foto: Jacob Schultz

Vil du også lave aggressivt broderi?

  • Inspiration til at lave aggressivt broderi kan du især finde på de sociale medier. Søg på 'aggressivt broderi', 'guerilla broderi' og 'protestbroderi' på for eksempel Pinterest og Instagram. Der findes også bøger om emnet.
  • På Facebook kan du melde dig ind i gruppen 'For et mer aggressivt korsstingsbroderi', hvor du både kan få hjælp og inspiration.
  • Skal du lære selve broderi-håndværket kan du finde videoer på YouTube, der viser dig, hvordan du bedst kommer i gang.
  • Susanne Petersen foreslår, at du ser efter broderistof- og garn i genbrugsbutikker. Her er en del at spare, og samtidig kan du finde ældre, yndige broderier, du kan lave ændringer på og gøre til dit eget.
  • Du kan se mere af Susanne Petersens broderi på hendes Instagramprofil 'soenderjyderhardetsjovt'.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce