Annonce
Ugeavisen Vejen

Det kan være svært at sortere affald: Nej, du må ikke bare flytte skillevæggen, hvis du ikke har så meget madaffald

Sammen med den lille køkkenspand blev der udleveret en vejledning, der viser, hvad der kan komme i rummet til madaffald, og hvad der kan komme i rummet til restaffald. Arkivfoto: Dorthe Andresen
Hovedparten af husstandene i Vejen Kommune har fået udskiftet deres beholder til dagrenovation til en ny, hvori der både skal sorteres rest- og madaffald.

Affald: I begyndelsen af denne måned gik det store logistiske arbejde i gang med at få fragtet nye beholdere til mad- og restaffald ud til kommunens husstande. Og at det er et stort arbejde at få alt til at gå op i en højere enhed, er der næppe mange borgere, der tænker ret meget over.

- De ser ikke alt det, der ligger inde bag i maskinrummet med blandt andet at ajourføre og rette affaldsdata, så vi har det helt korrekte grundlag, når der skal køres spande ud, fortæller Birgith M. Hansen, der er leder af Byg & Bolig i Teknik & Miljø i Vejen Kommune.

Og helt overordnet har borgerne taget rigtig godt imod både de nye beholdere - og de nye vaner, men alt kræver en tilvænning - og borgerne opfordres til at se tiden an.

Annonce

- De fleste husstande har fået 240 liters beholdere. Som hovedregel skal de tage de beholdere, de har fået. Vi vil gerne have, at folk lige giver det en chance på tre måneder for at se, om størrelsen af beholderen passer, inden de ændrer størrelse, siger Birgith M. Hansen.

Hun fortæller, at forvaltningen - i forbindelse med udskiftningen af beholderen, hvor madaffald nu skal skilles fra restaffald - har oplevet, at det har givet anledning til spørgsmål - blandt andet fra borgere, som enten giver madaffald til husdyr eller smider det på komposten, og derfor mener at de ikke har brug for så meget plads til madaffald i beholderen. Restaffaldet og madaffaldet bliver nemlig adskilt med en skillevæg i beholderen.

Lad være med at flytte skillevæg

- Men det er en kollektiv ordning, så alle beholdere er inddelt på samme måde. Så man kan ikke bare flytte skillevæggen, siger Birgith M. Hansen.

For gør man det, så giver det store problemer, når beholderen skal tømmes, fordi en flyttet skillevæg kan betyde, at dele af madaffaldet ender hos restaffald i renovationsbilen. Den er nemlig indrettet sådan, at hvis skillevæggen sidder, hvor den skal, så ryger restaffald i et rum i bilen og madaffaldet i et andet.


Det er en kollektiv ordning, så alle beholdere er inddelt på samme måde. Så man kan ikke bare flytte skillevæggen.

Birgith M. Hansen, leder, Byg & Bolig, Teknik & Miljø, Vejen Kommune


Restaffald og madaffald ender nemlig i sidste ende ikke det samme sted. Madaffaldet køres til virksomheden Ragn Sells, der sorterer og bearbejder madaffaldet til en masse, som senere lander hos biogasanlægget Nature Energy i Holsted, hvor det blandt andet kan ende som brændstof til køretøjer. Og blandt andet renovationsbilerne fra Meldgaard, som er kommunens nye samarbejdspartner, kører faktisk på biogas.

Restaffaldet, som der gerne skulle blive en hel del mindre af, når madaffaldet bliver sorteret fra, ender på forbrændingen.

Annonce

Ændrede tømningsdage

Generelt forsøger Teknik & Miljø i Vejen Kommune at holde et højt informationsniveau, blandt andet med information via breve i e-Boks, på kommunens hjemmeside og Facebookside samt i avisen.

- Vi opfordrer folk til at holde øje med e-Boks de kommende dage, siger Birgith M. Hansen.

Her vil mange nemlig få besked om ændrede tømmedage.

Det sker for at optimere ruterne, og derfor kan nogle borgere opleve, at deres tømmedag rykkes med et par dage eller uger. De borgere, der får rykket tømningsdagen med mere end tre dage, vil opleve at få en såkaldt mellemtømning.

Både med piktogrammer og tegninger på affaldsbeholderne og i folderen, der fulgte med den nye køkkenspand, bliver det vist, hvad der er madaffald, og hvad der er restaffald. Foto: Dorthe Andresen

Men at der skal læres mange nye sorteringsvaner, er man også godt klar over på kommunen.

Derfor er der også en indkøringsfase på tre måneder, så alle får mulighed for at vænne sig til, hvad der skal hvorhen. Og kommer man til at smide noget forkert i en beholder, så bliver beholderen tømt, men renovationsmedarbejderne lægger også en seddel, der forklarer, at man har sorteret forkert.

- Det er nye vaner og nye måder at sortere på. Derfor er der i de første tre måneder en indkøringsperiode, siger Birgith M. Hansen.

Hun henviser til, at der med den lille køkkenspand fulgte en sorteringsvejledning og anbefaler, at man i den første tid har vejledningen liggende fremme, så man hurtigt kan finde svar, hvis der er noget, man er i tvivl om.


Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

Beboere har fået nyt fælleshus

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

Flot donation fra Tryg Fonden til UngeVejen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Vejen Frem: Julemåneden om 25 år

Ugeavisen Vejen

Kom i julestemning på Studioscenen

Ugeavisen Vejen

Vild med dans i Vejen: Vejen Danseforening blev forgyldt ved DM i Køge

Ugeavisen Vejen

Skader efter brand lukker bagerbutik på 10. døgn: - Jeg står og tripper for at komme i gang igen

Ugeavisen Vejen

Mor til fem bager til hele landsbyen: Dropper nattesøvnen for at stå med fingrene i dejen

Ugeavisen Vejen

Klumme: Vild med mørket

Ugeavisen Vejen

Nyt fra biblioteket: Kalenderhistorier

Ugeavisen Vejen

Apotek tilbyder gratis høretest

Ugeavisen Vejen

Møder gav trist nyt: Byens Brød og Cafe åbner tidligst på tirsdag

Ugeavisen Vejen

- Hold jer fra hash, lightergas og euforiserende stoffer: 700 elever fik den barske virkelighed lige i hovedet

Ugeavisen Vejen

Bliv klogere på Vejen Kommunes kommende borgmester

Ugeavisen Vejen

Ny uddeler Hovborg: Flinke kommiser har flest købelystne kunder

Ugeavisen Vejen

Duo spiller julekoncert i Askov Kirke

Ugeavisen Vejen

Indefodboldstævne er tilbage for 32. gang

Ugeavisen Vejen

Julen er tilbage på Sønderskov

Ugeavisen Vejen

65 boliger skal moderniseres for 81 millioner kroner

Ugeavisen Vejen

Juleeventyr: Studio 73 er i julehumør

Ugeavisen Vejen

Bogmesser for enhver smag

Ugeavisen Vejen

Dagbog fra Egypten: Gymnasieelever fik en på opleveren

Ugeavisen Vejen

Generalforsamling på Knudepunktet

Ugeavisen Vejen

Klumme fra biblioteket: November er blå, eller er den bare lang og mørk?

Annonce