Annonce
Ugeavisen Vejen

Parliv: Parforholdet skal passes og plejes…

Terapeut Lone Hauervig skriver om parliv i Ugeavisen Vejen. Foto: Jacob Schultz

I mit arbejde som individuel- og parterapeut har jeg igennem tiden hørt rigtig mange historier i forhold til dét, at leve i et parforhold eller i en sammenbragt familie.

Når et par kommer her i min klinik, eller når samtalen foregår online, handler det oftest om, at de er kørt fast i hverdagen og har svært ved at håndtere dét at komme videre.

Det gælder både de praktiske ting og det følelsesmæssige imellem dem. De sidder fast i en problematik, som de har svært ved selv at løse, og det har udløst afstand imellem parterne.

Annonce

Hvordan de egentlig trives i parforholdet eller i den sammenbragte familie, tør de ikke snakke om, fordi de er bange for, at det udvikler sig til et skænderi (som de måske har prøvet så mange gange før).

Min oplevelse er, at der er en rød tråd i de fleste samtaler – nemlig dét, at rigtig mange par har svært ved at snakke sammen om de ting, der skal til, for at et parforhold eller en sammenbragt familie fungerer bedst muligt, både det praktiske og det følelsesmæssige og få skabt ændringer i den positive retning.

Alt efter hvad I har med i jeres rygsæk kán det være udfordrende at stifte familie sammen med et andet menneske, fordi I er to forskellige mennesker.

Det samme gælder også for dem, der er blevet skilt og har startet en ny familie op, hvor den ene eller begge parter har børn med ind i det nye parforhold og for dem, som har levet i et parforhold i flere år og støder ind i forskellige problemstillinger hen ad vejen.

Det handler jo om at finde fælles fodslaw og få tingene til at fungere. Og her spiller evnen til at kunne kommunikere på en god måde ind.

Et parforhold passer ikke sig selv! Det skal passes, vandes og gødes for at få optimale betingelser for at lykkes, så begge parter trives!

Glemmes dette, tapper det ofte begge for energi og lyst til at få tingene til at fungere. Lysten til at give op og blive skilt melder sig, fordi redskaberne til at komme igennem en krise mangler.

Det er ganske normalt, at der opstår kriser i et parforhold. Problemet kommer, når parret mangler redskaber til at håndtere dét, der udløste krisen.

Er der børn i forholdet, er det ekstra vigtigt at forsøge at få parforholdet eller den sammenbragte familie til at fungere. Børnene mærker stemningen, så selvom de voksne forsøger at skjule deres vrede, irritation, frustration eller andre følelser, så vil børnene mærke det. De aflæser også adfærd og kropssprog.

Det kan (alt efter alder) bl.a. gøre dem kede af det, tavse, få dem til at føle skyld, få dem til at gøre oprør og være på tværs eller få dem til at trække sig tilbage og blive indadvendte.

Så der er al mulig grund til at forsøge at få et parforhold til at fungere bedst muligt!


Et parforhold passer ikke sig selv! Det skal passes, vandes og gødes for at få optimale betingelser for at lykkes, så begge parter trives!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Indbrud i Rødding

Ugeavisen Vejen

Corona satte en midlertidig stopper for nye venskaber hos Børns Voksenvenner: Flere børn i Vejen Kommune savner en ekstra rollemodel

Ugeavisen Vejen

Rikkes positive tilgang til livet stammer fra opvæksten i Askov: Har sjældent oplevet så meget venlighed som i Dagli´Brugsen i Askov

Annonce